≫ 

Salveta koja je promenila Mesijev život i istoriju fudbala: Kako je Barsa najneobičnijim potpisom sprečila Real da im otme Lea (FOTO)

Mesijeva veličina nadmašuje sve poznato u svetu fudbala.

  • 6

Ime Karlosa Rešaka (72) ne znači mnogo mlađim ljubiteljima fudbala, za one malo manje upućene reč je o fudbaleru koji je 16 godina igrao za Barselonu (1965-1981), ostavio dubok trag u dresu katalonskog velikana, kome je kasnije služio kao jedan od šefova skautinga. 

Po vokaciji krilni napadač, Rešak je imao sasvim pristojnu statistiku, stigao je do brojke od 81 gola za jedini profesionalni klub u karijeri. Istina, igrao je posle, i to dve godine, za nižerazredni katalonski Kondel, ali bilo je to pri zalasku karijere, kada je polako već počeo da razmišlja o životu posle fudbala. Svoj kvalitet stavio je i u službu reprezentacije, devet godina je bio član "furije", ali danas ga gotovo niko ne pamti po onome što je ostvario tokom zavidne igračke karijere, već samo po jednoj stvari, a ona je usledila mnogo posle:

Rešak će ostati upamćen kao čovek koji je samo jednom odlukom promenio tok istorije Barselone - bukvalno! On je najzaslužniji što se 2000. godine Lionel Mesi obavezao na vernost klubu koji ne bi bio ono što je danas da nije bilo tog dana, jednog momenta iz restorana i sada već čuvenog potpisa na salveti.

Čovek koji je Barsi obezbedio Mesija: Karlos Rešak (levo)Foto: youtube/ForoPuntoPelota

U bifeu teniskog kluba, sedeli su tada, uz Rešaka, u to vreme tehničkog sekretara Barse, i agenti Horasio Gađioli i Đozep Maria Minguela. Gađioli je bio ključni čovek u pregovorima, zastupao je Mesija u Španiji, a kako se odugovlačilo sa potpisom sa Barsom pojavila se mogućnost da Argentinca ponudi, nikom drugom do najvećem rivalu Realu. To je bio signal da Rešak munjevito reaguje. Nije više bilo ni trunke vremena za odlaganje, Rešak je poslušao svoj instinkt, uzeo je salvetu sa stola i ubrzo su tri potpisa bila na njoj - stvar je rešena, Mesi je Barsin. Ostalo je, kažu, istorija.

- U Barseloni, decembra 14, 2000. godine, u prisustvu gospode Minguela i Horasija, Karlos Rešak, tehnički sekretar Fudbalskog kluba Barsleone se obavezuje na njegovu odgovornost, a uprkos oređenjim protivljenjima, da se potpiše ugovor sa Lionelom Mesijem, pod dogovorenim finansijskim uslovima - glasi najvažniji sporazum u istoriji Barselone ispisan na najvažnijoj salveti u istoriji fudbala.

Salveta je danas uramljena kao svedočanstvo jednog od najznačajnijih trenutaka katalonskog kluba ikada.

In Barcelona, on December 14, 2000 and in the presence of Messrs. Minguella and Horacio, Carlos Rexach, Technical Secretary of F.C.B. is committed under his responsibility and despite some opinions against signing the player Lionel Messi as long as we maintain the agreed amounts

Danas, 19 godina od sudbonosnog sporazuma na salveti, 600 golova posle, 10 osvojenih Primera, 6 trofeja Kupa Kralja, 7 Superkupova Španije, 4 Lige šampiona, 3 UEFA Super kupa i 3 titule FIFA klupskog šampiona, uz pet "Zlatnih lopti" - Lionel Mesi (31) je postao ono što za Barsu važi kao opis veličine - "više od kluba". Leo je više od fudbalera. On je Institucija. Neponovljiv. Magičan. Mnogi predsednici i navijači često uzdižu svoj klub rečima da nijedan igrač ne može biti iznad njega, pogotovo kluba tog ranga, ali nismo sigurni da to važi za Mesija i Barsu.

Mesijeva veličina nadmašuje sve poznato u svetu fudbala.

Mesi posle golova zahvaljuje Bogu; Foto: Tanjug/AP

Gol koji je dao Liverpulu za 3:0 bio je toliko spektakularan, samo zbog trenutka u kom je stigao, da je i među navijačima engleskog kluba moralo biti trunke ponosa što su, eto, imali čast da ih na takav način baci na rub eliminacije fudbalski vanzemaljac. Ako već mora neko, neka to bude Mesi.

Argentinac je fenomen na mnogo načina, i zbog toga što naterao sve od 7 do 77, muški i ženski svet, staro i mlado, ne da navijaju za Barselonu, već samo za njega. Tim ponekad uopšte nije važan. Više i nije bitno da li Barsa pobedi, već šta Mesi uradi na utakmici. On je najveća atrakcija Barselone, u turističkim brošurama znamenitost broj jedan prestonice Katalonije.

Za kraj još jedne ode o Mesiju, neizbežno je konstatovati da bi svet fudbala bio pust kao Černobilj da mu se nije desio ovaj Argentinac koji je, eto još jedne posebnosti vezane za njega, 1. i 600. gol u karijeri postigao na isti datum, 1. maja.

Sam Bog ga poslao među fudbalske smrtnike: Leo Mesi slavi gol protiv Liverpula Foto: Tanjug/AP

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA