≫ 

Sjaj slavnog Mančestera sve je bleđi: Gde škripi i šta može biti adut Partizana protiv Đavola?

Loš start sezone ekipe sa Old Traforda može da raduje navijače Partizana

  • 7
Kristijano Ronaldo i Zoran Tošić, Mančester Junajted Foto: Guliver/Getty Images/Alex Livesey

Partizan je dobio protivnike u Ligi Evrope. U konkurenciji AZ Alkmara, Astane i Mančester Junajteda najozbiljniji protivnik crno-belima je engleski klub. Međutim, premijerligaškim klubovima ovo takmičenje nije mnogo bitno, a sa druge strane ni Mančester nije kao što je nekad bio.

Posle turbulentnih sezona navijači Mančester junajteda su mislili da su ušli u mirnu luku sa Ole Gunar Solskerom. Međutim sjajan start vođenja kluba sa Old Traforda je ostao u prošloj sezoni, ove su se za sada vratili na staro.

Iako je sezonu otvorio sjajnom pobedom nad Čelsijem od 4:0, realnost ih je udarila u naredna dva kola kada su prvo remizirali protiv Vulverhemptona, a potom izgubili od Kristal Palasa.

Za razliku od prošle sezone tim je ostao bez pet igrača, a stigla su samo trojica. Kako je prelazni rok u Engleskoj završen dan pred početak sezone, Crveni Đavoli neće moći da se pojačaju više.

SKENER EKIPE

Otišao je prvi napadač Romelo Lukaku u Inter i tako su ostali bez klasičnog napadača. Tu su se u prva tri kola Premijer lige smenjivali Markus Rašford i Antoni Marsijal. Njih dvojica su jedni od retkih koji pružaju koliko-toliko igre renomea kluba za koji igraju.

Pored njih dvojice treba istaći i Harija Megvajera koji je za sada opravdao epitet najskupljeg defanzivca svih vremena. Međutim, i pored njegovih dobrih partija, Junajted je primio za sada tri gola u tri kola.

Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

Drugo defanzivno pojačanje Aron Van Bisaka odigrao je maestralnu prvu utakmicu, ali se potom utopio u svilo ekipe.

Stigao je i mladi Danijel Džejms iz Svonsija i mladi Velšanin je pokazao već kvalitet. Može se reći da je postao i standardan u prvoj postavi.

Prva zvezda, makar na papiru je Pol Pogba, ali na terenu je daleko od toga, barem za sad.

U veznom redu pored njega igra i mladi Skot Mektominaj i nikome nije jasno kako on uopšte igra u Premijer ligi, a kamoli za Junajted - trenutno je ubedljivo najslabija karika ekipe.

I pored izuzetno loših partija i dalje dobija prednost u odnosu na reprezentativca Srbije Nemanju Matića, koji još nije zabeležio prve minute u novoj sezoni Premijer lige.

Odlazak Andrea Erere predstavlja ogroman gubitak, odlazak bez obeštećenja u PSŽ predstavlja grešku koja će možda klub skupo koštati.

Klub su napustili i Aleksis Sančez koji nije ni bio u planovima kluba, kao i veteran Antonio Valensija.

FK Mančester junajted Čak ni iz penala Pogba nije uspeo da postigne gol ove sezone; Foto: Tanjug/AP

ENGLEZI U LIGI EVROPE

Prednost klubova koji upadnu u grupu Lige Evrope sa nekim engleskim je ta što njima ovo takmičenje nije bitno. Za njihove standarde dobijaju se male pare, protivnici nisu atraktivni, zbog toga ekipe iz Premijer lige pribegavaju da u ovom takmičenju igraju sa mladim igračima i onima koji imaju manje prostora u Premijer ligi.

Kada se prođe grupa situacije je ipak drugačije jer onda počinje borba za novi trofej, a to je svakako veliki motiv.

Tako je Mančester 2017 osvojio ovo takmičenje predvođeni Žozeom Murinjom.

Nemanja Matić, Mančester junajted Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

SPONA DVA KLUBA

Kao što je za dolazak Bibras Natha uticaj imao njegov nekadašnji saigrač iz CSKA Zoran Tošić, tako će iskustvo popularnog Bambija ponovo dobro doći crno-belima.

Pre tačno deset godina ser Aleks Ferguson je doveo nekadašnjeg reprezentativca Srbije na Old Traford. U već čuvenom transferu u paketu je otišao zajedno sa Ademom Ljajićem. Partizan je od Tošićeve prodaje inkasirao 7 miliona evra.

Većinu vremena je proveo u B timu, ali ima i pet zabeleženih nastupa za prvi tim i dva u Premijer ligi. Za tri sezone na Old Trafordu okitio se peharom šampiona Premijer lige i sa dva Liga kupa.

Debitovao je tako što je zamenio Kristijana Ronalda.

Zoran Tošić, Mančester Junajted Zoran Tošić i Đovani Dos Santos u duelu u FA Kupu; Foto: Guliver/Getty Images/Alex Livesey

FORMACIJA U KOJOJ IGRA MANČESTER

Formacija koju forsira Solskjer je 4-2-3-1.

Tim koji pobeđuje ne treba menjati, kažu mnogi treneri, a norveški strateg je sa njom doživeo, posle pobede, remi i poraz.

Na golu je De Hea, bekovski dvojac čine Van Bisaka i Luk Šou koji se nada napokon sezoni bez povreda gde bi mogao da opravda status nekad velikog talenta.

Centralni defanzivni par čine Megvajer levo i Lindelof desno.

Na sredini terena su Pogba i Mektominaj, obojicu smo već spomenuli.

Danijel Džejms slavi debitantski gol, Mančester junajted-Kristal Palas Danijel Džejms slavi debitantski gol, Mančester junajted-Kristal Palas; Foto: AP/Tanjug

Rašford je standardno krilo sa tim što nekad igra levo a nekad desno. Lingard krilne pozicije ume da igra i iza napadača kao plejmejker ili polušpic, dok se treći ofanzivni igrač menjao. Prvo je Andres Pereira igrao kao plejmejker, da bi ga potom zamenio Daniel Džejms koji je odlično zaigrao na krilnim pozicijama.

Najistureniji je nova devetka kluba Marsijal koji je u prva dva kola po jednom zatresao mrežu.

Naredni meč Crveni đavoli igraju 31. avgusta protiv Sautemptona. Taj meč bi mogao da bude zanimljiv Partizanu jer će mnogi stručnjaci reći da pojedine ekipe, e jedna od njih je i Sautempton, sem tog glamura Premijer lige, nisu ništa kvalitetniji od naša dva najbolja kluba.

VIDEO - Crno-beli izvukli Mančester junajted

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    30. avgust 2019 | 16:55

    To koliko Englezima nije bitna Liga Evrope pokazuje to da su prošle sezone finale igrali Čelzi i Liverpul...

  • Др

    30. avgust 2019 | 18:22

    Јао, гробари, молим вас будите нежни!!!Зар вам још увек није јасно да ће да вас растуре и врате на фабричко подешавање!?

  • Da

    30. avgust 2019 | 16:56

    Ima Mancester da ih pokida kao svinja masne pomije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA