≫ 

Van Gal isprozivao Mesija: Četiri godine nemaš ni jedan timski trofej, kakav si ti to igrač?

Prvi je osvojio dok je Ronaldinjo harao terenima, dva je osvojio pod čvrstom rukom Pepa Gvardiole i poslednji, 2015. kod Enrikeao

  • 20

Čuven trener Luj Van Gal, koji je od marta meseca u penziji, oštro je kritikovao Lionela Mesja u intervjuu za španski El Pais tvrdeći da nije timski igrač, da svi moraju da se prilagođavaju njemu i da zabog toga već četiri godine ne može da osvojili Ligu šampiona. 

Mesi u svojoj vitrini ima četiri pehara Lige šampiona, deset trofeja La lige, šest Kupa kralja, a golova, asistencija i individualnih priznanja na pretek. A opet Van Gal tvrdi da Barselona ne može da osvoji Ligu šampiona sve dok Mesi igra za sebe a ne za kolektiv. Holandski stručnjak ističe i da je to razlog već decenijskog neuspeha argentinske reprezentacije.

Luj Van Gal Foto: Guliver/Paul Gilham/Getty Images

-Koliko je Barselona puta osvojila Ligu šampiona sa onim za koga kažu da je najbolji igrač sveta? Pogledajte i Nejmara, koliko je on uzeo istih takvih pehara, a pričaju da je jedan od najboljih na planeti? Sve su to dobri individualnci, ali ne i timski igrači. Verujem da je fudbal kolektivni sport i da u njemu ništa nije tako važno kao što je timski igrač - oštro kritikuje Van Gal.

Od četri pehara LŠ, prvu je Mesi osvojio kao tinejdžer dok je Ronaldinjo žario i palio travnatim terenima. Druge dve mu je donela čvrsta ruka Pepa Gvardiole gde se znalo kako se igra, Poslenju iz 2015. je osovjio pod Luisom Enrikeom.

Lionel Mesi Foto: AP/Tanjug

Mesi bi trebalo da se zapita kako je moguće da toliko dugo, već četiri sezone, nije osvojio najvažniji pehar u klupsko fudbalu. Sviđa mi se Leo kao individualac, njegova statistika je zadivljujuća, sve mi se to dopada, ali ako ne osvojite Ligu šampiona četiri uzastopne godine trebalo bi, kao kapiten, da se zapitate zašto je tako, zašto vaš tim nije uspešan u Evropi. Pritom, Barsa ima sjajnu ekipu, ne možete reći da su Ivan Rakitić, Felipe Kutinjo, Vidal, Artur ili Đordi Alba loši igrači ili da je Ter Štegen loš golmana. Mislim da je Mesi odgovoran za ovo što se dešava u Barselon - ističe holandski stručnjak.

Mesi se promenio, a pogotovo u odnosu prma klubu nekad i sad, tvrdi Van Gal.

SP, fudbalska reprezentacija Brazila, Holandije, Luj van Gal Foto: AP/Tanjug

- Dok je igrao za Barselonu, Nejmar je bio u službi Lea Mesija. Nisam protiv Brazilca, veliki je igrač, ali ni on ne igra za tim. A ja verujem u suprotno. Na primer u Barseloni, imate 30 igrača i svi moraju da se prilagode Mesijevom stilu, umesto da bude suprotno. Pep Gvardiola je na Nou Kapu gledao isključivo korist tima, tako što je naterao Lea da prihvati njegov plan. Svi treneri posle njega su radili suprotno, previše su se prilagođavali Mesiju, umesto da su štitili timski duh.

Van Gal ceni igrače od zadatka, vojnike na koje uvek može da se osloni i koji su uvek tu za klub, koji mogu da igraju na bilo kom delu terena, bilo koju ulogu ako je to klubu potrebno.

Za mene je Džejms Milner jedan od najboljih timski igrača na svetu. U Ligi šampiona bio je i levi bek i zadnji vezni. Sjajno je to šta radi na terenu u 33. godini života - zaključio je iskusni stručnjak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA