≫ 

Rasizam tifoza u Seriji A nije pravi rasizam: Pismo ultrasa Intera zbog Lukakua podelio Italiju

Posle skandala na Sardiniji, gde je belgijski napadač bio na meti domaćih navijača, oglasila se najjača grupa pristalica milanskog kluba i stala u odbranu tifoza Kaljarija

  • 2
Italy Soccer Serie A Foto: Tanjug/AP

Novi rasistički skandal potresao je Seriju A proteklog vikenda. Napadač Intera Romelu Lukaku našao se na meti navijača Kaljarija, provocirali su ga majmunskim kricima, međutim ni to nije najskandaloznije u čitavoj priči, već proglas Interovih ultrasa koji su stali u odbranu "kolega" sa Sardinije?!

Oni su osetili potrebu da se oglase pošto je Lukaku izjavio da je rasizam u Italiji ozbiljan problem.

Grupa "L’Urlo della Nord" u poruci koju je dostavila medijima, a obraćajući se direktno Belgijancu, poručila je da takav vid provokacije (navijača Kalajrija) nema dodira sa rasizmom. Oni su to ovako objasnili, uz uvod koji je bio upućen svom napadaču: "Zdravo Romelu. Pišemo ti ispred grupe Curva Nord. Da to su oni momci koji su ti poželeli dobrodošlicu u Milanu".

Zatim su prešli na stvar i izneli svoje viđenje onoga što ogromna većina smatra za ozbiljan i nedopustiv incident.

- Zaista nam je žao što misliš da je ono što se desilo u Kaljariju bilo rasistički. Moraš da razumeš da Italija nije kao neke druge istočno evropske zemlje gde je rasizam STVARNI problem. Razumemo ako ti se učinilo da su to bile rasističke poruke, ali to nije baš tako. U Italiji mi koristimo određene "načine" samo kako bismo pomogli našem timu i unervozili protivnike. Ne zbog rasizma već da bi ih poremetili. Mi smo multietnička navijačka organizacija i uvek smo prihvatali igrače odakle god da dolaze. Ipak, oduvek smo koristili takvu vrstu provokacije za protivničke igrače i verovatno ćemo je koristiti i u budućnosti - objašnjavaju interovci u poruci sa kojom se mnogi sasvim sigurno neće složiti.

Ali, oni su odlučni da ukažu javnosti da rasistička provokacija nije automatski znak da su oni rasisti.

Navijači Intera u Rimu Foto: AP/Tanjug

-  Mi nismo rasisti niti su to navijači Kaljarija - dodaju iz grupe "Curva Nord".

- Moraš da razumeš da na stadionima u Italiji navijači podržavaju svoje klubove tako što skandiraju protiv rivala, ne zato što su rasisti već da bi poremetili protivnika. Molim te da razmotriš takav gest italijanskih navijača kao izraz poštovanja prema tebi jer se boje da ćeš postići gol protiv njihovog tima, a ne zato što te mrze ili su rasisti. Pravi rasizam je nešto potpuno drugo i to svi italijanski navijači znaju vrlo dobro. Kada kažeš da je rasizam problem u Italiji tako samo utičeš da represija nad svim navijačima bude veća, uključujući i nas, i doprinosiš stvaranju problema koji zapravo ne postoji, ne na onaj način koji je prisutan u ostalim zemljama.

Interovi navijači su želeli da pošalju jasnu poruku, pomenuli su u tom smislu da u svojim redovima imaju tamnopute navijače koji isto tako provociraju tamnopute igrače protivničkih ekipa na isti način.

- Mi smo kao grupa veoma osetljivi prema svim ljudima. Mi ti garantujemo da u našoj organizaciji postoji veliki broj navijača drugih rasa i nacija koji takođe na isti način provociraju protivničke igrače, čak iako su iste boje kože kao i oni. Molim te, pomozi nam da pojasnimo šta je pravi rasizam i da italijanski navijači nisu rasisti. Borba protiv pravog rasizma počinje u školama, ne na stadionima. Navijači su samo navijači i njihovo ponašanje je potpuno drugačije na stadionima i van njega, u privatnom životu. Garantujemo ti da ono što kažu igraču druge rase na stadionu nikada, ali nikada ne bi rekli bilo kada van stadiona. italijanski navijači možda nisu cvećke i mi razumemo tvoju frustraciju, ali oni definitivno nisu rasisti - poručili su Interisti, i za kraj poslali još jednu poruku Belgijancu:

- Još jednom... Dobrodošao Romelu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    4. septembar 2019 | 08:40

    Žabari pričaju šta je rasizam 🤣.

  • Sale

    4. septembar 2019 | 09:36

    "Moraš da razumeš da Italija nije kao neke druge istočno evropske zemlje gde je rasizam STVARNI problem." "Molim te da razmotriš takav gest italijanskih navijača kao izraz poštovanja prema tebi jer se boje da ćeš postići gol" Znači kada ga u istočnoj evropi vredjaju to je zato što ga mrze, a žabari kad to isto rade, to je iz poštovanja. Bože sačuvaj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA