• 15

Kopenhagen posle Zvezde krenuo u borbu za promenu sistema Lige šampiona!

Danci intenzivirali borbu za evropski koeficijent!

  • 15

FK Kopenhagen još se nije oporavio od šokantnog ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je zato spremio novi plan borbe za elitno takmičenje.

Kako prenose nordijski mediji, Ajaks, Seltik i Kopenhagen udružili su se i traže novi model Lige šampione budućnosti, koji bi mogao da se ozvaniči tek od 2024. godine.

Trenutno mnogi klubovi strahuju od plana zatvorene lige od pomenute 2024, očekuje se da ovaj model podrazumeva ulaz najbogatijih, sistem koji će zaštiti ekipe iz najbogatijih zemalja, a Danci gaje nadu da će uz Holanđane i Škote naći ulaz u ovo društvo, uz male korekcije sistema.

Što se tiče finansija, Kopenhagen nema problem, ali ima problem sa atraktivnosti koji nosi kao klub, jer ipak ne spada u najelitniji rang.

Zato se ulažu dodatni napori da se napravi pristup, jer aktuelni model daje garanciju za 24 od 32 ekipe, dok se ostali bore kroz koeficijente i kvalifikacije.

FK Crvena zvezda - FK Kopenhagen

Foto: Marko Jovanović

Ispred Kopenhagena, Danijel Romedal je predstavnik u Asocijaciji evropskih klubova, gde je izneo plan da se računa akumulirani učinak klubova u poslednjih 10 godina na evropskom nivou.

Primera radi, danas četiri kluba Premijer lige imaju garantovano mesto u grupama Lige šampiona, a Kopenhagen predlaže novi plan, prema kom bi četiri prva kluba Engleske mogla u Evropu samo ako imaju dovoljno poena u koeficijentu. Ako ne, drugi timovi će dobiti šansu da se bore u grupnoj fazi, a jedna od želja je da se Ajaksu omogući da uđe u grupe ako ima dovoljno evropskih bodova.

- Novi sistem bi dao benefit klubovima poput Ajaksa, koji je sada holandski šampion, a mora da prođe kroz nekoliko rundi kvalifikacija da bi ušao u grupe. Ako se pogleda koeficijent pojedinačno, Ajaks bi ušao direktno u grupe zbog onog što je uradio u Evropi u poslednjih 10 godina - pišu Danci, podsećajući da je Ajaks ove godine dogurao do polufinala Lige šampiona, što se ne vrednuje dovoljno.

- Ovde imamo jasnu raspravu između sporta i finansija. Mislimo da je potrebno napraviti model koji će biti dovoljno atraktivan, ali ne sme da bude besplatnih ulaznica. I dalje nekoliko klubova gaji nadu da će se napraviti zatvoreni sistem Evropske superlige, po uzoru na američke lige  - navodi Romedal, uz podsetnik da bi moglo da dođe do radikalnih promena od 2024, koje će mnogima definitivno zatvoriti vrata takmičenja i preseliti u neku verziju aktuelne Lige Evrope.

Danci se za ove promene sa Ajaksom i Seltikom bore poslednjih 6-7 godina, ali su sada pojačali angažman posle ispadanja, jer je i Seltik eliminisan od Kluža u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

VIDEO - Trener Zvezde na ivici infarkta tokom penal serije

(Telegraf.rs)

Komentari

  • zeljan

    Zamisli kad ne mogu da prodjem aj da budem fix svake godine. Najradije bi im bilo da klubove sa istoka uopste iskljuce iz ls. Al nesto se ne gade na igrace iz istocne evrope ili afrike. To im je ok.

  • Aca

    Fasisti kakvi su oni fanatici sve zele da nameste samo da srbi ne pobedjuju ne mogu da nas organski svare ali neka ima boga i on je za pravdu i istinu zato smo i prosli dzaba im i sudije i sve pa sad jos oce i pravila da menjaju!!!

  • Qwer

    Oni svi treba da uđu u finale, e kako će se to finale odigrati neka sami osmisle, ionako prosipaju pamet i puni su sebe (da se ne izrazim).

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima