≫ 

Zvezda je pre 15 godina izbacila Jang Bojs: Žigić je tukao "mlade momke", a onda je usledio horor!

Te 2004. Zvezda je izbacila Švajcarce ukupnim rezultatom 5:2, ali je to bila poslednja svetla tačka za klub u evropskoj priči za tu sezonu

  • 2
FK Crvena zvezda Foto: MNPress, Marko Jovanović

Ukoliko eliminiše Kopenhagen, poslednja prepreka Crvene zvezde za novi ulazak u Ligu šampiona biće švajcarski Jang Bojs. Stariji ljubitelji fudbala dobro pamte dvomače iz 2004. godne kada je Nikola Žigić sa tri gola u dva meča presudio "mladim momcima" iz Švajcarske.

Te 2004. godine srpski i švajcarski šampioni sastali su se u drugom kolu kvalifikacja za najelitnije evropsko takmičenje.

Prva utakmica je odigrana u Švajcarskoj, a to će biti slučaj i ovoga puta, ukoliko dođe do ovog dvomeča.

Stadion na kojem će se sad igrati, Stadion Švajcarska, sagrađen je godinu dana nakon predhodnog dvomeča ova dva kluba, 2005 godine.

Pre 15 godina Jang Bojsi su zbog izgradnje svog novog doma kao domaćini igrali na stadionu Grashopersa u Cirihu i u toj prvoj utakmici rezultat je bio nerešen.

FK Crvena zvezda - jang Bojs 2004 Ekipa Zvezde koja je pobedila Jang Bojs sa 3:0; Vladimir Disljenkovic, Milan Dudic, Milan Bisevac, Bojan Miladinovic, Bosko Jankovic, Dusan Basta, Slavoljub Djordjevic, Marko Pantelic, Nikola Zigic, Dejan Milovanovic i Aleksandar Lukovic; Foto: MN/Press

Katastrofalno je igrala Crvena zvezda tu prvu utakmicu 28. jula 2004.

Primili su gol već u 6. minutu, da bi u 65. imali čak dva gola manjka. Da stvar bude još gora, u 58. minutu crveno-beli su ostali sa čovekom manje.

Mnogi su već bili digli ruke, ali onda na scenu stupio Nikola Žigić.

Nadu vraća u 79. minutu, a euforija Delija je krenula u 88. minutu, kada je Crvena zvezda, drugim golom Žigića, došla do nerešenog rezultata.

Data dva gola u gostima sa čovekom manjem, posle minusa od dva gola bio je ogroman uspeh i veliki vetar u leđa za revanš.

U revanšu, koji se igrao 4. avgusta, se ušlo rasterećenije zbog povoljnog rezultata, a prekidi su bili kobni za Švajcarce.

Za razliku od prvog meča, utamica na punoj Marakani je otvorena mnogo bolje. Pred sam kraj prvog poluvremena u 39. minutu porednost crveno-belima doneo je Bojan Miladinović posle slobodnog udarca.

Samo četri minuta bilo dovoljno Milanu Dudiću u drugom poluvremenu da udvostruči prednost, i to nakon kornera.

Tačku na i stavio je Nikola Žigić golom u 69. minutu posle auta.

Ipak, ta sezona je ostala u lošem sećanju navijačima Zvezde. U trećem kolu je izvučen PSV, koji je kod kuće pobeđen sa 3:2, ali je u Holandiji doživela jedan od najtežih poraza od čak 5:0.

Zvezda je ispala u kvaifikacije za Ligu Evrope, gde je morala da prođe još jedno kolo, a sreća ponovo nije bila na strani Zvezde, jer je izvučen ruski Zenit.

To je još jedna bolna tačka u istoriji kluba sa Marakane, jer je prvi meč u Rusiji izgubljen sa 4:0 dok je u revanšu pretrpljen poraz od 2:1.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    6. avgust 2019 | 12:10

    Ovo ima samo u ovu propalu Srbiju. Pa ljudi tek treba da igrate sa Dancima. Zasto se bavite necim u napred, pa samo malerisete igraci a, ili ste toliko neobrazovani. Kakav crni Yang Boys, nece te ni da igrate sa njima. Bolje se pripremajte za Helsinki, to je ralnije

  • Nenad

    6. avgust 2019 | 06:18

    Alo bre.Pa nismo prošli ni Kopenhagen a već pišemo kako smo IZBACILI Jang Bojs. Neverovatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA