≫ 

Mrkli mrak na Marakani, "poplave" i vašarska svetla: Ovo su najveće havarije srpskog sporta

Slučajni prekidi sportskih manifestacija izazvani nepogodama sve su češći

  • 0

Evropsko prvenstvo u košarci za dame počelo je u četvrtak pobedom Srbije nad Belorusijom, ali i nestankom struje, koja je samo jedna u nizu "iznenadnh havarija" koja ume da poslednjih decenija odloži i "uprlja" neku od sportskih manifestacija. 

Da li zbog dotrajale infrastruktue, "više sile" i nepogoda, ili prosto, zbog nemara pojedinaca, tek, iako se i u svetu na velikim takmičenjima ponekad dese slične nepredviđene okolnosti, utisak je da su kod nas sve učestalije.

GROM I POPLAVA U PIONIRU

I dok je utakmica u Zrenjaninu prekinuta pri rezultatu 34:34, a meč nastavljen posle 20-ak minuta pauze, samo 10 dana pre "zrenjaninske restrikcije" i kultna hala Aleksandar Nikolić, poznatija kao Pionir bila na meti groma, kiše i oluje, i to usred poslednje utakmice finalne serije košarkaške Superlige Srbije između Crvene zvezde i Partizana.

Košarkaši oba tima povukli su se sa terena u 32. minutu zbog ubacivanja predmeta, a onda je usled oluje i nevremena počelo i da prokišnjava. Uz sve to, grom je udario u halu Pionir, ugasio je trećinu svetala pa je viđena scena u kojoj u polumraku voda lije sa krova,a  navijači i košarkaši u čudu čekaju da se stvore uslovi za igru.

Nedavna dešavanja, svakako bi trebalo brzo da postanu prošlost, a ne praksa. Za sada, pozitvno je što je započeto renoviranje hale Pionir koja bi do jeseni trebalo da dobije potpuno novi sjaj, kako se lsične situacije ne bi dešavale.

VIDEO: Grom udario u halu Pionir i prekinuo derbi

KK Partizan - KK Crvena zvezda prokišnjavanje Foto: Marko Jovanović

PARTIZANOVA BRUKA U LIGI ŠAMPIONA

I pre "poplave" i mraka u Zrenjaninu, bilo je sličnih incidenata. Tako je veliki spektakl u Humskoj između Partizana i Arsenala u Ligi šampiona počeo nestankom struje na stadionu crno-belih!

Tada je jedna od dve trafo-stanice koje napajaju stadion crno-belih nije izdržala napajanje reflektora maksimalnom količinom električne energije, pa je utakmica počela uz svetlost samo jednog reflektora.

Delegat utakmice je očigledno doneo odluku da je vidljivost dovoljna, a opšti utisak bio je da je u pravu.  Zanimljivo, ni semafor nije bio u funkciji, ali sve to nije pokvarilo uživanje Grobara u meču Lige šampiona, iako su svetla, po mišljenju mnogih okarakterisana kao "vašarska".

JUGOSLAVIJA - HRVATSKA: 

Ipak, kada je reč o sličnim komplikacijama na sportskim mečevima u našoj zemlji, možda i najveća ikada dogodila se na meču visokog rizika. Igrale su se čuvene kvalifikacije za EURO 2000 koji se održavao u Belgiji i Holandiji. Tog 18. avgusta 1999. godine u grupi su se sastale selekcije Jugoslavije i Hrvatske. Tenzija na meču dostigla je maksimum, jer,  samo nekoliko godina ranije manje-više isti fudbaleri nastupali su za istu državu koja se raspala u ratu.

Ipak, posle kvara, i paljenja reflektora fudbaleri su izašli na teren i završili meč. O rezultatu, 0:0 nije se previše razmišljalo, a glavni utisak, o kojem se i danas govori, jeste fer plej potez jugoslovenskih fudbalera, koji su u momentu, kada se nije znalo da li je reč o sabotaži ili slučajnom kvaru, zagrlili svoje kolege iz Hrvatske, kako im se ništa ne bi dogodilo. Naravno, i nije.

Ne ovako često, ali bilo je sličnih situacija na velikim događajima širom sveta. Tako je zemljotres prekinuo meč 1989. godine između San Francisko Džajantsa i Oukland Atletiksa, problemi sa strujom desili su se i na 47. Superbolu, a iz sličnih razloga prekinut je i fudbalski meč 2012. između Argentine i Brazila. Sve ovo, naravno, nije opravdanje za propuste na sportskim manifestacijama bilo gde da se dešavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA