≫ 

Sistem Miljana Miljanića nam je pomogao da pobedimo Marselj: Sećanje Darka Pančeva na Zvezdinu titulu prvaka Evrope!

Podsetimo, Pančev je bio strelac odlučujućeg penala u Bariju

  • 8
Darko Pančev  Foto: Marko Todorović

Za fudbalere, navijače, ali i sve istinske ljubitelje Crvene zvezde, 29. maj je datum koji budu najveću emociju! Jer, tog dana, pre 28 godina, najtrofejniji srpski klub je postao šampion Evrope!

Crveno-beli su u finalu KEŠ pobedili Olimpik iz Marselja na penale rezultatom 5:3, a na tom putu do finala su padali Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden i Bajern iz Minhena.

Strelac tog odlučujućeg penala bio je Darko Pančev, a Telegraf je 2016. godine bio u Skoplju na napravio intervju o kom se naširoko pročalo.

Godišnjica Barija je idelana prilika da se nekih delova podsetimo.

- Nama je bilo lakše u odnosu na Marselj jer smo u to vreme, u jugoslovenskom prvenstvu, imali penale na kraju utakmica koje su nerešeno završene. Praktično, mi smo već bili uhodani. Ta neka petorka ili šest, sedam igrača. Ja sam i u prvenstvu uvek zadnji pucao penal i eto, potrefilo se da moje kolege budu precizne i da ja rešim u poslednjoj seriji. Mada, moram priznati da sam sebi rekao da je bolje da protivnik promaši nego da ja odlučujem - rekao je tada Pančev.

''Kobra sa Vardara'', kako je Pančevu bio nadimak ohvalio je taj sistem koji je uveo Miljan Miljanić.

- Najslabija karika nije postojala. Nije sporno da se u prvenstvu dešavalo da neko promaši penal. Ali je u principu sve dobro ispalo. Taj sistem je bio sjajan i mogao bi i danas da se primenjuje. Sprečavaš nameštanja i dogovore, jer će neko sasvim sigurno ostati bez bodova. S druge strane, i gledaocima je interesantno i ostaće do kraja da gledaju te penale. To je pokojni Miljan (Miljan Miljanić prim. aut) dobro smislio. A evo, bili smo dobro istrenirani za Evropu. Nije isto kada non-stop šutiraš penale u prvenstvu i kada uzmeš da vežbaš pet dana pred meč - jasan je bio Pančev.

O samom 29. maju, danu utakmice.

- Doručak, mala šetnja, sastanak pre ručka, ručak, odmor i na stadion - započeo je tada priču Pančev i potom otkrio zašto crveno-beli nisu igrali svoju prepoznatljivu igru. Igru kojom su mleli ranije protivnike:

Darko Pancev Pančev u razgovoru sa novinarima Telegrafa 2016. Foto: Marko Todorović

- Verujem da bi isto bilo i da smo sa Marseljom igrali dve utakmice u polufinalu. Pokazali bismo više i davali golove. Na kraju se svelo na to ''Hoćete li da igrate lepo ili da uzmete trofej?'' Samo što je tada došlo vreme da neko iz jugoslovenske škole shvati i nauči na ranijim greškama i ide na trofej. Mnoge ekipe, kao i reprezentacija, nisu ništa osvojili samo zbog toga. Jer nisu bili mudri. Uvek je malo falilo, a verovatno je to bila ta igra na rezultat.

- U Italiji je normalno da trener kaže ''Momci, idemo na 0:0.'' Oni to shvataju kao posao i izlaze da odrade. Kod nas je to bilo drugačije. Mi smo bili liga koja je volela taj lepršavi fudbal, pojedince, poteze...I uvek smo se u tome davili.

O navodnoj rečenici Ljupka Petrovića da se igra na 0:0, pa da će Dika Stojanović odbraniti penal...

Darko Pančev  Foto: Marko Todorović

- Nije Ljupko razmišljao da ćemo ići na penale ili da je išao na 0:0 kao što se priča. Jednostavno, Ljupko je rekao da moramo da igramo pametnije i opreznije. To su utakmice koje rešava jedan gol. U tom smislu smo vodili razgovore da ne srljamo. Da igramo malo zatvorenije nego inače...Pazite, Zvezda je do tada igrala otvoren fudbal. Na skoro svim utakmicama smo davali po dva, tri gola - rekao je Pančev.

Veliki intervju sa Pančevom možete pročitati OVDE.

>>> Večeras u Bakuu (21.00) dobićemo novog osvajača Lige Evrope, a sigurno je da trofej ide u London jer igraju Čelsi i Arsenal. Kvota na Plavce je 2,40, na Tobdžije 3,00, a na to da će posle 90 minuta biti nerešeno 3,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale Lige Evrope.

VIDEO: Zlatna generacija donela "ušatog" pred Sever na nagovor Deja Savićevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    29. maj 2019 | 09:51

    Veliki pozdrav LEGENDO!!!! Goran JABUKA!!!!

  • Crazy North

    29. maj 2019 | 13:41

    Voleo sam ovog coveka... “Darko, Darko, Darko zlatna kopacka Crvene Zvezde pozlatila je nas crveno beli tim...”

  • Mare

    29. maj 2019 | 10:19

    Volim te

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA