Ima nešto magično u tom klubu sa Enfilda

Liverpul je klub koji ima posebnu dušu, a njihov kultni stadion često je svedok nekih od najvećih čuda u istoriji fudbala

  • 2
Lionel Mesi, Enfild, FK Liverpul, Stadion, Liga šampiona Lionel Mesi u neverici gleda ka navijačima Liverpula na Enfldu; Foto: Guliver/Shaun Botterill/Getty Images

Liverpul, Enfild, Kop, "You "ll never walk alone"... asocijacije na magični klub i stadion u kojem se često tokom istorije dešavaju neka od najvećih čuda u istoriji fudbala.

Bilo kako da se završi meč, ova pesma se otpeva pre i posle meča. Pre meča je uvek jasna emocija, uzbuđenje i želja za pobedom, a posle toga u njoj čujemo prizvuk sreće i euforije, kao što je to bilo protiv Barselone, ili tuge, u slučaju da Liverpul izgubi... Ali, kakav god ishod meča bio, ovo je pesma kojom navijači ispraćaju svoj tim i poručuju im da će uvek biti uz njih.

Zbog toga mnogi navijači Liverpula nisu očajavali posle poraza od Barselone na Nou Kampu od 3:0 u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona. Znali su da su njihovi puleni kroz istoriju umeli da se izbore i sa težom situacijom. Svojom verom samo su Jirgenu Klopu i njegovim pulenima ulili samopouzdanje da mogu da izbace moćnu Barsu i pored poraza od 3:0, pored toga što im nisu igrali Mohamed Salah i Roberto Firmino. U revanšu je bilo 4:0 za Liverpul, koji će drugi put uzastopno igrati finale Lige šampiona

FK Liverpul Vajnaldum slavi gol protiv Barselone; Foto: Tanjug/AP

Mnogi su se odmah setili Istanbula 2005. godine, kada je legendarni Stiven Džerard pokrenuo preokret u finalu Lige šampiona protiv Milana, iako je na poluvremenu gubio sa 3:0. Neverovatno je i kako su se poklopile brojke datih golova u drugom poluvremenu. I tada, kao i posle poraza na Nou Kampu, navijači Liverpula pevali su "You "ll never walk alone".

Ovako je izgledalo pevanje "You'll never walk alone" pred Zvezdu

- Kad ideš kroz oluju, drži glavu visoko, i ne plaši se mraka, na kraju oluje je zlatno nebo... glase stihovi čuvene pesme i upravo kroz nju može da se opiše dvomeč sa Barselonom.

Liverpul je prošao kroz oluju na Kamp Nou, ali se nije plašio mraka, držao je glavu visoko i na Enfildu je dosegao do zlatnog neba.

Ako se setimo i te čuvene 2005. godine, kada je Liverpul osvojio svoju poslednju titulu prvaka Evrope, način na koji je došao do nje je neverovatan. U grupnoj fazi su tada bili nadomak ispadanja, jer su u poslednjem kolu morali da pobede Olimpijakos sa dva gola razlike na Enfildu.

Rivaldo je tada doveo Pirejce u vođstvo i ponovo je Liverpul u drugom poluvremenu morao da juri tri gola. I ponovo je uspeo da ih nadoknadi. Sinama Pongol je u 47. minutu poravnao rezultat, ali je Olimpijakos do 80. minuta čuvao 1:1.

Mnogi su ih već videli u nokaut fazi, ali Liverpul nije odustajao. Nil Melor je u 80. minutu dao gol za 2:1, a onda je na scenu stupio Stiven Džerard i bombom doneo 3:1 i najavio istorijski preokret i istorijsku sezonu za Crvene.

Ko god je bio na Enfildu, može da oseti taj duh tradicije i istorije koja se na ovom klutnom mestu čuva i neguje kao najveće blago. Stadion je u nestvarnom ambijentu koji odiše istorijom.

Posebno se vodi briga o navijačima i legendama kluba koji više nisu među živima i njihova imena se čuvaju od zaborava.

VIDEO - Najtužnije mesto na Enfildu: Jeza prolazi dok gledate koje su predmete ostavili za mrtve navijače

Akustika stadiona je takođe savršena, a pesma navijača Liverpula iz Kopa je verovatno nešto najbliže savršenstvu navijačkog zvuka i melodičnosti. Dovoljno je da peva desetak ljudi da se to sasvim lepo čuje.

A onda zamislite kada je utakmica ovakvog naboja kao što je polufinale Lige šampiona protiv Barse, i kada dođete do takvog preokreta, kako zvuči kada čitav stadion zagrmi.

FK Liverpul Fudbaleri Liverpula pred Kopom slave pobedu nad Barsom; Foto: Tanjug/AP

Liverpul je ove sezone imao neverovatnu sezonu. Zbog podjednako nestvarne sezone Sitija moguće je da će ostati bez titule sa samo bodom manje u odnosu na "Građane", a kada se desio i poraz od Barselone u prvoj utakmici, mnogi su se već radovali i podsmevali da u istorijski dobroj sezoni neće osvojiti ništa. Podsmevali su im se nadimkom "Luzerpul", ali posle magije na Enfildu, mogu samo da crvene od stida.

Nema sumnje da će Liverpul biti favorit u finalu Lige šampiona, koje je na programu 1. juna na stadionu Vanda Metropolitana u Madridu. Rival će im biti Ajaks ili Totenhem, koji igraju od 21.00, a Holanđani posle prve utakmice imaju prednost od 1:0 sa utakmice u Londonu.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA