• 97

Objavljen Zvezdin finansijski izveštaj, dug je 34.5 miliona: Stiglo upozorenje revizora (FOTO)

Na sajtu Agencije za privredne registre objavljen je finansijski izveštaj crveno-belih

 • 97

Finansijski izveštaj Crvene zvezde za 2018. godinu objavljen je na sajtu APR-a. U njemu se nadodi da je dug Zvezde, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, 34.348.500 evra! Zapravo, navodi se da je ukupan dug 45.5424.516 evra, ali i da tu i neraspoređeni dobitak od 11.176.016 evra, čime se dolazi do cifre od 34.348.500 evra.

U izveštaju je i upozorenje revizora Milovana Popovića, koji je potpisao finansijski izveštaj.

On navodi zabrinutost da ovakvo stanje, gde klub posluje sa velikim nedostatkom trajnog kapitala i obrtnih sredstava, kao i da su kratkoročne obaveze kluba veće od obrtne imovine, izaziva sumnju u sposobnost kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja pravnog lica.

- Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja pravnog lica. I pored navedenih činjenica, Klub je u poslednjih nekoliko godina, a naročito u 2016, 2017. i 2018. godini ostvario značajan prihod od UEFA za evropska klupska takmičenja, kao i od prodaje prava na registraciju igrača.

Finansijski izveštaj FK Crvena zvezda

Foto: apr.gov.rs

- Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu Klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat koji će biti rezultat planiranih sledećih akcija: nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača, otpis dela obaveza od strane poverioca, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja Kluba su ograničene i gotovo u celosti zavise od gore navedenih planiranih akcija Kluba. Naše mišljenje ne sadrži rezervu po ovom pitanju - navodi se u finansijskom izveštaju.

Zanimljivo je da je Zvezda prošle sezone imala ogromne prihode, koji su duplirani u odnosu na 2017. godinu, zbog ulaska u Ligu šampiona i nekoliko velikih transfera od prodaje igrača, ali su rashodi bili utrostručeni u odnosu na 2017. godinu

Iako je oko 60 miliona evra uneto u klub u toku prošle godine, prema izjavama generalnog direktora Zvezdana Terzića, što od Lige šampiona, što od prodaje igrača, klub je imao ozbiljan minus. Prošle godine su poslovni rashodi bili 51.072.635 evra prema Finansijskom izveštaju.

Finansijski izveštaj FK Crvena zvezda

Foto: apr.gov.rs

Finansijski izveštaj FK Crvena zvezda

Rashodi Crvene zvezde, iskazano u hiljadama RSD; Foto: apr.gov.rs

Podsetimo, Zvezdan Terzić je nedavno rekao da je dug Crvene zvezde oko 14 miliona evra, i već tada je najavio da knjigovodstveno postoje drugačiji podaci.

- Veoma važno je istaći i da Crvena zvezda već petu godinu zaredom završava sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Neto novčani dug Crvene zvezde se smanjuje svake godine. Za razliku od juna 2014. godine kada je dug iznosio 53 miliona evra, u decembru 2018. godine dug je 14 milona evra - kazao je Terzić.

- Neto novčani dug kluba na dan 31.12.2018. godine iznosi oko 14 miliona evra. Knjigovodstveni dug sa datumom 31.12.2018 je u odnosu na realan dug veći, ali, kako bi se izbegla zabuna, treba znati da su to knjigovodstvene obračunske kategorije koje se ne plaćaju - napomenuo je direktor kluba iz Ljutice Bogdana nedavno.

Telegraf je kontaktirao Zvezdana Terzića da prokomentariše Finansijski izveštaj, a on je ostao pri rečima koje je izgovorio na Skupštini Zvezde, da je realan dug Zvezde oko 14 miliona evra i da je on značajno manji od onog koji je knjigovodstveno zaveden.

VIDEO: Terzić otkrio zašto klub nije dobio pojačanje iz Španije

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikola

  25. jun 2019 | 17:54

  Ima Terza da nas ugasi kao OFK Beograd

  101
  10

  Podelite komentar

 • Ja

  25. jun 2019 | 18:49

  Ugasiti klub tolike pare duzni odmah zatvoriti dok ne izmiri dugovanja neznam zbog cega drzav vise tolerise

  63
  23

  Podelite komentar

 • GP

  25. jun 2019 | 17:48

  Zar doktor nije izjavljivao da je dug pao na 14 miliona evra? Jeste! Tu ni BOG, slava mu i miliost, ne zna koliki je dug. Smatram da je ista situacija i u Partizanu.

  61
  11

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima