≫ 

Operacija Bibras: Kako su nesporazum u Oliju i Zoran Tošić doveli kapitena Izraela u Partizan?

Izraelac nije mogao da se nađe na istoj talasnoj dužini sa trenerom Olimpijakosa - bio je to okidač da Partizan krene u akciju

  • 33
Zoran Tosic, Bibras Natkho

Foto: MN Press, Guliver/ Epsilon/Getty Images

Kada su veliki fudbalski transferi u pitanju, ponekad je stvarno neophodno da se mnogo kockica poklopi sa elementima sreće - upravo to je Partizan imao i dočekao po pitanju neočekivanog pojačanja iz Grčke.

Bibras Natho je bez pompe i velikih najava samo doputovao u ponedeljak na potpis trogodišnjeg ugovora sa Partizanom, i to kao slobodan igrač, što je posebno važno za crno-bele.

Reprezentativac i kapiten Izraela stigao je kao kapitalno pojačanje, a sve je počelo da se razvija kada se planovi trenera Olimpijakosa nisu poklopili sa Bibrasovim ambicijama, a Zoran Tošić video na društvenim mrežama da Natho nema klub i da trenira sam - kao iz topa je predložio upravi nekadašnjeg saigrača iz CSKA, a oni su to sa oduševljenjem prihvatili.

Detalje raskola u Pireju za Telegraf je otkrio Dimitris Samolis, novinar grčkog Sport24.

fk cska - fk crvena zvezda

Foto: Tanjug/AP

- Imao je "ful" sezonu, ali je u mnogo utakmica ulazio u igru sa klupe, ali kada god bi igrao, davao je maksimum. Bio je veliki profesionalac, nikada nije izazvao bilo kakav problem, ali je smatrao da treba da bude okosnica i nosilac igre. Imao je još godinu ugovora i rešio je da ode, imao je veliki ugovor i Pedro Martins nije želeo da menja svoje mišljenje, ne bi mu davao glavnu ulogu u timu - kaže Samolis o pregovorima igrača sa trenerom Olimpijakosa.

Zato je najbolja opcija bio odlazak, jer Bibras nije želeo da samo "krcka" unosan ugovor bez ambicija, već želi da pokaže šta ume i dalje, u svojoj 31. godini.

Radi se o fudbaleru sredine terena, takozvanom "box to box" vezisti, koji podjednako dobro izvršava zadatke i u odbrani i u organizaciji napada, odnosno u oba smera, sa velikim radijusom kretanja. Bolje se služi desnom nogom, mada u velikoj meri koristi i levu, čineći svoj igrački opus još kompletnijim. Ume da stvara šanse, ali i da ih realizuje, kapiten je reprezentacije i liderske karakteristike biće dragocene i Partizanu.

FK Olimpijakos, Dudelange

Foto: AP/Tanjug

- Da je dobio glavnu ulogu, ne bi napustio Olimpijakos. Voleo je Atinu i život ovde, ali je trener više verovao u Kamaru, Giljermea i Buhalakisa. Mnogi smatraju da je trebalo da igra više, ali trenerska odluka je poslednja, možda on zna najbolje. Ovo jesvakako iznenađenje, jer su mnogi očekivali da ode u Sivaspor - dodaje Samolis.

Kako saznajemo, Natho je želeo eventualno da se vrati u CSKA, ali nije više u planovima Moskovljana, koji su dobro popunjeni na njegovoj poziciji, ostajalo mu se i u Olimpijakosu, ali mu se nisu dopale ponude Sivasa, Gazijantepa ili Rubina pre svega zbog lokacija i ne baš atraktivnih razdaljina.

Bibras Natho

Foto: Privatna arhiva

Karakter kakav ga odlikuje prijaće Savi Miloševiću - Natho je igrač koji hoće da igra celu sezonu i da na svakoj utakmici bude glavni, bez obzira da li se radi o evropskom meču ili duelu sa niželigašem u Kupu.

Iako bi mnogi očekivali da će ovo preporođenog Sejdubu Sumu baciti u drugi plan, ipak će doći do drugačijeg pomeranja u ekipi. Milošević dobija širi raspon rešenja u sistemima.

Formacija bi se menjala iz 4-2-3-1 u 4-1-3-2, pa i u 4-1-4-1 kada ekipa napada, odnosno ekipa bi se vraćala u defanzivniji sistema kada protivnik ima loptu, jer je Natho sposoban da obavlja zadatke u oba smera i pokriva bez problema prostor između dva kaznena prostora.

Sposoban je da deluje i kao zadnji i kao centralni vezni, te naposletku i kao organizator igre, gde bi Suma prelazio na poziciju drugog špica, a Natho bi "šetao" od plejmejkera do igrača koji se vraća unazad i "zatvara" kao centralni vezni.

Sve to govori da će trener Milošević imati više opcija i u sastavljanju ekipe, ali i da može da ukaže poverenje igraču koji će preuzeti konce igre, sa daleko većom sigurnošću i poverenjem nego u slučaju Sejdube Sume.

Na Nathu je sada da se uklopi i da pokuša što pre da izgradi poverenje svlačionice i saigrača, kako je baš on taj koji treba da postane prvi čovek tima i produžena ruka trenera.

VIDEO: Savo Milošević nahvalio Sumu i objasnio zašto je oterao devet igrača

(B. V. / Z.  I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    19. avgust 2019 | 23:09

    Biti partizanovac je cast, privilegija koju ne moze imati svako. U Srbiji se radja sa tim da ces biti Keba, zvezdas, da ces gledati parove, ici u Gucu, biti seljacina...privilegija je biti partizanovac, malo nas je ali smo ponosni jer nismo i nikada necemo biti Keba...Dobrodosao!

  • Papigacigo

    19. avgust 2019 | 20:22

    Realno Zvezda losuja ove godine. Bice Partizan prvi.

  • Grobar

    19. avgust 2019 | 20:01

    Jos jedan dobar spic i to je to. PARTIZAN!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA