Čuveni engleski klub danas nema ništa: Bez vlasnika, para, seniora, dresova... ali ima navijače

Ispadanje u treći rang takmičenja nije najgore što je zadesilo Bolton

  • 0
FK Bolton Foto: FK Bolton

Bolton Vonderersi su sredinom dvehiljaditih važili za dobar klub sredine tabele u kojem su igrali igrači poput Jurija Đorkaefa, Džej Džej Okoče, Gerija Spida, Gerija Kejhila, ali i naših Đanija Saše Ćurčića i Dušana Nikolića.

Strmoglav pad i veliki finansijski problemi su stavljali sve veću ''omču oko vrata'' Boltonu, pa su došli do toga da danas nemaju profesionalne igrače, dresove, upravu... praktično ništa, sem navijača.

Džej Džej Okoča, Bolton Džej Džej Okoča, jedan od najboljih afričkih fudbalera svih vremena i preteča čuvenog Ronaldinja po driblinzima; Foto: Guliver/Michael Steele/Getty Images

Ove godine Trotersi proslavljaju 145 godina postojanja kluba ali u najtežim trenucima u toj dugoj istoriji. Zbog finansijskih problema sezonu su startovali sa -12 bodova.

Prodaja kluba nije uspela tako da je klub praktično bez uprave. U aprilu kompanija ''Football Ventures'' je gotovo bila kupila klub ali se onda u trku uključio i nekadašnji vlasnik Votforda Lorens Basini i ceo postupak još uvek je u toku.

Sve to šta se dešava Boltonom u poslednjih nekoliko meseci navijači nazivaju cirkusom. O trenutnoj situaciji u klubu pričao je jedan od navijača.

- Fudbal je zauzeo zadnje mesto, ne razmišljate ni o tome koja se liga igra ili sa kim igrate. Sve što se proverava jeste šta se dešava sa biznisom ili administracijom. Potpuno zaboravljate da fudbal treba da se nastavi. Više mislite da li će klub postojati, a ne ko igra i kakav će biti rezultat.

Jako neobična misao, da  u subotu ne morate da dođete na uobičajeno mesto i da nemate tim za koji navijate. To je naša glavna briga.

U poslednjih godinu, sve se činilo da se to nikada neće dogoditi, ali odjednom, u poslednjih nekoliko meseci se osetilo kao ipak hoće. Ono što vam prolazi kroz um je da bi deo vašeg identiteta mogao zapravo zauvek nestati - zabrinuto zaključuje jedan od glavnih navijača Trotersa.

Zbog dugovanja igrači su bili u štrajku da bi potom dobili čiste papire. Zbog toga je uprava Čempionšipa otkazala poslednju utakmicu prošle sezone koju je trebalo da igraju kod kuće, tako da je i to jedan od razloga za oduzimanje bodova.

Ekipu je napustilo čak 20 fudbalera. Dovedena su samo dvojica, naravno, kao slobodni igrači a čak osam izdanaka omladinske škole promovisano je u prvi tim.

Iako je treća po rangu takmičenja, Liga jedan je profesionalnija od mnogih najjačih liga u Evropi, shodno tome primer Boltona nije nešto što je uobičajeno.

Koliko je loša situacija govori i podatak da je premijerni meč u Ligi jedan bio blizu otkazivanja sve dok Vonderersi nisu poslali finansijske garancije da su sposobni da organizuju utakmicu. Zbog toga karte su u prodaju puštene svega 28 sati pre početka utakmice.

Koliko su navijači odani klubu videlo se u tome je njih čak devet hiljada došlo da bodri svoju ekipu u trećoj ligi, pored svih problema i u tom jako kratkom vremenskom periodu u kojem su mogle da se kupe karte.

Klub nema ni zvanični dres i jedan je od retkih, ako ne i jedini tim u profesionalnim ligama koji nema ni jednog sponzora na dresu.

Bolton je na prvo kolo Lige jedan protiv Koventrija izašao u postavi čiji je prosek godina bio manji od 19. Time su oborili kako klupski tako i rekord engleskog fudbala po najmanjoj starosti prve postave u nekom profesionalnom rangu takmičenja.

Inače, ceo tim ima prosek nešto malo manje od 23 godine a čini ga svega 20 fudbalera. Samo njih sedam ima neku tržišnu vrednost, najveću, milion evra, 27-godišnji Džejson Lov.

Mada mladi, na prvoj utakmici pokazali su veliku želju za dokazivanjem pa su uspeli da ''otkinu'' bod favorizovanom Koventriju. Ovaj remi izabranika Fila Parkinsona, koji je u klubu već tri godine i jedan od retkih koji su bili tu i prošle sezone, predstavlja veliko iznenađenje i potstreh za nastavak teške sezone.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA