≫ 

Telegraf na finalu Lige šampiona: Pesme i tuče pijanih Engleza, žurke do u noć i nezainteresovani Španci za finale svih finala u Evropi (VIDEO)

Nulti kilometar šest ključnih puteva u Španiji polazi sa trga koji Španci zovu Puerta del Sol. Tačno tu je plaketa na kojoj stoji oznaka koja potvrđuje da ste u samom srcu ove zemlje na Pirinejima.

  • 0

Simbolično ili ne, ova plaketa stoji tačno ispred zgrade na kojoj piše "Kraljevska kuća fudbala". Ne ispred neke skupštine, zgrade Vlade ili neke druge institucije - ispred Kuće fudbala.

Na istom trgu se, uz još nekoliko mesta, ovih dana dešava sve najvažnije u fudbalskoj Evropi. Svidelo se Špancima ili ne, danima su po centru svoje prestonice gledali gomilu pijanih Engleza i grbove njihovih klubova.

Madrid Foto: Telegraf

Po onome što sam mogao da primetim, čini se da im je svejedno. Mogu se razlikovati od turista po tome što samo prođu pored Engleza dok ovi prave šou, a turisti po pravilu prilaze i oduševljeno slikaju ili snimaju.

Razočarenje šta li je, tek nije lako kad naviknete da bar pola decenije unazad bar jedan od dva madridska kluba igra finale LŠ, a sad kad je ono u Madridu nema ni Reala ni Atletika.

Sve ostalo je komercijala.Džinovski helijumski trofej Lige šampiona između Kraljevske opere i palate, fan zona na Puerta del Sol gde su održavani i koncerti uveče i fudbalski teren postavljen na Plaza Mayoru svi odišu fudbalom.

Madrid Foto: Telegraf

Sve veće grupe navijača Liverpula koji urlaju pesme skauzera iz lokalnih kafića i pabova, Totenhemovi su tu, ali se vide u manjim grupicama i naizgled sve deluje kao da će u večeras od 21 sat na teren istrčati bratski klubovi.

Da to nije baš uvek tako pokazala je jedna situacija od četvrtka popodne.

Dok sam kod poznate pijace Merkado San Migel, par stotina metara od Plaza Majora gledao čime ću da se osvežim i malo ubijem madridskih tridesetak stepeni, pored je proletela marica sa policajcima koji su se zaputili prema trgu.

Madrid Foto: Telegraf

Ispostavilo se da je bilo tuče i da su otišli da to rešavaju. Nije to bio jedini okršaj. Bilo ih je i kod fan zone ispred bine na Solu, a snimaka ima na internetu. Policije oko "kritičnih mesta" ima poprilično pa se incidenti zaustavljaju u začetku. Doduše, Englezima treba priznati da stvarno umeju da naprave navijačku "žurku" jer pevaju iz duše koliko i pivo od pet i po posto alkohola peva iz njih.

Međutim, čim se ode malo dalje od madridskog "kruga dvojke" sve postaje drugačije. Dok centar vrvi od života, žamora, pesme, sporta i mladih koji bez problema sede po ulicama i druže se, naznaka da se igra finale najvećeg evropskog takmičenja ima sve manje. Tek poneki manji posteri na banderama i svetleće reklame uz autobuska stajališta ne "vrište" baš da se u gradu nešto dešava.

Madrid Navijači Totenhema jedva su vidljivi na madridskim ulicama, daleko brojniji su Liverpulovi Foto: Telegraf
Madrid Foto: Telegraf

Zanimljivo, ali kada se pešaka krene od centra do Vande Metropolitano slika je ista. Idući ulicom koja vodi do stadiona, nigde ne možete videti svetla, reflektore i tu je tek poneki poziv za finale.

Vanda je na obodu grada i kada joj se priđe vidi se da je ona još uvek gradilište. Ispred stadiona su zaštitne ograde, postavljaju se sadnice i spolja deluje kao stadion koji je prerano dobio priliku da ugosti jedan tako gala događaj kao što je finale Lige šampiona.

Naravno, sve to je samo spoljni utisak, koji će od 21 sat pasti u drugi plan, jer tada na teren izlaze Liverpul i Totenhem i odlučuju ko će biti novi vladar Evrope usred srca fudbalske Španije.

VIDEO: U Madridu sa Telegrafom: Ovako izgleda trofejna sala najpoznatijeg kluba na svetu

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Madrida, Miloš Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA