Oni su veće iznenađenje od Lestera: Madagaskar grabi ka finalu CAF-a sa ''budžetom'' od 200 evra

Iz lige u kojoj jedne ekipu počnu a druge završe, gde je ekipa premirana od jednog navjača da svi podele 200e, kokošaka u sobama za vrme priprema, do najveće svetske fudbalske senzacje

  • 3
Fudbalska reprezentacija Madagaskara Madagascar Foto: Profimedia/AFP

Za pingvine znamo, ali za fudbalere Madagaskara teško. Crtani film je popularizovao ovo ostrvo, a sada će to učiniti i fudbaleri. Posle istorijskog pvog plasmana na Afrički kup nacija, ekipa se nije tu zaustavila i uspela je da dođe do četvrtfinala. Na tom putu su padali mnogi favoriti.

Veliko slavlje je bilo na ostrvu Madagaskar kada su njihovi fudbaleri načinili istorijski uspeh i plasirali se na na kontinentalni šampionat.

Nikada ranije nisu igrali sam turnir i ovo je bio veliki uspeh, ali nisu tu želeli da se zaustave izabranici selektora Nikolasa Dupuisa.

- Prijatelji, slabi smo, ali nemojte nas potcenjivati, možemo i mi da iznenadimo - poručio je pred start takmičenja selektor Madagaskara Nikolas Dupuis.

Međutim, nisu se fudbaleri Madagaskara zadovoljili samim učešćem (kao neke nama dobro poznate selekcje). U grupi sa jednim od glavnih favorita za titulu, Nigerijom, uspeli su da budu ispred nje i da se u nokaout fazu plasiraju sa prvog mesta.

Novo čudo usledilo je u osmini finala gde su igrali protiv Konga. Svi su već bili otpisali selekciju Madagaskara, ali su oni uspeli da načine još veću senzaciju. Dokopali su se  penal lutrije i na kraju su sa rezultatom 3:2 izbace favorizovanu ekipu.

Fudbalska reprezentacija Madagaskara Madagascar Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Fudbalska reprezentacija Madagaskara je definitivno obeležila ovogodišnji Afrički kup nacija.

U četvrtak, 11. jula, igraće četvrtfinale protiv Tunisa. Ponovo su autsjaderi, ali posle svega, da li je to zaista tako?

- Ljudi ne shvataju u kakvim uslovima mi radimo i šta ovo nama predstavlja - rekao je selektor Dupuis nakon izbacivanja Togoa.

Kao i igrači, ni selektor nije neko fudbalsko ime. U igračkoj karijeri najdalje je stigao do 6. francuske lige.

Kakvi su uslovu na ostrvu, u kakvim uslovima su se pripremali za ovaj šampionat i kolike su im premijer najbolje je ispričao jedan francuski novinar koji je posetio ovu selekciju tokom priprema za šampionat.

- Hotel je bio u radovima, sve se raspadalo, na putu do soba smo preskakali električne kablove, izbegavajući neprijatne poglede. Kada smo došli na recepciju pored nas je prošlo desetak kokošaka - napisao je šokirani francuski novinar.

Stanje na Madagaskaru je katastrofalno. Iako je fudbal najpopularniji sport, infrastruktura ne postoji.

Fudbalska reprezentacija Madagaskara Madagascar Foto: Profimedia/AFP

Liga im je u potpunom rasulu, ne zna se ni koji klubovi učestvuju u njoj. Jedni počnu, pa odustanu, drugi se uključe.

Da se fudbal još uvek negde igra iz ljubavi i zbog igre, i da i tako mogu da se načine veliki uspesi govori podatak o njihovim ''premijama''.

Para nema, o nagradama niko i ne pomišlja, ali jedan čovek je želeo da nagradi svoje heroje.

Vođa navijača Madagaskara, prikupio je 200 evra i sa tim iznosom je nagradio igrače, da međusobno podele taj novac kao nagradu za dobre igre.

- Igrači su sve na Madagaskaru učinili ponosnima, ovaj narod se nikad nije ovako radovao - izjavio je selektor pred četvrtfinalni meč.

Četvrtfinalni meč, ekipe Madagaskara i Tunisa, igraju 11. jula od 21h po našem vremenu.

Ostali parovi su:

Senegal - Benin (10.7. 18h)

Nigerija - južna Afrika (10.7. 21h)

Obala Slonovače - Alžir (11.7. 18h)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    9. jul 2019 | 13:02

    Па, изненађења су могућа...ето, увек се сетимо неког Шамрока, људи који хватали рибу па неке победили, или Петах тикву који умели чак 5 комада да дају...

  • Panic

    9. jul 2019 | 12:48

    Kladionice cvetaju sve vise i vise namestaljke a igraci propadaju ovaj nesme da izgubi i tome slicno oni izgube i zarade od kladionica pet puta vise nego da su prvaci u tome je poenta tako je sada u svim sportovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA