Preuzeo je šampiona, igrači ga smenili posle 44 dana, a onda je sa drugim klubom postao prvak Evrope: Ovo je priča o jednom od najvećih menadžera!

Priča o velikom Brajanu Klafu i usponima i padovima koje je imao...

  • 1

Zahvaljujući neverovatnom finišu u Premijer ligi, ali i činjenici da su klubovi iz Engleske igrali finale Lige šampiona i Lige Evrope, menadžeri sa Ostrva su definitivno bili u centru pažnje skoro svih svetskih medija!

Pep Gvardiola - zato što je od Mančester Sitija napravio ubitačan tim koji je sa 98 bodova osvojio PL! Jirgen Klop - zato što je Liverpul igrao neverovatan fudbal, izgubio titulu u foto-fnišu, ali osvojio Ligu šampiona.

Maurisio Poketino - zato što je bez ijednog transfera, uz sjajne igre tima na terenu, stigao do finala LŠ i kroz PL obezbedio istu i naredne godine. Kao i najavama da će napustiti Pevce i otići u veći klub, možda Juventus. Tu su i Unai Emeri, Mauricio Sari, Ole Gunar Solskjer, Nunjo Espirito Santo i mnogi drugi. Naravno, svi iz nekih drugih razloga.

Upravo taj ''hajp'' oko menadžera u Premijer ligi naveo nas je da se podsetimo jednog od najlegendarnijih koje je Engleska imala - Brajana Klafa! Čoveka koji je od Derbi Kauntija napravio tada velikana, zatim posle 44 dana dobio otkaz u Lidsu, tada jedan od najboljih klubova, da bi potom preuzeo Notingem Forest i izeo dve titule KEŠ!

Naravno, na priču o Klafu naveo nas je i Frenk Lampard koji je sa Derbijem igrao plej-of za povratak u Premiejr ligu.

Ovo je priča o njemu...

Brajan Klaf Printskrin: Youtube

Nakon što je fudbalsku karijeru zbog povrede završio u Sanderlendu 1964. godine, Klaf je kratko radio u mlađim kategorijama tog tima. Preuzeo je Hartlepuls Junajted (današnji Hartlepul) i u tom trenutku, i ne znajući, napravio je najvažniji potez u svojoj trenerskoj karijeri - uzeo je Pitera Tejlora za asistenta!

Njih dvojica su zajedno radili skoro ceo svoj trenerski život, uz uspone i padove koje ćemo pomenuti, a mnogi su tada bili mišljenja da Klaf ne bi bio veliki da pored sebe nije imao Tejlora.

To se najviše manifestovalo u Klafovom vremenu provedenom u Lidsu, gde su ga igrači tada bojkotovali i praktično oterali posle 44 dana. Iako je u Lids stigao psole neverovatnih uspeha sa Derbi Kauntijem.

Klaf je Derbi preuzeo 1967. godine u tadašnjoj Trećoj diviziji (Liga 1) i za pet godina je postao šampion Engleske. U tim sezonama stvorio se veliki rivalitet između Derbija i Lidsa, odnosno Klafa i Dona Rivija.

Menadžer tima sa Eland Rouda, tada najboljeg tima Engleske, postao je smrtni neprijatelj Klafu kada mu nije pružio ruku pre utakmice u okviru FA Kupa. Derbi je tada bio u ligi ispod, a Klaf se zakleo da će mu se na terenu osvetiti. I jeste - ušao je u Prvu ligu, a potom je postao i šampion 1972. godine.

Ipak, sledeće sezone se sukobio sa prvim čovekom Derbija, Semom Longsonom. Najviše zbog toga što ga nije poslušao i odmorio bitne igrače za polufinale KEŠ protiv Juventusa. A nije hteod a ih odmori samo zato što je bila u pitanju utakmica protiv Lidsa i pomenutog Rivija.

Lids je igrao grubo, a Derbi je ostao bez nekolicine igrača koji su se povredili pred put u Italiju. Tu su bili i sukobi zbog novca koji je Klaf trošio, a poznato je da su on i Tejlor kratko dali ostavku još 1972. godine, pa su ekspresno vraćeni. Međutim, odbor Derbija ih nije vratio godinu dana kasnije. Longsonu je, jednostavno, prekipelo.

Vodili su Brajton godinu dana, iako Klafu nije bilo pravo, da bi usledio neverovatan potez na leto 1974. godine. Don Rivi je postao selektor Engleske, a Klaf je imenovan za prvog trenera Lidsa. Ali bez Tejlora koji je ostao u Brajtonu.

Klafu je bilo teško da izađe iz Rivijeve senke, jer su ga igrači Lidsa pominjali na svakom ćošku. Ostaće upaćena i Klafova rećenica na prvom treningu novog kluba kojim je odmah stekao ''neprijatelje.''

- Zaboravite na sve trofeje koje ste do sada osvojili, došli ste do njih na prljav i nepošten način!

Klaf je mrzeo Lidsov način igre i iz korena je želeo to da promeni. Da više ne budu grubijani, nego da igraju ''od noge do noge.''

Loše je krenuo. Izgubio je Komjuniti Šild dok ga je Rivi gledao sa tribina kao selektor. Očajan start u Prvoj ligi, igrači kao da su ga bojkotovali, a neki od njih su posle 44 dana tražili da razgovaraju sa upravom bez Klafovog prisustva sastanku. Posle toga, Klaf je dobio otkaz.

Nije se čak ni pozdravio sa igračima, što je opisano u filmu ''The damned United'', a sa stadiona je otišao na TV duel sa Rivijem. Upravo u tom duelu Klaf je optužio Rivija da je stajao iza ''puča'' fudbalera Lidsa, podsetio ga da mu onomad nije pružio ruku, a taj TV duel će zauvek ostati upamćen u istoriji engleskog fudbala.

I, onda! Klaf u januaru 1975. godine preuzima Notingem Forest nakon što se u međuvremenu pomirio sa Tejlorom.

U Forestu je ostao do 1993. godine i za to vreme je dva puta bio prvak Evrope (1979. i 1980.), jednom šampion Engleske, a na svom ''kontu'' ima i nekoliko kupova.

Ostaće upamćen i po tome što je svojevremeno Martina O'Nila, tadašnjeg najboljeg igrača Foresta, prebacio u drugi tim zbog pada forme. Prošlo je nekoliko nedelja, i Martinu je bilo dosta. Otišao je kod menadžera u kancelariju i pitao ga zašto je prebačen u drugi tim, a Klaf je odgovorio - Zato što si isuviše dobar za treći!

Umro je 20. septembra 2004. godine, a svakako jedna od njegovih najboljih izjava, iz vremena kada je bio u Derbiju, glasi - Nikada za sebe ne bih rekao da sam najbolji trener, ali sigurno sam u TOP 1!

I dan-danas Klafa javnost u Britaniji pamti kao ''najboljeg menadžera koji nikada nije postao selektor.''

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535

    5. jun 2019 | 10:24

    79' posle osvajanja kupa šampiona, igrali su utakmicu protiv nekog kluba u ligi, počeo je bukvalno potop, kad su navijači horski pevali "Brajan, stop the rain"! Ustao je sa klupe na kojoj je sedeo, digao prst ka nebu i zapretio. Posle 3 minuta je kiša stala. Tip je bio definitivno jedan od najboljih menadžera ikad u Premijer ligi a i na svetu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA