≫ 

Zvezdina nordijska istorija: Crveno-beli dejstvovali kao Niriki, samo jedan meč je za zaborav!

I došlo je vreme za osvetu, jer je Helsinki jedini klub iz grupe nordijskih zemalja koji su kod kuće uspeli da pobede Zvezdu

  • 7
Ričmond Boaći Foto: Marko Jovanović

Punih šest godina, tačnije od 25. jula 2013. godine i onog puta na Island, fudbaleri Crvene zvezde nisu gostovali u nordijskim zemljama.

Namerno kažemo nordijskim - jer u skandinavske po definiciji spadaju Danska, Norveška i Švedska - dok su Finska, Island i Farska Ostrva, zajedno sa ovim pomenutim, u grupi nordijskih zemalja. Mada Finci i Islanđani mogu da kažu da pripadaju nekoj skandinavskoj perfiferiji. Barem tako kaže geografija...

Zvezda je u Beogradu pokazala da je mnogo kvalitetnija od Helsinkija, slavila 2:0, a danas (18.00) u Finskoj to samo treba da potvrdi. Kvota na novu pobedu crveno-belih je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Helsinki - Zvezda

Elem, sa geografije ćemo se vratiti na fudbal i ukupno 11. gostovanje Zvezde u nordijskim zemljama. Možemo slobodno da kažemo da su crveno-beli gore, kroz istoriju, dejstvovali kao Niriki - Bog lova u nordijskij mitologiji, jer na pomenutih 10 mečeva imaju samo jedan poraz.

I to baš od Helsinkija 1997. godine, tima koji je i sada protivnik Zvezdi u okviru revanš meča 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Podsetimo, u Beogradu je bilo 2:0 za srpskog šampiona. Tu su i četiri trijumfa, kao i pet remija

NORČEPING - CRVENA ZVEZDA 2:2

Dragoslav Šekularac Dragoslav Šekularac je bio član te Zvezdine generacije Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je prvi put na severu gostovala 2. novembra 1957. godine u okviru osmine finala KEŠ. Protiivnik je bio švedski Norčeping, a rezultat 2:2.

Domaćin je dugo vodio sa 2:0, da bi Toplak i Bora Kostić u 88. i 90. minutu pogađali za Zvezdu. U revanšu, i to na stadionu JNA, bilo je 2:1 za crveno-bele.

Zanimljivo, posle Norčepinga Zvezda je odmerila snage sa Mančester junajtedom, kada je Crvene đavole zadesila Minhenska tragedija posle gostovanja u Beogradu.

VIKING - CRVENA ZVEZDA 2:3

Vladimir Petrović Pižon, Dragan Džajić, FK Crvena zvezda Pižon (levo) je bio nezaustavljiv za Viking tada Foto: Crvenazvezdafk.com

Do drugog meča se čekalo 23 godine, a protivnik u septembru 1980. bio je norveški Viking u okviru KEŠ.

Branko Stanković je tada vodio crveno-bele koji su golovima Vladimira Petrovića i Srebrenka Repčića, kao i autogola Brekea pobedili sa 3:2.

Breke je u Beogradu pogodio za Viking, ali ovoga puta u Zvezdinu mrežu, dok su Boško Đurovski, Janjanin, Pižon Petrović i Stamenković prethodno davali golove za konačnih 4:1.

Zvezda je nakon toga izbacila Bazel u dvomeču, ali je ispala od Intera posle 1:1 u Milanu i poraza od 0:1 kod kuće.

LILESTREM - ZVEZDA 0:4

Dušan Dule Savić Dule Savić je bio dvostruki strelac u Norveškoj tada Foto: Nikola Tomić

Lilesterm je bio naredni rival Zvezdi u 1/16 finala Kupa pobednika kupova - 15. septembra 1982. godine. Srpski klub je slavio sa 4:0 u Norveškoj golovima Dušana Savića (dva) i Janjanina i Jovina.

U revanšu je Đurovski dao dva, a Konstantin Đurić jedan u pobedi od 3:0. Barselona je bila naredni rival i viđena su dva poraza.

LINGBI - CRVENA ZVEZDA 2:2

Tri godine kasnije, 23. oktobra 1985. godine, Zvezda je u Danskoj igrala 1/8 finala KPK.

Lingbi je vodio sa 2:0, ali su Đurovski u 52. i sadašnji sportski direktor Mrkela u 59. doneli remi crveno-belima.

Miroslav Šugar, Jovica Nkolić i Žarko Đurović su pogađali u revanšu za konačnih 3:1. Ipak, Atletiko Madrid je u narednoj rundi izbacio Zvezdu.

ROZENBORG - CRVENA ZVEZDA 0:3

Zvezda je sledeće godine igrala KEŠ i u osmini finala su bili bolji od Rozenborga - 3:0 (22. oktobar).

Mrkela je bio strelac jednog gola, dok je Bora Crvetković pogodio dva puta. Njih dvojica su dominirali i u revanšu - ubedljivih 4:1 i po dva gola pomenutih igrača.

Posle toga je usledio čuveni dvomeč sa Realom, pobeda od 4:2 na Marakani i poraz od 2:0 u Madridu.

HELSINKI - CRVENA ZVEZDA 1:0

Crveno-bele je put na sever Evrope ponovo naneo baš 1997. godine, kada su 14. avgusta gostovali Helsinkiju u okviru kvalifikacija za KPK.

Petri Helin je bio strelac u 58. minutu, a crveno-beli su i te kako loše odigrali taj meč. U revanšu je naš tim slavio sa 3:0 golovima Dejana Stankovića (dva) i Zorana Njeguša.

KI KLAKSVIK - CRVENA ZVEZDA 0:3

Pod vođstvom Slavoljuba Muslina, Zvezda je 12. jula 2000. godine gostovala na Farskim Ostrvima.

Ki Klaksvik nije bio dostojan rival i crveno-beli su slavili sa 3:0. Golove su dali Dejan Ilić, Dragan Stevanović i Vladislav Mirković.

Zvezda je u revanšu kvalifikacija za LŠ slavila sa 2:0 (Bošković i Drulić) i usledio je dvomeč sa Torpedom koji je, takođe, preskočen.

ODENZE - CRVENA ZVEZDA 2:2

Zvezda je 2003. putovala u Dansku na megdan Odenzeu u okviru 1. kola Kupa UEFA.

Meč je završen rezultatom 2:2, oba gola je postigao Nikola Žigić, ali je njega obeležila i tuča Delija i policije.

Epilog svega bilo je - osmorica uhapšenih Delija, kazna za FK Crvena zvezda, a zanimljivo šef obezbeđenja na stadionu posle meča je rekao - Nije bilo strašno, očekivali smo više problema.

Zvezda je u revanšu slavila sa 4:3, posle gola Vidića u 87. minutu, iako su crveno-beli imali vođstvo od 3:1.

ROZENBORG - ZVEZDA 0:0

Posle izbacivanja Odenzea, žreb je Zvezdu spojio sa Rozenborgom. Prvi meč u Norveškoj je završen 0:0. ali Zvezda nije prošla dalje.

Onaj gol u drugom poluvremenu u Beogradu je koštao crveno-bele evropskog proleća

IBV VESTMANEJA - ZVEZDA 0:0

Red je napokon došao i na Island, i to je poslednje gostovanje Zvezde u nordijskim zemljama.

Crveno-beli su u Beogradu savladali Vestmaneju sa 2:0 golovima Pečnika i Mijailovića u julu 2013. godine, da bi 25. jula krenuli na revanš.

Revanš koji je završen rezultatom 0:0, a na kom igrači Zvezde nisu blistali. POdsetimo, tada je golman Boban Bajković na nekih 10-ak minuta do kraja odbranio penal domaćinu.

Taj dvomeč sa IBV-om je ujedno i jedan od četiri koji su crveno-beli igrali, a da su u prvoj utakmici slavili sa 2:0.

Stadion Helsinkija Foto: Telegraf

Zato i ne čudi što određen broj ljudi u Helsinkiju, s kojima je Telegraf razgovarao, ne veruje da će njihov tim uspeti da se plasira u narednu rundu.

- Možda čak i pobedimo, ali teško ćemo dalje. Iako bi dvomeč sa Kopenhagenom bio praznik - rekao nam je jedan navijač Helsinkija u centru grada.

Podsetimo, revanš između Helsinkija i Zvezde je na programu od 18.00 časova (RTS 1, Arena Sport 1) po srednjeevropskom vremenu.

VIDEO: Ivanić očekuje prolaz dalje u revanšu sa Helsinkijem

(Izvbeštač Telegrafa iz Helsinkija - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA