Dan kad Panenka nije uspela na Marakani: Sećate li se Stojkovićeve lekcije Kasanu? (VIDEO)

Malo ko se odlučuje na Panenku u važnim momentima, a Kasano je to učinio davno na Marakani

  • 8
Vladimir Stojković Foto: Youtube.com

Fudbaleri Kopenhagena su protiv Crvene zvezde izjednačili na 1:1 u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i to Panenkom Jonasa Vinda.

Ovaj kultni udarac je zapravo i patentiran na Marakani 1976. kada je Jugoslavija bila domaćin Evropskog prvenstva, finale se igralo 20. jula na prepunoj Marakani, a za trofej petog šampiona Evrope borili su se Čehoslovačka i Zapadna Nemačka.

Beograd je bio svedok jednog poteza koji će ući u istoriju i koji će danas biti poznat kao ''Panenka''. U veoma dramatičnom finalu koje se odlučilo penalima u korist Čehoslovačke, ključni penal izveo je Antonin Panenka, udarcem koji je oduševio ceo svet, i koji danas nosi ime po njemu.

Isti udarac, na istom mestu, videli smo 43 godine kasnije. Mladi Danac iz redova Kopenhagena Jonas Vind uspeo je na taj način da savlada golmana Crvene zvezde Milana Borjana i tako donese svojoj ekipi ogroman bod za revanš meč. Dvadesetogodišnji napadač izveo je ovaj udarac, a da nije bio ni svestan na kakvom istorijskom mestu ga izvodi i koliko značenje on ima na stadionu Marakana.

Sličan potez viđen je i 2005. godine, kada je Zvezde čekala Romu, ali je pobedila sa 3:1, uz jednu maestralnu odbranu Vladimira Stojkovića. On je odbranio Panenku Antonija Kasana i okrenuo se ka južnoj tribini ljubeći grb i loptu, čime je ulepšao pobedu crveno-belih.

Upravo zbog ovih emotivnih istupa su ga navijači još više voleli, pa ih je dodatno bolelo kada je otišao u Partizan, a zanimljivo je da postoji još jedan neuspeli atraktivni penal.

Aleksandar Mitrović precenio je udarac protiv Crne Gore u Ligi Nacija, preoštro je šutirao i lopta je otišla preko prečke.

On se iskupio za to, dao je gol u pobedi od 2:1, a bio je iskren posle duela.

- Nisam planirao tako da šutiram, hteo sam da šutnem u suprotnu stranu, ali sam video kako se golman bacio, pa sam u sekundi odlučio da probam. Ne znam i ja šta sam hteo - priznao je tada napadač naše reprezentacije i engleskog Fulama.

VIDEO - Zvezda matirana iz penala, Vind prevario Borjana na crti

VIDEO - Slušajte publiku, to je odgovor: Marko Marin o sudiji i revanšu protiv Kopenhagena

VIDEO - Sreća nikad veća: Miloje skočio nikad više nakon gola Milana Pavkova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA