Dosije Radnički: Kako je vicešampion Srbije sam sebi ''pucao u kolena''

Ispadanje od Flore bila je samo kulminacija loših poteza Nišlija. Doduše, za neke i nisu sami krivi

  • 14
FK Radnički Niš Printskrin: Youtube/South Media

Sve je bilo idilično na Čairu početkom juna - klub je izašao iz sjajne sezone u kojoj su igrali lep fudbal, a predsednik Ivica Tončev je najavio da Nenad Lalatović ostaje trener Radničkog!

Tom prilikom Tončev je istakao da će ''Real sa Nišave'' krenuti u napad na trofeje i visoke domete u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Osmeh na licu navijača Radničkog pojavio se i kada su kuglice spojile njihov klub sa Florom u 1. kolu, kao i sa Ajntrahtom u drugom jer bi to značilo odmeravanje snaga sa renomiranim rivalom. Kao i finansijka dobit od TV prava o kojima ćemo kasnije govoriti.

- Radnički će po drugi put u nizu posle 35 godina igrati u evropskim takmičenjima. Drago nam je što smo ispunili obećanje našim navijačima pri dolasku u klub da će u bliskoj budućnosti gledati evropski Radnički - rekao je Tončev posle žreba.

Najavio je Tončev tih dana i ''dolazak ozbiljnih fudbalskih imena'' na Čair, što bi uz postojeći sastav ''promovisalo'' Nišlije u ozbiljne kandidate možda čak i u napad na šampionski pehar.

A onda ''grom iz vedra neba'' - Radnički je raskinuo ugovor sa Nenadom Lalatovićem koji je vrlo brzo preuzeo Vojvodinu.

Nenad Lalatović Lalatović je preuzeo deo krivice za ispadanje Radničkog, jer je otišao Foto: Nikola Tomić

Ekipa je u međuvremenu promenila strukturu. golmna Borivoje Ristić je još ranije otišao u Grčku, Radovan Pankov je prodat u Crvenu zvezdu, Đorđe Crnomarković je otišao u Poljsku, Nikola Drinčić u Vojvodinu, Lazar Ranđelović u Olimpijakos, Petar Grbić u Budućnost, dok je Nermin Haskić ''lebdeo'' zbog potencijalog transfera.

Tim se u nekoliko dana rasula kao kula od karata, a obećanje Ivice Tončeva da stižu ozbiljna fudbalska imena nije realizovano. Barem do posle dvomeča sa Florom i ispadanja Radničog iz Evrope. Poraz u Talinu od 2:0 i remi kod kuće rezultatom 2:2.

Ali ono što najviše brine navijače jeste loša igra Nišlija u tih 180 minuta. Bez prave ideje, bez trunke naznaka one iz prethodne sezone. Žargonski rečeno - nijedna krštena akcija!

Lalatovića je na klupi zamenio Simo Krunić i već na debiju na Čairu spoznao je surovu realnost.

SIMO KRUNIC Teško da je Kruniću do smeha posle ispadanja od Flore Foto: MN Press

- Simo, odlazi! Simo, odlazi - čulo se sa tribina, dok je Krunić ulazio u svlačionicu na poluvremenu.

Krivicu za rano ispadanje (da ne kažemo bruku) preuzeo je i doskorašnji trener Lalatović.

- Ekipa je bila kvalitetnija prošle sezone, ali mnogo igrača je otišlo. Otišao sam i ja i to ih je možda malo uzdrmalo - jasan je bio novi strateg Vojvodine.

A trenutna ekipa nema ni naznaku onog obećanja Tončeva. Nemanja Tomić je došao kao veliko pojačanje, iako bivši igrač Partizana već godinama unazad nije slika onog igrača iz Humske.

Erik Jirka i Dejan Meleg su stigli na pozajmicu iz Crvene zvezde i samo su još jednom pokazali zašto nisu u planovima Vladana Milojevića, dok se Veljko Batrović gubio u veznom redu protiv Flore. Izašao je već u 58. minutu revanša, kao i Milan Bojović. Iskusni napadač je doveden da bude prva opcija kada Haskić napusti klub, ali je ''spavao'' u oba meča.

Niz nelogičnih oteza - ostanak bez trenera pred početak priprema, prodaja ključnih igrača iz prethodne sezone, ali i loše odrađen prelazni rok i dovođenje zamena definitivno su razlog što se Radnički osramotio protiv estonskog predstavnika već na startu.

Sama činjenica da u 2. kolu igraju protiv Ajntrahta trebalo je da bude motiv više za sve u klubu, jer je poznato koliko Nemci daju za TV prava, za utakmice u kojim anastupaju njihovi klubovi. Nezvanično, u fudbalskim krugovima se pominjalo da bi Nišlije mogle da inkasiraju oko milion evra samo za TV prava.

Primera radi, Zvezda je protiv Bajerna 2007. godine, dok UEFA još nije uvela zbirnu cifru tokom grupne faze, od Nemaca dobila neverovatnih 1.9 miliona evra u okviru TV prava.

FK Radnicki - FK Partizan, Ivica Tončev Veliki izazovi su pred Ivicom Tončevom Foto: Marko Todorović

Veliki šamar dobio je Radnički, u to nema sumnje. Sami sebi su ''pucali u kolena.'' Idilu je za mesec dana zamenila tuga i razočarenje, a na čelnim ljudima Reala sa Nišave je da ''procene'' dokle će ona trajati.

- Sve je bila improvizacija i nemoć. Brzo ćemo se zahvaliti nekim igračima i osloboditi ih bilo kakvih obaveza prema Radničkom. Hoću borce u svakoj utakmici i maksimalno zalaganje protiv svakoga. Ko to ne može da shvati, prekinućemo saradnju. Neka se niko od igrača ne zanosi da će igrati njegovo ime ili dosadašnja karijera. Klubu koji ima velike, ali tvrdim i realne ambicije, nisu potrebne kukavice i oni koji su jaki samo na rečima. Dosta mi je praznih priča, a da učinak na terenu bude ravan nuli - rekao je Tončev posle meča u Talinu.

Sada se samo čeka da prvi čovek Radničkog pređe sa reči na dela. Jer, trenutno stanje nije ''primereno'' vicešampionu Srbije.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA