Birajmo - razum ili propast: Partizanov apel navijačima, brošura FARE mora napamet da se nauči!

Crno-beli su na svom sajtu podelio origiinalne UEFA brošure na kojima se tačno i precizno vidi šta nije dozvoljeno na stadionima i šta je kažnjivo

  • 21
FK Partizan, FK Malatija Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Fudbalski klub Partizan nalazi se u teškom trenutku jer će se za grupnu fazu Lige Evrope u četvrtak boriti bez podrške najvatrenijih pristalica, bodreni samo od strane najmlađih navijača iz škola fudbala koje se budu prijavile za dolazak u Humskoj. 

Klub je iskoristio i ovu priliku da sve svoje navijače upozna sa kompletnim sadržajem aktuelnih brošura organizacije FARE, koja se bavi monitoringom svih oblika diskriminativnih ponašanja u evropskom fudbalu, a čije izveštaje UEFA smatra potpuno relevantnim i prihvatljivim kao povod za sopstveno izricanje kazni, često i onih najrigoroznijih, za klubove organizatore evropskih utakmica na kojima je FARE takve pojave primetio i prijavio UEFA-i.

Upravo su izveštaji FARE organizacije bili kobni po crno-bele godinama unazad, kazne su "pljuštale" zbog spornih transparenata, kao što je bio i slučaj sa utakmicom sa Konahs Kijem gde je UEFA pomenuta u negativnom kontekstu od strane Grobara.

Partizan je zato putem svog zvaničnog sajta javnosti na uvid dao FARE brošuru gde se mogu videti svi oblici nedozvoljenog ponašanja navijača, koja se po pravilu redovno sankcionišu. Prva brošura je iz juna 2016. godine (poslednja, 5. verzija), ima ukupno 23 stranice, bavi se diskriminativnim znakovima i simbolima u evropskom fudbalu, a Partizan ju je prezentovao na svom sajtu u originalnoj verziji na engleskom jeziku.

Brošure možete pronaći na sajtu Partizana.

PARTIZAN Foto: MN Press

Druga brošura je iz juna 2018. godine (poslednja, 2. verzija), ima ukupno 39 strana, bavi se globalnim diskriminativnim praksama u fudbalu, a i nju je klub takođe prezentovao u originalnoj verziji na engleskom jeziku.

- Ne mora se biti preveliki poznavalac engleskog jezika da bi se shvatilo kakva ponašanja se jednostavno ne tolerišu, odnosno isticanje kojih i kakvih znakova i simbola (na zastavama, transparentima i sl.) se rigorozno sankcioniše. Slike ovde govore više od reči, ali su i same reči itekako prepoznatljive, posebno one iz naslova i podnaslova - kaže se na sajtu Partizana.

Dalje, u saopštenju kluba postoji apel za sve navijače da sadržaje ovih brošura pažljivo pregledaju i da ih ti sadržaji snažno upozore na još teže konsekvence od već pretrpljenih, koje bi mogle zadesiti FK Partizan, bude li neko od opisanih ponašanja i/ili isticanje nekog od opisanih znakova i simbola registrovano na nekoj od narednih evropskih utakmica kluba i kao takvo prijavljeno UEFA-i.

PARTIZAN Foto: MN Press

- FK Partizan ni na koji način nije učestvovao u izradi ovih brošura, niti ga je bilo ko iz organizacija kao što su UEFA ili FARE pitao za njegov stav po pitanju bilo čega, bilo kog detalja iz sadržaja ovih brošura - od trenutka planiranja izrada tih brošura, pa do njihovog štampanja i publikovanja. Nezavisno od toga, naša je OBAVEZA da poštujemo i prihvatimo svako slovo iz ovih brošura – ukoliko želimo da se takmičimo u fudbalskim nadmetanjima koje organizuje UEFA. FK Partizan itekako želi da učestvuje u UEFA takmičenjima, svake godine što duže to bolje, a to je i strateški, pa i egzistencijalno bitno za naš klub - zaključak je u saopštenju kluba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    21. avgust 2019 | 11:56

    Samo jaci zakon moze sprijeciti divljanje budala i huligana. Sa stadiona odmah u zatvor kao u Engleskoj i to na 5 godina pa bi vidjeli da li bi te budaletine tako unistavale klubove.

  • nscz

    21. avgust 2019 | 12:46

    Treba franjevce nauciti da im Tole vise nije zaledjina i da ne mogu da nas brukaju po Evropi

  • rade

    21. avgust 2019 | 12:16

    Bre kriva drzava kriva Zvezda Kriv Radnicki i na kraju uprava napoljeKako ta uprava ne moze da ujedini navijace nego cak placaju Splicane da tuku Viloticu i Panticu je najvaznije da ruze Zvezdu umesto da se bavi svojim problemima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA