Kraj zabranjenih transfera za Zvezdu i Partizan? 4 primera kada je tvrdokorna politika popustila!

Uprava Rada očigledo je olabavila stav da nema prodaje igrača večitim rivalima

  • 6
Kraj zabranjenih transfera za Zvezdu i Partizan iz Rada Foto-montaža: Telegraf, Instagram/partizanbelgrade, MN Press

Na pomolu je transfer fudbalera Rada Njegoša Petrovića u Crvenu zvezdu, što bi ovog leta bio drugi transfer sa Banjice u redove večitih rivala. Prethodno je Aleksandar Lutovac, kapiten Građevinara, potpisao za Partizan, nakon što je raskinuo ugovor sa klubom sa Banjice.

Pre toga smo takođe imali dva slična transfera, kada su igrači direktno iz Rada prelazili u Partizan ili Zvezdu. Poslednji primeri bili su transferi Nemanje Mihajlovića u Partizan i Filipa Bainovića u Crvenu zvezdu.

Novi primeri takvih transfera ovog leta mogli bi mnogima da znače da je prekinuta praksa Rada da prodaje igrače večitim rivalima, koja je uvedena od kako su vođenje kluba preuzeli ljudi bliski najvatrenijim pristalicama Rada - Junajted Forsima.

Rad se na prodaju igrača večitima odlučivao tek u momentima kada im je novac bio preko potreban, a takva je situacija i sada kod potencijalnog prelaska Njegoša Petrovića, jer im je račun u blokadi 200.000 evra. Zato bi Zvezda trebalo da plati 200.000 odmah, i još toliko u drugoj rati, uz 30% od naredne prodaje.

Njegoš Petrović Njegoš Petrović u dresu Rada; Foto: MN Press

I prethodna prodaja i Filipa Bainovića Zvezdi je sve iznenadila, jer je to bio prvi transfer iz Rada na Marakanu od kako je Građevinare preuzela nova uprava, koja je prema navodima zaradila 200.000 evra od tog transfera. Ipak, on se nije dugo zadržao na Marakani i ubrzo se vratio na Banjicu, da bi sada potpisao za Poljski Gornjik.

Filip Bainović, FK Crvena zvezda Filip Bainović na predstavljanju sa predsednikom Zvezde Svetozarom Mijailovićem; Foto: crvenazvezdafk

Kada je saradnja sa Partizanom u pitanju, osim Mihajlovića, nije bilo direktnih transfera iz Rada u Humsku, jer je Lutovac potpisao tek nakon što je dobio raskid ugovora sa Građevinarima, pošto je tužio klub Arbitražnoj komisiji zbog neisplaćenih zarada.

Aleksandar Lutovac, FK Partizan Aleksandar Lutovac sa dresom Partizana; Foto: Instagram.com/partizanbelgrade

I kod Mihajlovića nije sve teklo tako glatko. Radu su pare u tom periodu na leto 2015. godine bile preko potrebne, a Partizan je želeo Mihajlovića, kome je ostalo 6 meseci ugovora. Na kraju je napravljen kompromis, pa je on plaćen 250.000 evra, ali prvih 6 meseci nije mogao da igra za Partizan, jer je to bio uslov Rada.

Nemanja Mihajlović, 150. Večiti derbi, FK Partizan - FK Crvena Zvezda Nemanja Mihajlović; Foto: Marko Todorović

Crno-beli su to ispoštovali i Mihajlović je od leta 2015. godine, pa sve do 1. januara 2016. godine bio u Teleoptiku, dok mu formalno nije istekao ugovor sa Radom, posle čega je konačno mogao da zaigra za Partizan.

Iako ovakvih transfera nije bilo mnogo, a i kada ih je bilo, uglavnom je Rad to znao da naplati i da napravi određeni kompromis da dodatno zakomplikuje situaciju oko transfera večitim rivalima, može se reći da je uprava Građevinara donekle olabavila stav da Zvezdi i Partizanu neće prodavati igrače.

To je svojevremeno bio i princip Vojvodine, dok je klub vodio pokojni Ratko Butorović. Takav princim uglavnom je primenjivao i Rad, uz ovih nekoliko izuzetaka.

VIDEO: Pogledajte grafite Delija oko Marakane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VALJAK

    30. jul 2019 | 14:38

    KAKVA POLITIKA KLUBA. TREBAJU NOVCI. A ONI NEMAJU BANKOMAT !

  • Paks

    30. jul 2019 | 18:18

    Al su sami protiv svih !

  • Www

    30. jul 2019 | 13:48

    Rad je kao veliki klub i konkurent za titulu,da im nije zvezde i partizana igrali bi kukuruz ligu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA