Kod Jokana postao najmlađi debitant u istoriji Premijer lige, sada ga dovodi Liverpul

Kakav razvojni put malog Eliota: sa 15 godina debitovao u Kupu, sa 16 u Premijer ligi, a sa 17 će postati profesionalac Liverpula

  • 0

Ušao je u istoriju ostrvskog fudbala kad je 26. septembra 2018. sa svega 15 godina debitovao u liga Kupa za ekipu Fulama a sa 16 i u Premijer ligi. Tako je Harvi Eliot postao ubedljivo najmlađi debitant u istoriji engleskog fudbala. Već tad su brojni svetski klubovi krenuli da se raspituju za njega da bi sada, kako prenosi britanski Telegraf, Liverpul dogovorio njegov transfer.

Nakon tih utakmica više ništa nije bilo isto za Eliota. Real Madrid, Barselona, PSŽ, RB Lajpcig samo su neki od klubova koji su se raspitivali za tinejdžera. Ovog leta mu je istekao stipendijski ugovor sa Fulamom i odbio je da potpiše novi. To je najboje iskoristio Liverpul koji je uspeo da pridobije talentovanog fudbalera, tvrdi britanski Telegraf.

Prvi profesionalni ugovor moći će da potpiše tek u aprilu 2020. kada napuni 17 godina.

I ako mu je klub ponudio novi stipendijski ugovor, Eliot ga je odbio, ali će ekipa Fulama ipak dobiti određeno obeštećenje koje će biti dogovoreno između dva kluba.

Sa Liverpulom će potpisati stipendijski koji će automatsi postati profesionalni kada se steknu uslovi za to. Takvi ugovori maksimalno mogu da budu potpisani na tri godine.

Svetu se prvi put predstavio na utamici Liga kupa kada je imao 15 godina i 174 dana. Dočekao je i debi u Premijer ligi pred sam kraj sezone sa punih 16 godina i 30 dana.

Zanimljivo je da je prethodni rekord, kao najmlađi debitant Premijer lige, držao takođe igrač Fulama Metju Brigs.

Eliot je samo jedan u nizu fudbalera iz odlične Fulamove škole. Tim sa "Krejven Kotidža" je 2015. za 12 miliona evra prodao Mančester Sitiju Patrika Robertsa koji sad ima 22 godine. Očekuje se da će klub ovog leta napustiti i Rajan Sesenjon koji predstavlja jednog od najtalentovanijih mladih Engelza do 20 godina.

Dugo je Engelska tavorila sa igračima, dugo ni na vidiku nije bilo nijednog mladog igrača, ali "dozvali su se pameti" u poslednji čas.

Danas svi znju za Džejdona Sanča it Dortmunda ili Fila Fodena iz Sitija a sada se spominje i mladi Lui Beri 16-godišnjak iz VBA kojeg navodno traže PSŽ i Barseona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA