≫ 

Kraljevi besplatne kupovine: Od krađe "Mocarta", do masne naplate Pogbe i brdo miliona evra profita

Za 10 godina dovedeno vrhunskih igrača za džabe a temelje ovakve politike utabali su Van der Sar, Kanavaro i Luka Toni

  • 0

Kada se kaže fudbalski transferi za džabe - prva asocijacija je Juventus. Bjankoneri su u poslednjih 10 godina doveli dvocifren broj igrača bez obeštećenja i to uglavnom ne mala fudbalska imena.

Oni su mnogo doneli klubu kako na terenu tako i na bankovnom računu. Juventus je klub koji vodi računa o svakom uloženom evru.

Domaćinsko poslovanje i planiranje nekoliko godina unapred dovelo ga je do toga da mu u Italiji već godinama nema ravnog a u Evropi se polako ponovo penju na sam vrh.

Najbolji primer takvog poslovanja je veliki broj igrača koji je doveden bez obeštećenja. Planski rad i strpljenje su im doneli igrače kao što su, poslednji, Remzi i Rabio, a još ranije Pogba, Pirlo, Alveš...

A začetnici ovog ''trenda'' bili su jedan od najboljih golmana svih vremena Edvin van der Sar, jedan od "top" defanzivaca Fabio Kanavaro i stameni golgeter Luka Toni.

Luka Toni

Luka Toni u dresu Verone slavi gol protiv gradskog rivala Kjeva u meču poznatom kao Derbi dela Skale. Foto: AP/Tanjug

Gledajući poslednju deceniju, Juventus je doveo čak 15 vrhunskih igrača bez obeštećenja.

Najveće profite doneli su im dovedeni klinci Pol Pogba i Kingsli Koman. Njih dvojica su klubu zajedno donela skoro 150 miliona evra.

Poslednji u nizu su Adrijen Rabio koji je došao iz PSŽ-a i Aron Remzi koji je još zimus potpisao ugovor sa Bjankonerima i ako je regularno nastupao za Arsenal. Od njih se tek očekuje da pokažu i da budu stubovi nekog novog Junvetusa.

Gledajući godinama u nazad, sezona 17/18 je bila jedini izuzetak kada niti jedan igrač nije doveden za džabe.

Prošlog leta Liverpulu su bez obeštećenja uzeli Emrea Džana. Igrač nije želeo da produži ugovor govoreći da želi novi izazov i ekipu koja se bori za trofeje. Godinu dana kasnije Liverpul je postao prvak Evrope.

Liga sampiona

Emre Džan; Foto: Tanjug/AP

Na leto 2016. iz Barselone posle skoro 10 godina, dolazi Dani Alveš. Nije se baš naigrao sjajni Brazilac pa već nakon godinu dana prelazi u PSŽ, takođe bez obeštećenja.

Leta 2015. Juve je završio još jednu transfer sagu koja je trajala gotovo godinu dana oko Samija Kedire, koji nije želeo da produži ugovor sa Realom iz Madrida. Alberto Ćeri je iste godine doveden iz Parme za džabe ali je već posle pola godine krenuo po pozajmicama.

Ovog leta je napokon prodat Kaljariju za 9 miliona evra. Golman Neto doveden je po isteka ugovora sa Fiorentinom, a prošlog leta je na njega zarađeno 7 miliona evra od Valensije.

Prelazni rok 2014. obeležio je dolazak mladog Komana iz PSŽ-a. Nakon odličnih godinu dana dovodi ga Bajern prvo na pozajmicu za koju plaća 7 miliona, da bi ga godinu dana kasnije otkupili za još 21 milion.

Na manje poznate igrače, Lorenca Rosetija i Andrea Skijavonea uzeli su ukupno 1,5 milion evra nakon što su u klub došli bez obeštećenja.

Kingsley Coman juventus

Foto: Guliver/Valerio Pennicino/Getty Images

Fernando Ljorente je 2013. stigao u Torino posle odličnih partija u Atletik Bilbau. Imao je dobrih partija i rola u crno-belom dresu a ove sezone bio je pravi džoker kluba na putu do polu finala Lige šampiona. Klub je ove sezone napustio kao slobodan igrač.

Na mala vrata Alijanc stadiona je 2012. došao jedan dečkić iz Mančester Junajteda. Znajući da su bez obeštećenja doveli veliki talenat, ni slutili nisu da će nakon nekoliko godina na njemu zaradi više para od Zinedina Zidana.

Pol Pogba je možda i najbolji primer Juventusove politike kupi jeftino, prodaj skupo. Doveden je za džabe a vraćen je Junajtedu za rekordnih 105 miliona evra.

Italy Soccer Champions League

Pol Pogba dok je žario i palio Aerijom A; Foto: Tanjug/AP

Iste godine, nakon osvojene triplete sa Interom, već iskusni Lusio 2012. prelazi u Juventus kao slobodan igrač. nijese dugo zadržao i već na zimu se bez obeštećenja seli u Sao Paolo.

Nikolas Anelka je bio vraćen iz Kine. Tad već veteran ostao je jednu sezonu na Alijanc stadionu nakon čega se kao slobodan igrač vratio u Premijer ligu.

Možda i najbolja ''krađa'' dogodila se 2011. kada je u Torino iz Milana stigao Mocart - Andrea Pirlo. Budući kapiten Bjankonera bio je začetnik novog, modernog Juventusa kakvog ga danas znamo. Te godine stigao je i desni bek Reto Zigler.

FK Juventus – FK Lion, Andrea Pirlo

Fudbalski Mocart - Anrea Pirlo; Foto: AP/Tanjug

Početak kupovine bez obeštećenja u ovom veku započeo je legendarni italijnaski napadač Luka Toni. Te 2010, tada već veterana, Bjankoneri su doveli Tonija iz Đenove.

Ako uzmemo presek od 10 godina, onda u ovu listu odabranih ulazi i transfer iz 2009. i dolazak možda najboljeg defanzivca svih vremena, najboljeg igrača svetskog prvenstva iz 2006. Fabia Kanavara. Legendarni kapiten Azura se u poznim igračkim godinama vratio na Čizmu iz Real Madrida.

Fabio Kanavaro

Jedan od najboljih defanzivaca svih vremena, Fabio kanavaro, dok je kao mladić nastupao za Parmu; Foto: Guliver/Allsport UK/Getty images

I ranije je Juventus znao da napravi odlične transfere bez obeštećenja. Hasan Salihamidžić je 2007. doveden iz Bajerna, 2006. je Kristijan Zaneti prešao iz Intera, Robert Kovač je 2005. zameni Minhen Torinom, dok je 2004. Adrijan Mutu zakucao na velika vrata prelaskom iz Livorna.

Uz sve navedene, jedan od "pionira" politike dovođenja igrača bez obeštećenja je legendarni golman Edvin van der Sar. Holanđanin je 1999. došao iz matičnog Ajaksa i u Juventusu je postao jedan od najboljih koje je ova igra ikad videla. Dve godine kasnije prodat je Fulamu za 10,3 miliona evra.

Fudbaleri Haitija obradovali su narod jedne od najsiromašnijih zemalja na svetu plasmanom u polufinale Gold kupa (prvenstvo Severne i Srednje Amerike), gde ih čeka veliki favorit Meksiko (04.00). Kvota na Sombrerose je 1,30, a na novo iznenađenje Haitija 11! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Haiti - Meksiko.

Derbi svih derbija večeras (02.30) u polufinalu Kopa Amerika. Domaćin Brazil protiv Argentine s Mesijem u polufinalu prvenstva Južne Amerike. Kvota na Karioke je 1,95, a na Gaučose čak 4,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Brazil - Argentina.

VIDEO - Simić zatresao mrežu Blau Vajsa

(F.Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA