Brazil i Argentina prave fudbalski zemljotres u pola noći! Šta vas čeka na derbiju Kopa Amerika?

Direktan prenos zemljotresa u Brazilu ekskluzivno na Arena sport TV

  • 0

Južna Amerika podrhtava. Tlo iznad Belo Orizontea uveliko je užareno i izbacuje dim a pokretanje lavine očekuje se u noći između utorka i srede kada na teren izađu igrači dva arhi rivala, dve reprezentacije čiji susreti predstavljaju esenciju fudbala. Brazil ili Argentina? U finalu ima mesta samo za jednu od ove dve reprezentacije.

Breme favorita natovarilo se na pleća domačina, odnosno Brazilaca koji su barem do sada umeli da iskoriste vetar u leđa koji je dopirao sa tribina. Lišeni pomoći Nejmara, koji u poslednje vreme više uživa status selebritija nego fudbalske zvezde što zapravo jeste, Brazilci su se oslonili više na kolektiv nego na pojedinca. Takav timski duh ipak je iznedrio individualni učinak jednog igrača, Felipea Kutinja. Fudbaler koji je za basnoslovni novac prešao iz Liverpula u Barselonu blista u dresu nacionalnog tima...

Kopa Amerika, Fudbalska reprezentacija Brazila, Fudbalska reprezentacija Paragvaja

Foto: AP/Tanjug

Na drugoj strani, njegov saigrač u katalonskom klubu Lionel Mesi ni na ovom turniru ne uspeva da pokaže fudbalskom umeće i znanje u dresu Argentine. Bar ne onakvo po kojem ga prepoznaju u celom svetu i najposle nedostojno za igrača koji spada u red najboljih svih vremena. Ovogodišnja Kopa Amerika je možda i poslednja šansa da Mesi uradi nešto veliko sa „gaučosima“.

Nema sumnje da nas očekuje pravi fudbalski rat jer uvek je tako kada igraju Brazil i Argentina. Kroz istoriju dueli ove dve reprezentacije obilovali su tenzijama, kontraverznim potezima, incidentima ali i fantastičnim fudbalskim čarolijama i duelima nekih od najvećih fudbalskih genija.

Meč se igra u Belo Orizonteu, poprištu jedne od najvećih tragedija „Selesaa“. Teško da će ikada iz glave navijači „karioka“ moći da izbace poraz u polufinalu Svetskog prvenstva 2014. godine kada su ih Nemci ponizili rezultatom 7:1. Slaba, ali kakva takva uteha za Brazilce bila je ta što su upravo Nemci onemogućili Argentinu da u finalu istog takmičenja na njihovoj teritoriji, na njihovoj Marakani podignu „Sveti gral“. Argentini je takođe izmakao trofej Kopa Amerika u prethodna dva pokušaja. Oba puta, uspešniji je bio Čile, koji i ove godine ima veliku priliku da se domogne utakmice za pehar, ukoliko u drugom polufinalnom duelu bude uspešniji od Perua.

Reprezentacija Argentina Kolumbija

Foto: Tanjug/AP

Konačno, svi ljubitelji fudbala izuzev onih u Čileu i Peruu verovatno su navijali da večerašnji duel Brazila i Argentine gledaju u finalu Kopa Amerika. Ali ne, večeras u polufinalu ćemo prisustvovati drami, navijačkim uzdasima, osmesima, suzama... Rano ujutru po srednjeevropskom vremenu „Zeleni“ kontinent dobiće prvog finalistu ovogodišnje Kopa Amerike.

Direktan prenos najveće fudbalske predstave na svetu u 2019. godini, izuzimajući finale Lige šampiona, emituje se ekskluzivno na programu Arena sport 1, sa početkom u 02:30.

Dok iščekujete početak utakmice, evo nekoliko statističkih podataka i zanimljivosti koje je pripremio komentator Arena sport Nenad Milovanović, koji će večeras sedeti u komentatorskoj kabini i zajedno sa milionima fudbalskih poklonika komentarisati dešavanja sa stadiona u Belo Orizonteu.

- Selekcije Brazila i Argentine susrele su se 32 puta na turniru Kopa Amerika. Uspešniji su „gaučosi“ koji su slavili 15 puta naspram devet trijumfa „karioka“.

Fudbal Brazil Peru reprezentacija

Foto: Tanjug/AP

- Ova dva nacionalna tima ukupno su kroz istoriju odigrali 105 međusobnih susreta i tu su ovogodišnji domaćini uspešniji jer su 42 puta teren napustili kao pobednici. Argentina sa druge strane ima 38 pobeda nad najvećim rivalom.

- Zanimljivo je da Selesao nikada nije izgubio takmičarski duel na tlu večerašnjeg protivnika.

- Poslednju pobedu nad Brazilom kao gost, Argentina je ostvarila u prijateljskom odmeravanju snaga 1998. godine. Ako je uopšte moguće da ova dva nacionalna tima igraju prijateljski susret.

- U prethodnih pet međusobnih duela na Kopa Amerika Brazil ne zna za poraz od Argentine. A u poslednjih 13 utakmica sa „gaučosima“ izgubio je samo dve.

Reprezentacija Argentina Kolumbija

Foto: Tanjug/AP

- Brazil je eliminisao Argentinu u svakoj od prethodne četiri utakmice odigrane na Copi. Bilo je to u četvrtfinalima odigranim 1995. i 1999. godine, i u finalima 2004. i 2007.

- Brazilci su izgubili dva od ukupno deset odigranih takmičarskih susreta odigranih u Belo Orizonteu. Jedan od tih poraza ujedno je i najteži u istoriji ovogodišnje Kopa Amerike. U polufinalu Mundijala 2014. godine, Nemci su savladali domaćina sa neverovatnih 7:1.

- Argentina je u poslednjih pet polufinalnih susreta imala maksimalan učinak kada je Kopa Amerika u pitanju. To isto su učinili i Brazilci u prethodnih šest polufinala.

- U dosadašnjem toku turnira Brazil je uputio najviše udaraca ka golu rivala, čak 84. Što se pojedinačnog učinka tiče, prednjači takođe Brazilac, Filipe Kutinjo sa čak 29 pokušaja. Poređenja radi, Mesi je šutirao 17 puta.

Kopa Amerika, Fudbalska reprezentacija Brazila, Fudbalska reprezentacija Paragvaja

Foto: AP/Tanjug

- U izostanku Nejmara, najveća zvezda turnira, Lionel Mesi, postigao je četiri gola protiv Brazila, međutim, sva četiri na prijateljskim susretima.

- U aktuelnom timu Brazila tri igrača su pogađali mrežu „gaučosa“: Kutinjo, Miranda i veteran Dani Alves.

Polufinale Kopa Amerika, Brazil – Argentina, ekskluzivno na Arena sport 1, početak 02:30.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA