Kako će ispadanje Ajaksa uticati na Zvezdu u kvalifikacijama za Ligu šampiona? (FOTO)

Crveno-belima je sada situacija znatno jasnija

  • 9
Hakim Zijeh, Dejli Blind, FK Ajaks Hakim Zijeh u suzama na kraju meča Ajaks - Totenhem; Foto: AP/Tanjug

Fudbaleri Ajaksa doživeli su katastrofu na svom terenu u revanšu polufinala Lige šampiona protiv Totenhema, koji ih je golom Lukasa Moure u 95. minutu eliminisao i plasirao se u veliko finale.

Ajaks je u polufinalu bio jedini tim koji nije imao garantovano mesto u Ligi šampiona sledeće godine, pa bi njegovo osvajanje ovog takmičenja dovelo do određenih pomeranja u kvalifikacijama za LŠ naredne sezone.

To bi uticalo i na Crvenu zvezdu, koja pomno prati situaciju. Da je Ajaks osvojio Ligu šampiona (pod uslovom i da osvoji prvenstvo Holandije i da ne ispusti prvo mesto dva kola pre kraja), obezbedio bi direktno mesto u Ligi šampiona naredne sezone, a Salcburg bi umesto grupne faze morao da se spusti u plej-of kvalifikacija.

FK Crvena zvezda - FK Mladost Lučani Fudbaleri Crvene zvezde slave titulu sa navijačima; Foto: Marko Jovanović

Ipak, ostajanje Ajaksa u kvalifikacijama moglo bi da oteža Zvezdi put ka Ligi šampiona, jer će Ajaks biti već u 3. kolu kvalifikacija i tada može da se susretne sa šampionom Srbije, što je najteži mogući rival u kvalifikacijama za crveno-bele.

Najgora moguća opcija za Zvezdu svakako bi bila da je Ajaks osvojio Ligu šampiona, a ujedno i izgubio titulu u domaćem prvenstvu od PSV-a. U tom slučaju bi došlo do dodatnog pomeranja, pa bi šampion Grčke PAOK počeo kvalifikacije već u 2. kolu, pa bi, prema trenutnoj situaciji, PAOK bio među povlašćenima u žrebu, a Zvezda prva ispod crte među nepovlašćenima.

Za Zvezdu je donekle lakše to što sada ne mora da brine o toj situaciji, jer će PAOK sigurno biti u 3. kolu kvalifikacija. Ipak, znatno bi lakši put pred Zvezdom bio kada ne bi već u 3. kolu mogla da naleti na Ajaks, a da umesto Holanđana u kvalifikacijama bude Salcburg, ali tek od plej-ofa.

tabela evrokalkulacije, FK Crvena zvezda, kvalifikacije za Ligu šampiona Tabela kvalifikacija za Ligu šampiona; Foto: Twitter.com/@Playtony_rsb

Zvezda je trenutno prva ispod crte u drugom kolu kvalifikacija. Šanse da se nađe iznad crte postoje, ali je za to potrebno da CSKA u Bugarskoj u završnici prvenstva osvoji titulu ispred Ludogoreca. Upravo ovog vikenda imaju direktan duel za 1. mesto u Sofiji, gde CSKA juri pobedu, pošto "Luda šuma" trenutno ima tri boda više.

Takođe, pomno se prati i rasplet u Poljskoj, gde Zvezdi odgovara da Legija ostane bez titule. Tri kola pre kraja imaju bod više od ekipe Pjast Gljivice, a tri u odnosu na Lehiju iz Gdanjska.

VIDEO - Joveljić poručuje: Tandem sa Jovićem u Realu? Zašto da ne!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi10

    9. maj 2019 | 14:32

    Ide im 90% tima, tako da... Dajte Ajax da se igrami

  • oz

    9. maj 2019 | 16:15

    Pa Ajax 2019/20 ce imati samo isto ime kao ovaj Ajax danas....

  • Vh

    9. maj 2019 | 14:24

    Pa Ajax ce rasprodati vise od pola tima tako da slobodno mozemo na njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA