≫ 

Sve o VAR na Marakani: Ko sme da bude u sobi, kako teče razgovor sudija, koliko monitora, kamera...

O VAR tehnologiji, koja će se u utorak veče korisititi i na najvećem srpskom stadionu, za Telegraf je govorio licencirani VAR sudija Dalibor Đurđević

  • 5
Dalibor Djurdjevic Đurđević Foto: Privatna arhiva

Sa samim početkom revanš meča plej-ofa Lige šampiona između Crvene zvezde i Jang Bojsa (21 čas, RTS 1, Arena Sport 1), Srbija će na svojoj teritoriji zvanično dobiti prvu utakmicu u kojoj se koristi VAR tehnologija.

Tehnologija koja se od ove sezone regularno koristi u najelitnijem fudbalskom takmičenju od samog početka (prethodne sezone bila je samo od osmine finala), a s obzirom na to da za poslednju rundu kvalifikacija važe pravila iz LŠ UEFA je za meč sa Švajcarcima poslala dva VAR vozila u Beograd.

Telegaf je u ponedeljak popodne javio gde će ta vozila biti smeštena, ali zbog striktnih propisa UEFA - nismo imali dozvolu da u njih uđemo. Međutim, ulazak u vozila nam nije ni bio potreban da saznamo nešto više o VAR-u, jer imamo tu sreću da Srbija ima licenciranog VAR sudiju koji nam je iz prve ruke objasnio sve što nas interesuje.

Marakana, var Foto: Mario Marić

U pitanju je Dalibor Đurđević, nekadašnji pomoćnik Milorada Mažića, i jedan od najboljih ''mahača'' koje je UEFA imala. Zajedno sa Mažićem i Ristićem, Đurđević je činio najbolji srpski sudijski tim. Tim koji je uživao veliko poverenje UEFA i koji je sudio sva velika takmičenja.

Đurđević je licencirani VAR sudija koji ima ogromno iskustvo sa Kupa konfederacija i Svetskog prvenstva u Rusiji, kao i profesionalnoj ligi Saudijske Arabije, a za naš portal je pristao da kaže sve što nas je interesovalo u vezi VAR tehnologije na Marakani.

- Sve utakmice sada u principu funkcionišu sa tim ''vanovima''. Jer, ti kada opremiš sobu ona postaje fiksna. Tako da je logično da UEFA koristi ove VAR kombije. Mnogo su jednostavniji i mobilniji - počeo je Đurđević priču za Telegraf:

PET MONITORA, 12 KAMERA, KO SE NALAZI U VAR KOMBIJU

Dalibor Djurdjevic Đurđević Đurđević u VAR sobi u Saudijskoj Arabiji Foto: Privatna arhiva

- Što se tiče samih kombija: jedan je kao reportažna kola, dok je ovaj drugi praktično pokretna VAR soba. U njoj se nalazi minimum pet monitora i mislim da će sa toliko raditi na Marakani. Tu je, onda, i veliki server preko kog to sve ide. Što se tiče osoblja, tu je jedan operater koji brine o tehničkim stvarima, zatim VAR sudija i pomoćni VAR sudija (A VAR sudija). To je sve što se tiče plej-ofa.

- Zatim, tu je broj kamera koji varira. Mislim da će na Marakani biti 12, mada to svakako možete da proverite. To nije nikakva tajna.

Nastavio je Đurđević da nam objašnjava sve o VAR tehnologiji i pravilima koja važe za nju.

- Na dan utakmice, VAR tim treba da održi sastanak, a zatim odrade i jedan trening pre početka utakmice. U tom slučaju je najbolje gledati snimke sa prethodnog meča na tom stadionu, ali je Marakana u ovom slučaju prvi put prekrivena VAR-om. U taj VAR kombi niko ne sme da uđe sem dvojice sudija i operatera, dok su zabranjeni i mobilni telefoni koji mogu da se koriste samo u slučaju prekida signala. Ima obezbeđenje koje samo vodi računa o tome. U protokolu postoji sve o kazni koja sledi.

VAR PROCEDURA I RAZGOVOR SUDIJA

Interesovalo nas je i kakva je procedura prilikom korišćenja VAR-a, kao i šta su zaduženja glavnog i pomoćnog VAR sudije.

Marakana, var Foto: Mario Marić

- Pomoćni VAR sudija je primarno zadužen za ofsajd, ali asistira i kod ostalih stvari glavnom VAR sudiji. Kao na terenu što se tiče glavnog i pomoćnog sudije, s tim da glavni donosi konačnu odluku. Takođe, niko nema pravo da sa sudijom gleda snima na terenu. Četvrti sudija mora da obezbedi taj prostor da se pregleda snimak na miru.

- Što se tiče procedure, VAR se koristi za jasnu i čistu grešku. U tom slučaju VAR sudija preporučuje sudiji na terenu da pregleda snimak. Ovaj pregleda snimak i donosi odluku. Važno je napomenuti da je konačna odluka na glavnom sudiji utakmice. On može i sam da inicira da se neka situacijia, ako je sumnjiva, pregleda, mada se u VAR sobi svakako sve gleda.

VAR Premijer liga Foto: Guliver/Getty Images/Steve Bardens

- Šta je tu bitno? Kad VAR pregleda situaciju, komunikacija sa sudijom na terenu je sledeća:

- Šta si ti video - pita VAR sudija.

- Sudija na primer kaže: ''Video sam da je prvo igrao loptom.''

- Ako VAR vidi da nije tako, on mu jasno kaže: ''Preporučujem ti da pregledaš snimak.''

Var u Ligi šampiona, var tehnologija, var soba, sudija Kratak vodič za šta se VAR koristi Printskrin: UEFA

- Ako se njihova mišljenja razlikuju, onda imaju tu internu komunikaciju. Može da se, na primer, desi da glavni sudija kaže da je video neko guranje, ali da nije za sankciju, VAR sudija ne može da utvrdi stepen guranja. To onda nije jasna i čista greška.

- Što se tiče ofsajda, tu postoji 3D softver koji se koristi u Ligi šampiona. Tu se povlače linije i greška ne postoji. Osim da se pogrešno povuče ta linija, što je malo verovatno.

VAR U SRBIJI - ŠTA JE SVE POTREBNO?

S obzirom na to da je licencirani VAR sudija, Đurđević je definitivno najkompetentniji da govori o tome kada će VAR sisten doći u Srbiju.

Dalibor Djurdjevic Đurđević Đurđević je nedavno gostovao na RTS-u, gde je govorio o VAR odluci u Bernu Foto: Privatna arhiva

- Srbija bi trebalo da izvrši određene pripreme za VAR. Tu postoji određena procedura gde je potrebno ispuniti tehničke i finansijske mogućnosti. Procedura za implementaciju VAR-a je pokrenuta u Srbiji, ali ponavljam da je potrebno ispuniti te tehničke i finansijske uslove da bi uopšte dobili pravo da apliciramo za taj sistem - rekao je Đuđrević i dodao:

- Tu je i obuka kadra u Srbiji, procedura koja traje minimum godinu dana. Bez toga nema ničega. Džabe je i tehnika i sve, ako to nema ko da radi. Edukacija je jako bitna, seminari su neophodni. Ozbiljan je to sistem koji mora da se prođe.

VIDEO: Ovako je VAR presudio Zvezdi i preokrenuo utakmicu

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    27. avgust 2019 | 13:59

    Kakav VAR tenk je parkira, cikam sudiju da pregleda snimak 😂

  • Nesa CZV

    27. avgust 2019 | 15:32

    Ovo ce nam i doci glave jer u domacoj ligi smo povlasceni pa nam se startovi za crvene karakterisu sa zhtim pa i bez njih i mnogo toga jos pa su igraci navikli na takvo sudjenje koje traje par godina. Jedino resenje je zabraniti Var zasto smo se jedini i borili u nasoj cirkus ligi.

  • Delija

    27. avgust 2019 | 15:35

    Var se gleda sa svih strana u spornoj situaciji nemoj da nas prave ludim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA