≫ 

Lekcija Zvezdi i Partizanu: Kako Dinamo proda talenta skuplje nego "večiti" gomilu svojih zajedno

Malo je klubova koji bi mogli da se pohvale time da je jedan igrač svesno zamenio veliku Barselonu za njih, a Dinamo Zagreb može upravo to da kaže

  • 39
Dani Olmo, Luka Jovic, Miralem Sulejmani Foto: Profimedia/Corbis, Guliver/ Giuseppe Bellini / Stringer/Getty Images, Tanjug/AP

Hrvatski klub je prethodnih godina mnogo igrača "utopio" u Zapadnoj Evropi za ozbiljan novac i kada se stave u stranu malverzacije Mamića koje su pratile te transfere, klub je zaista za region zarađivao neke neverovatne cifre.

Poslednji fudbaler u nizu koga je put od Zapadne Evrope vodio do Balkana i onda nazad je i Dani Olmo, reprezentativac Španije koji je na prvenstvu kontitnenta za mlade pre mesec dana bio jedan od najboljih igrača.

Njegov otac Migel je za Jutarnji list objasnio je zbog čega je Dani kao perspektivan kadet došao u zagrebački Dinamo.

- Nije to bilo slučajno, jer dugo smo i pomno analizirali tu ponudu. Nije bila laka odluka. Znate, i ja sam trener, imao sam posao u Španiji, a Dani je imao odličan status u Barseloni. Stoga puno ljudi nije moglo da razume našu odluku, posebno zato što nam motiv nije bio novac - rekao je Migel Olmo za Jutarnji.

Dani Olmo Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Dinamo je, makar i kao klub za popravljanje statistike igrao redovno Ligu šampiona ili Ligu Evrope u poslednjih 15 godina! Samim tim je bio vidljiviji i klubovima u Evropi i sponzorima i agentima i fudbalerima.

I verovatno ničeg od toga ne bi bilo da nije bilo jednog preduslova - rada sa mladim igračima i njihovog ranog "bacanja u vatru". S druge strane, znamo da je Barselona prethodnih godina imala igrače koji su u mlađoj konkurenciji dominirali, a onda "propadali" kao seniori (Bojan Krkić).

- Pre odluke došao sam u Zagreb, video klub, uslove, način rada i projekat pripremljen za Danija. Odmah su mu nudili rad sa seniorima i priliku za dokazivanje. S druge strane, to bi u Barsi morao da čeka još barem četiri, pet godina, a i ko zna da li bi ikada i dočekao šansu. Dinamo je već bio na glasu kao klub koji stvara igrače, koji im brzo daje šansu i to je presudilo u našoj odluci - priča stariji Olmo i daje važnu lekciju i najvećim srpskim klubovima Zvezdi i Partizanu.

Naši klubovi nažalost nisu na glasu koji se stiče godinama u Evropi, ali je tu bilo i drugih stvari zbog kojih konstantno kubure s novcem i među crno-belima i među crveno-belima.

Luka Jović, Florentino Perez Foto: AP/Tanjug

Zvezda je poslednje dve godine učinila neke pomake da bi popravila stanje svog omladinskog pogona izgradnjom boljih terena i reflektora, a Zvezdan Terzić, generalni direktor kluba sa Marakane već neko vreme najavljuje i izgradnju internata.

Sve to nije lako uklopiti sa stalnim igranjem evropskih takmičenja, ali je to do sada bio Dinamov recept da okrene veliki novac. Čak i kada su igrači mlađi, uglavnom su već afirmisani, imaju evropske minute i uz menadžere završavaju sa više para u rukama.

Problem da mladi igrači odlaze bez da su dobili poštenu priliku opstaje u Srbiji i dalje, ali je možda i veći što ne idu za adekvatne nadoknade. Svi smo videli šta se desilo sa Lukom Jovićem i Dejanom Joveljićem i za koje novce su oni otišli.

Dejan Joveljic, FK Ajntraht Foto: MNPress, Wikimedia

Prvog je nekadašnji trener Zvezde Miodrag Božović opisivao kao "debeljka" i "pekara", a danas igra za Real iz Madrida u koji je otišao za 60 miliona evra. Zvezdi je od njegovog odlaska pripao "kusur" od dva miliona u trenutku kada je Jović odlazio u Benfiku za sedam.

Joveljića su u Ljutice Bogdana opisivali kao igrača za budućnost i vanserijskog talenta, a onda je otišao za četiri miliona u Ajntraht iz Frankfurta.

Sličnih primera ima i na drugoj strani Topčiderskog brda, Strahinja Pavlović je već "pikiran" kao igrač koji ide sada, a u godinama za nama su odlazili Miralem Sulejmani, Matija Nastasić...

Srbija - Francuska, Matija Nastasić Foto: Marko Todorović

Sulejmani je otišao bez obeštećenja, a onda igrao u Herenven i kasnije Ajaks za (tada) rekordnih 16,5 miliona, više od Luisa Suareza od koga je imao i veću platu (1,2 miliona).

Nastasić je prošao cele pripreme sa Partizanom pred Ligu šampiona 2010/2011, a onda je prodat za četiri miliona.

FK Partizan - FK Jang Bojs Foto: Tanjug/AP

Vraćen je u prvi tim Teleoptika bez minuta u prvom timu, pa je odigrao godinu za Teleoptik i odatle prodat Fiorentini, pa Sitiju. Povrede su ga omele i danas je u Šalkeu.

Mada ovi transferi iz perspektive nekoga ko nije rukovodilac klubova deluju kao princip - daj šta daš - i iz Humske i iz Ljutice Bogdana su sve vreme poručivali da klub mora da živi od takvih transfera.

Tačno je da igrači često žele da odu mladi, ali bi očito "večiti" mogli da nauče štošta od Zagrepčana koji će po svemu sudeći svog talenta posle pet godina u klubu prodati možda i za celih 50 miliona evra.

VIDEO - Krstajić likuje zbog 1. mesta u Ligi nacija, a pomenuo je i Milivojevića i Nastasića

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PLATA

    28. jul 2019 | 19:53

    Vlada RH menja porezni zakon i plate rastu 50-150E a prosečne su sada oko 900E!

  • Nile

    28. jul 2019 | 19:50

    Ma najjače je to šta se mislilo da Dinamo doboro radi zbog Mamića koji ga vodio a gledajhte sada ovo pa duplo im bolje ide bez njega...

  • Mile

    28. jul 2019 | 20:04

    Hrvatski rukometaši U21 su osvojili srebno na SP protiv Francuske šta im je neverovatna osma medelja za redom a vaterpolisti osvojili treće mesto na SP i neverovatnu sedmu medalju za redom šta nije uspeo niko u istoriji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA