≫ 

Kako je ambiciozni otac zaradio milione od prodaje sina i gde je nestao najveći srpski talenat?

Pre četiri godine je na Novom Zelandu bio najbolji igrač Srbije u timu prvaka sveta, prozvali su ga novi Mesi, a danas je neprepoznatljiv

  • 52
Andrija Zivkovic, Jovica Zivkovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia, Zuma/Marko Todorović/Milena Đorđević

Pisali smo već gde su danas, četiri godine od osvajanja titule na Novom Zelandu, Orlići koji su osvojili titulu prvaka sveta. Među njima su oni koji su se razvili i danas vrede 100 miliona evra, ali ima i onih koji su potpuno propali ili nestali.

Jedan od takvih je Filip Janković, nekada najveća nada Zvezde, koji je sada bez kluba već 6 meseci. Ambiciozna majka želela je da vodi karijeru svog deteta, da ucenjuje klub, kako bi mu obezbedila transfer u Italiju, omogućila mu je skupocene automobile... a sve to loše je uticalo na tada još maloletnog klinca, koji se fudbalski nije razvio u pravom smeru, jer nije uspeo da se izbori sa pritiskom.

Slična paralela može da se povuče i kada je u pitanju najveći talenat Partizana u novijoj istoriji, kao i jedan od najvećih bisera srpskog fudbala - Andrija Živković.

FK Partizan - FK Augzburg, Andrija Živković Andrija Živković je prošao put od raja do pakla u Partizanu; Foto: Marko Todorović

Pre četiri godine je na Novom Zelandu bio glavni igrač Srbije u pohodu na titulu prvaka sveta. Prozvali su ga srpski Mesi, zbog konstsitucije, brzine i tehnike koju poseduje, po čemu je podsećao na argentinskog superstara.

Očekivalo se da napravi veliku karijeru, ali ona trenutno ozbiljno stagnira. Živković je s kapitenskom trakom oko ruke predvodio i generaciju Orlića na Evropskom prvenstvu u Italiji, a posle najnovijeg poraza od 6:1 protiv Nemačke, mnogi su primetili da Andrija više ne liči na sebe. Nema onu prepoznatljivu hitrinu, jednostavno više nije isti igrač, pošto u sve manje igra u svom klubu.

Mnogi navijači Partizana sada poručuju "on i njegov otac su na sebe navukli takvu karmu". Svojevremeno je bio na šetalici Grobara i idol navijača, a onda je klubu "zabio nož u leđa"

Andrija Živković, Grobari, koreografija, šetalica Andrija Živković na koreografiji Grobara; Printskrin: Youtube/GROBARI.NET

Naime, Živković je iz Partizana otišao na nepopularan način, a crno-beli suna kraju morali da plate ozbiljne penale u visini od 2.5 miliona evra, umesto da zaradi od transfera svog najboljeg igrača u Benfiku.

Razlog je bio nepovoljan ugovor koji su crno-beli potpisali sa investicionim fondom Pinija Zahavija, a koji je isticao godinu dana nakon prvenstva na Novom Zelandu.

Partizan je godinu dana ubeđivao Živkovića i njegovog oca da potpišu novi ugovor, kako Partizan ne bi plaćao kaznu i kako bi mogao da zaradi od transfera, ali nije naišao na odobrenje pre svega Jovice Živkovića.

Crno-beli su imali ponude drugih klubova, ali su Živkovići redom odbijali svaku i čekali su da Andriji istekne ugovor, posle čega je potpisao za Benfiku, sa kojom je njegov otac očigledno imao već spreman dogovor.

Andrija Živković, FK Benfika Andrija Živković u dresu Benfike; Foto: Profimedia, Zuma Press - News

- Na poslednjem sastanku Andrijin otac i menadžer su rekli da treba da dobiju 14 miliona, na šta sam se nasmejao. Pokušali smo da organizujemo još jedan susret, rekli su da nisu u Srbiji i hteli su da se vidimo tek 14. februara. Prelazni rok traje do 12. februara, pa mi nismo mogli više da čekamo - rekao je Vazura nakon što je Andrija Živković vraćen sa priprema na Kipru.

- Moramo da platimo kaznu od 2,5 miliona evra. Imali smo ponudu od 10 miliona, mogli smo da je podignemo na 11, za igrača 1,2 neto, tražili su 1,5. Na kraju rekli su da ta liga nije dobra za njega. U redu, rekao sam hajde da potpišemo novi ugovor, a kada on ode nadoknadićemo to. Partizan je iznad svih nas, Andrija je mnogo dao klubu, ali je u njemu, tokom osam godina sve i naučio. On je jedini igrač kome se ništa ne duguje, Partizan mu plaća stan, imao je najveću stipendiju, dao mu je automobil... Očekivali smo bar malo razumevanja... - razočaran je bio Vazura posle negativnog epiloga pregovora sa Živkovićem.

Andrija Živković Slabe partije u Benfiki rezultirale su i na njegove igre u dresu mlade reprezentacije Srbije; Foto: MN Press

Da je u svom sinu prepoznao sjajnu priliku da zaradi, dokaz je da pokretanje menadžerske agencije "Zile football managment ldt", koja je registrovana na Kipru, koja pored Andrije Živkovića ima još samo jednog igrača - Abdelilah Hafidija iz marokanske Radža Kazablanke.

Jovica Živković je, pema pisanju portugalskih medija, odmah posle transfera dobio od Benfike na ruke 6 miliona evra prilikom transfera, uz klauzulu da prilikom odlaska iz kluba inkasira dodatnih 3 miliona evra.

Andrija je dobio ugovor na 5 godina, po kojem mu je plata progresivno rasla iz godine u godinu. Početna plata u prvoj godini bila je 2.1 milion evra, a u poslednjoj godini ugovora predviđeno je da bude 4.9 miliona evra.

Ali, u Benfici iz godine u godinu igra sve manje. Poslednji gol dao je još 3. marta 2018. godine protiv Maritima.

U periodu kada je njegova karijera trebalo najviše da se razvije, kako bi nesporni talenat koji poseduje bio prikazan u punom sjaju, Andrija je, pod uticajem njegovog oca, sklanjan iz tima Partizana. Zatim je u Benfici sve slabije dobijao šansu, da bi došao do toga da češće bude na tribinama tokom utakmica, a da poslednji put svih 90 minuta odigra 2. januara ove godine protiv Portimonensea.

Za Andriju svakako nije rano, 11. jula će napuniti 23 godine, ali je neophodno da posle ozbiljne stagnacije, koja je uslovljena i nekim nefudbalskim stvarima, konačno počne da igra u kontinuitetu i da karijeru vrati na pravi put.

VIDEO: Izjava Andrije Živkovića u dresu reprezentacije Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Нишлије

    21. jun 2019 | 14:07

    Битно да он пуни даје 32 000 хиљаде еура бакшиш Ђанију павачу у једној познатој Нишкој Кафани и да се бахати по Нишу

  • Neko

    21. jun 2019 | 15:28

    Pa jok trebali su da ga maltretiraju i ugradjuju se na njegovom trnasferu i Mazura i svi oko njega.Pravi potez Zivkovica...

  • Miljan

    21. jun 2019 | 15:49

    Izgleda da mu je tata zajebo i partizan, a jos vise benfiku, covek uzeo pare a mali katastrofa igrac postao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA