≫ 

Priveden Mišel Platini! Francuz na saslušanju zbog pomaganja Kataru da dobije organizaciju Mundijala

Francuz "na meti" istražnih organa zbog sumjivih radnji dok je bio prvi čovek UEFA

  • 15

Bivši predsednik UEFA Mišel Platini priveden je zbog sumnje da je na nedozvoljen način omogućio Kataru organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine, prenose strani mediji. Prema navodima francuskog lista "Mediapart", Platini je pozvan na informativni razgovor u utorak ujutru u sklopu velike istrage u vezi sa dodelom Mundijala Kataru, koji su dosada pratile razne kontroverze.

Tri puta najbolji fudbaler sveta biće saslušan u Nanteru, predgrađu Pariza, u sklopu istrage, ali nije uhapšen kako je prvobitno bilo objavljeno.

Legendarni Francuz je osam godina bio na čelu Evropske fudbalske federacije, od 2007. do 2015. godine, kada je smenjen odlukom Etičke komisije FIFA. Platini je 2016. godine dobio suspenziju van fudbala jer je ustanovljeno da je primio mito od tadašnjeg prvog čoveka FIFA Sepa Blatera od dva miliona švajcarskih franaka, zbog čega je smenjen i vremešni Švajcarac.

Platinijev slučaj "radi" anti-korupcijski odsek Istražne policije (OCLIFF),

Katar je u decembru, na iznenađenje fudbalskog sveta, dobio ogranizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine, iako je ova arapska zemlja, prema ocenama brojnih međunarodnih organizacija, između ostalog, dobila i niz negativnih ocena zbog kršenja ljudskih prava.

Mišel Platini Foto: AP/Tanjug

Platini je 2014. godine dospeo u žižu kada je priznao da se tajno sastao sa bivšim predsednikom Fudbalske federacije Azije Mohamedom Bin Hamamom, koga je FIFA doživotno udaljila iz fudbala zbog korupcijskog skandala.

Sastanak Platinija i Hamama se odigrao u Švajcarskoj, i to samo nekoliko dana pre nego što je usledila zvanična objava o dodeli domaćinstva Mundijala Kataru, što je još više podgrejalo sumnje u umešanost Francuza u nečasne radnje.

Klupko se kasnije odmotalo, kada se saznalo da su se Platini i Hamam videli između 30 i 50 puta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA