≫ 

Brazil domaćin, Mesi ide na sve ili ništa... Šta sve još da očekujemo od Kopa Amerika?

Krenulo je utakmicom domaćina!

  • 0

Ubedljivom pobedom Brazila nad Bolivijom (3:0) u Sao Paolu počeo je 46. po redu turnir Kopa Amerika. Ovim trijumfom „karioke“ su zabeležile ukupno 100. trijumf na kontinentalnim takmičenjima.

Uzbuđenja sigurno neće nedostajati a u red prvih favorita svakako moramo ubrojati Brazil i Argentinu. Nažalost, Titeov tim moraće do titule da pokuša da stigne bez prve zvezde, Nejmara. Latino temperament svakako donosi dodatnu draž.

Sve utakmice biće direktno prenošene na kanalima Arena sporta. U komentatorskim kabinama sedeće i povremeno skakati sa stolice Sreten Rašković koji posle spektakla koji je doživeo u Skoplju najavljuje novi adrenalinski udar tokom utakmica u Južnoj Americi. Pored njega tu je i Miloš Milićević koji takođe iznosi svoja očekivanja, favorite i viđenje turnira.

Svi se nadamo spektaklu u završnici i eventualnom finalu Brazil – Argentina, međutim, pitaju se nešto i Kolumbija, Čile, Urugvaj... Naravno, treba imati u vidu i da ovakvi turniri uvek mogu da izrode iznenađenja, junake, tragičare... Finale je zakazano za 7. jul na Marakani.

Kopa Amerika Foto: Tanjug AP

- Pred nama je 46. izdanje prvenstva Južne Amerike, a ovogodišnja Kopa donosi glamur jer je domaćin najmoćnija država "zelenog" kontinenta - Brazil. Rio de Žaneiro, Sao Paulo, Belo Orizonte, Porto Alegre i Salvador su gradovi domaćini, a nacionalni tim koji predvodi selektor Tite ima ulogu glavnog favorita uprkos povredi i odsustvu Nejmara. Pored Brazila u grupi A takmičiće se još Bolivija, Venecuela i Peru, dok je dodatnu draž turniru dalo i prisustvo Mesija koji će predvoditi Argentinu u grupi B. Paklenu konkurenciju čine Kolumbija, Paragvaj i šampion Azije Katar koji je uz Japan dobio specijalnu pozivnicu. Viceprvak azijskog fudbalskog šampionata smešten je u grupu C uz Urugvaj, Ekvador i branioca titule Čile – analizira žreb komentator Arene Sreten Rašković koji je popularnost među gledaocima stekao upravo tokom komentarisanja utakmica argentinskih timova.

Njegov kolega, Miloš Milićević, takođe smatra da su barem na papiru „karioke“ i „gaučosi“ glavni favoriti za osvajanje turnira, ali svakako da šansu iz drugog plana daje i nekim drugim nacionalnim timovima.

- U prvi mah svi bi rekli da su favoriti Brazil i Argentina. Po kvalitetu verovatno i jesu, ali ne treba smetnuti sa uma da je Brazil poslednji put trofej osvojio pre 12 godina, a Argentina 1993. Brazilci neće imati povređenog Nejmara, ali najveći deo igrača selektora Titea dolazi iz evropskih liga petice, pa čak i bez fudbalera PSG-a imaju moćan tim. Pored iskusnih Danija Alvesa, Tiaga Silve, Fernandinja, Viliana, i nešto mlađih Markonjosa, Kutinja, Firmina...otkrovenje u selekciji domaćina mogao bi da bude igrač Ajaksa David Neres, koji ima sjajnu sezonu iza sebe – navodi Milićević i dodaje da će verovatno pod najvećim pritiskom biti zvezda Barselone, Lionel Mesi kome se upravo neuspesi sa Argentinom spočitavaju tokom karijere.

Kopa Amerika Foto: Tanjug AP

- Argentina dolazi u najjačem sastavu i pod pritiskom da ova generacija sa Leom Mesijem mora nešto da osvoji. Na klupi je selektor početnik Lionel Skaloni, ali uz Mesija, Di Mariju i Aguera, Gaučosi se nadaju da mogu do finala.

Pored Brazila i Argentine svoju šansu za osvajanje Kope čeka još nekoliko timova.

- Iz drugog plana vrebaju branilac trofeja Čile, Kolumbija sa Falkaoom, Rodrigezom i Zapatom kao i Urugvaj koji ima Kavanija i Suareza. Ne treba ni tako lako otpisati šampiona Azije Katar kao ni vicešampiona tog kontinenta Japan, koji u svojim redovima ima novog igrača Reala, „japanskog Mesija“ Takefusu Kuba – rezimira Milićević, takođe pasionirani ljubitelj latinoameričkog fudbala.

Slično mišljenje o konačnom pobedniku ima i Rašković.

Kopa Amerika Foto: Tanjug/AP

- Brazilci kao domaćini mnogo očekuju od svoje selekcije uprkos izostanku Nejmara, a uloga prvog favorita dodeljena im je i od strane većeg dela fudbalske javnosti, odnosno bukmejkera. Novi neuspeh na domaćem tlu bio bi katastrofalan za Brazilce, pa će najveći rival izabranicima Titea biti pritisak. Slična stvar je i sa drugim favoritom turnira, odnosno najvećim fudbalskim protivnikom domaćina - Argentinom. Ako se Mesi izbori sa svime što donosi njegova uloga u nacionalnom timu, možda "gaučosi" i naprave pomak u odnosu na prethodna dva turnira kada su ih Čileanci zaustavljali u finalu. Na listi najkonkurentnijih ekipa ne smemo zaboraviti Kolumbiju, Urugvaj i Čile, a ostali će pokušati da iskoriste svoje prilike sa statusom autsajdera.

Južna Amerika važi za kontinent gde se sa najviše strasti i ljubavi prate nastupi nacionalnih selekcija. Posredstvom televizije Arena sport, svi ljubitelji fudbala u regionu moći će da osete barem delić uzavrele atmosfere.

- Bez obzira na sve činjenice, jedno je sigurno, biće vatreno širom Brazila i Južne Amerike tokom trajanja Kopa Amerika šampionata jer su očekivanja navijača uvek ogromna, a svi su se posle tri godine pauze uželeli kontinentalnog prvenstva. Nama je ostavljeno da uživamo uz direktne prenose na Arena sport kanalima – zaključuje Sreten Rašković koji ima svog favorita na turniru i nije toliko teško zaklučiti koja nacionalna selekcija je u pitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA