≫ 

Novinari "rešetali" Tumbakovića: O "suzama" pred Kosovo, Bati Mirkoviću, ko će biti kapiten (VIDEO)

Novi selektor Orlova najavio je plasman na EURO 2020. godine kao glavni cilj

  • 41

Ljubiša Tumbaković je novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije. On se odmah susreo sa mnogim teškim pitanjima novinara i poručio je da nema optisanih igrača, da će sa mnogima pričati i da će u naredna dva meseca naporno da radi kako bi se mnoge stvari oko reprezentacije iskristalisale.

Debi na klupi Orlova imaće protiv Portugalije 7. septembra u Beogradu, do tada će mu posao biti da priča sa igračima koje je prethodni selektor Mladen Krstajić otpisao, ali i da kompletira stručni štab u kojem želi i bivšeg trenera Partizana, Zorana Batu Mirkovića, sa kojim je već sarađivao na klupi Crne Gore.

- Godinama se pripremam za jednu ovakvu konferenciju, ali izgleda da mi je trebalo mnogo da čekam. Nema veće časti od toga biti selektor svoje države. Glavni cilj nam je plasman na EURO, nadamo se da će svi, uključujući i vas medije, uticati na to da napravimo jednu patriotsku atmosferu oko reprezentacije - poručio je Tumbaković na predstavljanju.

Ljubisa Tumbakovic promocija Ljubiša Tumbaković sa Slavišom Kokezom i Nenadom Bjekovićem; Foto: Nikola Tomić

NEMA OTPISANIH, ŽELIM BATU MIRKOVIĆA U STRUČNOM ŠTABU

Preveliki luksuz je odricati se usluga najboljih igrača, da li će se vratiti otpisani igrači i možete li da nam otkrijete sastav stručnog štaba?

- Imam svoje principe u radu i nikada se nisam odricao najboljih igrača. Vrata reprezentacije nikome nisu zatvorena. Biće puno ragovora, gledanja, sigurno da ćemo pričati o igračima koje niste apostrofirali, ali koji imaju kvalitet, da dođu do izražaja.

- Kolege bez kojih ne mogu su Aleksandar Janković i Darko Belović. Ostalo ćete čuti narednih dana, kompletiraćemo stručni štab, neće biti glomazan, a moje veliko zadovoljstvo je da učinimo sve da nagovorimo Batu Mirkovića da bude deo mog stručnog štaba.

Da li ćete zvati Luku Milivojevića i Nastasića i pošto postoje šanse da se Srbija sastane sa Kosovom, da li biste vodili ekipu u tom slučaju?

- Rekao sam da imam plan, nisu samo njih dvojica u toj priči, ima više igrača sa kojima moram da vodim razgovore. U toj grupi će biti i Milivojević i Nastasić, sigurno niko neće biti zakinut, ja razmišljam o njima kao o našem bogatstvu, kakav će biti tok razgovora, njihova povratna informacija, ja to ne znam.

NE ROBUJEM FORMACIJOM, IGRAĆEMO LEP FUDBAL

Ljubisa Tumbakovic promocija Foto: Nikola Tomić

- A Kosovo, to je jedna priča koja je davno ispričana. To što se dešavalo nije sportsko, već je realno u našem životu. Ja sam uradio jedini potez za koji sam verovao da je ispravan. Ako je moguće da Srbija i Kosovo igraju utakmicu, to će reći neko na višoj instanci.

Takođe je objasnio da kod njega neće biti sistem igre u kojem je strikno da se igra sa određenim brojem napadača i vezista.

- Da li ću igrati sa dvojicom ili trojicom u špicu, to je nebitno, bitno je da igramo dopadljiv fudbal, pun želje i htenja. Ne možemo da utičemo na to kako će igrati naši protivnici, uvek ćemo se truditi da ono što sam rekao, da te karakteristike budu prisutne.

Novinari su pitali Slavišu Kokezu da li je bilo pregovora i sa drugim kandidatima.

- Da li je bilo razgovora, to je bio posao stručnog odbora, i jedini predlog je bio Ljubiša Tumbaković, na Izvršnom odboru nije bilo drugih kandidata.

PRIČA O STADIONU ZVEZDE JE BILA ŠALA, DEMANTOVAO SUZE PRED KOSOVO

Ljubisa Tumbakovic promocija Prvog radnog dana na poslu sačekala su ga teška pitanja novinara; Foto: Nikola Tomić

Tumbaković je svojevremeno kao trener Partizana govorio da je 20 godina zaobilazio ulicu Ljutice Bogdana, ali sada je otkrio da je u pitanju bila šala.

- To je pogrešna informacija kada je stadion Zvezde u pitanju. Mi smo imali lepu rivalsku atmosferu i to je bio deo šale. Uopšte nemam problem Zvezdinog stadiona i navijača. Ovo je nacionalni projekat, biću ponosan na taj stadion.

Pričao je i o rastanku sa reprezentacijom Crne Gore i navodnim suzama o kojima je pričao Dejan Savićević, kada je Tumbaković napustio klupu.

- Ne volim da se vraćam na to, jer sam tri i po godine proveo u Crnoj Gori u fantastičnoj atmsoferi, na čelu sa Savićevićem, imali su pošten odnos, koji je bio dvosmeran. Ta odluka, za koju još ne znam da li je ispravna, ali sam je doneo... Nije bilo baš tako, ali bio je malo mučno, malo su se neke stvari teže izgovorile i tako sam i otišao iz Crne Gore. Morali smo tako da reagujemo.

Na koliko je potpisan ugovor sa savezom i da li je neuspeh ako se ne plasiramo na EURO?

- Ugovor je potisan do 31. decembra 2021. godine, to govori o strategiji Saveza.

Veruje da Orlovi kroz kvalifikacije mogu na EURO, iako imaju i rezervnu opciju u vidu baraža Lige Nacija.

- Mislim da je ovo najispravniji način da sve što možeš danas ne ostavljaš za sutra.

Koga vidite kao kapitena i lidera ekipe?

- Može neko lakše pitanje? Tek sam došao, morate da me pratite, imamo radne zadatke u naredna dva meseca, puno razgovora sa igračima koji su evidentirani i koji nisu evidentirani, bićete blagovremeno obavešteni - završio je Tumbaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm...

    2. jul 2019 | 13:48

    Gospodinu Ljubisi svaka cast,strucnjak za respekt...samo se bojim da ce se pokajati kad bude video ovu bandu iz Saveza sta i kako rade i kako se prave spiskovi igraca...daj Boze da gresim,pa da konacno krenemo uzlaznom putanjom,ali mislim da dok ne najurimo "ekipu" kolovodja,mrka kapa...

  • Ljubiša

    2. jul 2019 | 14:01

    Makar se i ne plasirao,izgubio od Portugala,izveo ''ŽNJ'' tim,ima moje poštovanje zbog onoga što je uradio,i kako je spustio Milo-Gorcima.

  • Ilija

    2. jul 2019 | 14:00

    zasluzeno na mestu selektora.godinama zaobilazen. srecno Ljubisa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA