≫ 

Stručnjaci traže zaštitu hrvatskog dresa zbog Barsine "kopije": Kockice su samo naš brend!

"Oni su uzurpirali marketinško pravo na taj dres, a ovde se radi i o dizajnu, on je u osnovi fizički njihov. Pravila u kopiranju kažu da ako je nešto više od 70 posto slično, onda to više nije original. Ovde se radi o 90 posto sličnosti", kažu iz Hrvatske

  • 16

Fudbalski klub Barselona je u utorak u prodaju pustila nove dresove čiji je dizajn izazvao burne reakcije ne samo u Španiji, već i u Hrvatskoj.

Tradicionalne pruge, koje su dresove fudbalera Barcelone krasile praktično od osnivanja 1899. godine, zamenjene su crvenim i plavim kvadratićima, a mnogi su u tome videli kopiranje crveno-belih kvadratića hrvatske fudbalske reprezentacije. Sumnju još više potpiruje to što američki "Nike" dizajnerski stoji iza oba dresa.

Hrvatski nogometni savez (HNS) na "krađu" je reagovao tek porukom na društvenim mrežama.

"Dobar pokušaj Barselono, no ne možeš pobediti crvene i bele kvadratiće", poručio je HNS preko Twittera.

Hrvatski marketinški stručnjaci smatraju da je to preblaga reakcija Saveza kome zameraju što dresove reprezentacije sa crveno-belim kvadratićima nije zaštitio.

- Nažalost, u Hrvatskoj uvek kasnimo s reakcijama. Trebali smo se ranije aktivirati i zaštititi naše dresove, pa ne bi došlo do ove situacije. HNS mora snažnije reagovati u PR-u i vrlo argumentovano pristupiti stvaranju internacionalne priče o našim kvadratićima -  rekla je za tportal Anja Bauer Minkara, direktorka i vlasnica Fabulara, jedine specijalizovane agencije za brending u Hrvatskoj.

Ona smatra kako "Nike" nije trebalo da napravi toliko sličan dres, ali američki proizvođač sportske opreme imao je odrešene ruke.

- Nisu se bojali posledica i negativnog internacionalnog PR-a jer su naši kvadratići spontano narasli u brend. Ipak, trebamo reagovati. Primera radi, da je "Under Armour" (drugi najveći svetski brend sportske odeće iza "Nikea") stavio kvačicu, prepoznatljivi "Nikeov" logo, u drugoj boji, sigurno bi reakcija "Nikea" bila veća od ičega viđenog, i PR-ovski i finansijski - mišljenja je Bauer Minkara, dodavši kako je dužnost HNS-a da što pre, snažnije i pametnije zaštiti crveno-bele kvadratiće.

Svetsko prvenstvo u fudbalu, mundijal 2018, reprezentacija Hrvatska Nigerija Jedini "pravi" kockasti dres za Hrvate: Fudbalska reprezentcija naših komšija na Mundijalu u Rusiji Foto: Tanjug/AP

Istog je razmišljanja i dizajner Boris Ljubičić.

- Oni su uzurpirali marketinško pravo na taj dres, a ovde se radi i o dizajnu, on je u osnovi fizički njihov. Pravila u kopiranju kažu da ako je nešto više od 70 posto slično, onda to više nije original. Ovde se radi o 90 posto sličnosti - izjavio je Ljubičić gostujući u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno".

Barselona je kao kontraargument bjavila kako je novi dizajn inspisiran gradskom četvrti "Eixample" koja se sastoji od bloka zgrada objedinjenih u kvadrate. Tamo se nalazi i znamenita crkva "Sagrada Familia", arhitekte Antonija Gaudija, jedan od simbola grada i Katalonije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    13. jun 2019 | 19:22

    Kockice su kafanski brend gospodo...

  • Sale

    13. jun 2019 | 19:09

    Koji pacenici, koliko samo grbova u svetu ima sahovnicu, pocevsi od Ceske, Bavarske, a sto se fudbalskih dresova tice cini mi se da je F. K. Boavista malo starija od ndh i ima duzu tradiciju nosenja tih odvratnih dezena.

  • Curto

    13. jun 2019 | 20:12

    Boavista iz Portugalije je jos pre nastanka genocidne drzave imala taj dezen na dresovima ,samo u crno beloj kombinaciji.Domagoji glupsoni 💩👎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA