≫ 

Ispovest bivšeg igrača Partizana: Kleknuo sam na pod i Bog mi se tada javio, bivšim saigračima dajem pare da prežive!

Nekada je čuvao velika fudbalska imena, sada se bavi humanitarnim poslom i daje onima kojima je to potrebno

  • 6
FK Partizan, Taribo Vest Foto: MN Press

Navijači Partizana vrlo dobro pamte Nigerijca Tariba Vesta koji je bio jedan od najzaslužnijih za ulazak crno-belih u Ligu šampiona 2003. godine!

Nekadašnji fudbaler Intera i Milana je na terenu komandovao odbranom crno-belih, ali je poznat i onaj njegov motivacioni govor koji je održao pred revanš prpotiv Njukasla.

Sada, 16 godina, kasnije, naleteli smo na zanimljiv intervju koji je Taribo Vest dao nigerijskim medijima. U njemu je najviše pričao o politici i teškom statustu koji imaju nekadašnji fudbaleri.

- Mnogo bivših internacionalaca umire, dok oni koji su živi vrlo malo rade. Savez čak nije ni zabrinut za njihovu dobrobit ili dobrobit njihovih porodica. Da li znate koliko me njih mesečno zove da im dam malo novca za hranu? Ponekad mi se čini da sam banka - rekao je Vest i dodao:

- Ali, oni ćute. ne smeju ništa da kažu. zato ću ja izaći i javno reći šta se dešava. Moramo da zatvorimo vrata ljudima koji žele samo korist od fudbala. Spreman sam bilo koga da izazovem i stanem na crtu.

Taribo Vest Vest u dresu Partizana čuva Ronalda Foto: MN Press

Vest je najviše govorio o politici i tome kako mu je nuđeno da bude član kulta kako bi dobio političke poene.

- U vreme kada sam bio politički aktivan u svojoj državi, jedan čovek mi je donosipo novac i nudio da budem s njima. Obećavao mi je moć i poziciju, ali samo ako pristanem da budem u njihovom kultu. Nisam hteo. Odlučio sam da ću radije da pijem svoj ''gari'' kod kuće i budem okrenut Bogu.

Zaustavićemo se baš kod pominjanja Boga, jer je vest dugi niz godina duboko u religiji. Mnogi ga zovu Pastor, a svojevremeno je u jednom intervjuu otkrio kako se zbližio sa Bogom.

- Sestra mi je došla u posetu kada sam igrao u Milanu. Čim sam otvorio vrata, rekla mi je: ''Ti mora da si dovoljno jak kada živiš ovde.'' Zatim je nastavila u tonu kako kuća ima lošu auru i pitala me je koji ritual koristim - rekao je Taribo i dodao:

Alan Šierer, Taribo Vest, FK Njukasl, FK Partizan Alan Širer i Taribo Vest tokom revanš-meča između Njukasla i Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2003—04. Foto: Guliver/Stu Forster/Getty Images

- Nedugo zatim sam otišao na trening i kada sam se vratio video sam sestru kako se moli Bogu da me preobrati. Kaže da je imala neki san o čistoći, da me je Bog lično zvao da se oduprem zlu i d aje upozoravao na moguće posledice u mom životu. Tada sam shvatio da mi je božja pomoć možda potrebna. Pogotovo  što mi je sestra rekal da je videla dva psa, jednog crnog i jednog belog, kako se nadvijaju nadamnom.

Upravo tada se desilo prosvetljenje, kako sam Tarivo kaže. Kleknuli su da se zajedno mole i u tom trenutku zavese su počele da se pomeraju.

- Pomislio sam da je u pitanju promaja, ali potom su sva vrata počela da se tresu. Izgledalo je kao u nekom horor filmu, ali sam znao da je to realnost. Osetio sam neku toplotu koja me je obuzela, a sestra je rekla: Taribo, Bog želi da ti budeš pastor.''

Tako je i nastao njegov nadimak, a od sestre je odmah dobio video kasete jednog sveštenika iz Londona. Odnosno govore koje je držao.

Taribo Vest Taribo Vest kao pastor Printskrin: Youtube

Nedugo zatim je i osnovao svratište za siromašne u Milanu, da bi ga posle preselio u domovinu. U međuvremenu je igrao tu sezonu za Partizan, potom i Al Arabi, Plimut i Pajkan, da bi 2007. završio sa fudbalom.

Sada trži propovedi u lokalnoj crkvi i trenutno je sav svoj trud i vreme uložio u pomaganju siromašnim i ugroženim slojevima društva. Možda zato i ne čudi taj njegov intervju iz marta ove godine, gde je na neki način pokušao svojim glasom u javnosti da pomogne nekadašnjim ''saborcima na terenu.''

- Potrebno je da pronađemo sponzore koji bi ulagali novac u fudbal. Ne možemo da se oslanjamo da će vlada da uradi sve. Jeste li čuli da je vlada pomagala mojim nekadašnjim klubovima kao što je Inter? Velike kompanije shvataju da je fudbal veliki biznis. Zato igre napreduju tamo. Ja se trenutno molim Bogu da se budućnost nigerijskog sporta promeni nabolje - jasan je bio Vest.

VIDEO: Vestov nekadašnji saigrač sada je otišao u penziju

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA