Kako su pazarili Partizanovi rivali u Evropi? Junajted oborio rekord, AZ oslabljen, Astana na nuli!

Parni valjak najaktivniji na ''pijaci'' u grupi L ovog leta

  • 7
Partizan grupa LE, protivnici Ilustracija: Nikola Jovanović Foto:Profimedia/MN Press/Julian Finney/Getty Images

Posle godinu dan pauze, Partizan će ponovo igrati grupnu fazu Lige Evrope. Izabranici Save Miloševića izborili su igranje u drugom po rangu evropskom takmičenju, a protivnici u grupi L će im biti Mančester junajted, AZ Alkmar i Astana.

Prelazni rok se u Holandiji, Kazahstanu i Srbiji završio nedavno, a u Engleskoj još pre nekoliko nedelja. Dok je Junajted obarao rekord, AZ, a pogotovo Astana, su mirovali, a Partizan je bio najaktivniji klub u grupi kada su pojačanja u pitanju.

Ovo je presek transfera koji su klubovi obavili u letnjem prelaznom roku:

MANČESTER JUNAJTED

Klub sa Old Traforda nije doveo mnogo igrača, svega trojicu, ali je za njih potrošio 159 miliona evra, što ih stavlja na peto mesto najvećih potrošača ovog leta.

Klub je postavio svetski rekord za jednog defanzivca. Doveden je Hari Megvajer iz Lestera za 87 miliona evra. Problem desnog beka, koji muči Junajted već godinama, rešen je dovođenjem otkrovenja prošle sezone Arona Van Bisake iz Kristal Palasa za 55 miliona evra. Kao prvo pojačanje u klub je stigao ''novi Gigs'' Daniel Džejms, koji je već pokazao da je igrač za ''Teatar snova''. Svonsiju je za njega plaćeno 17 miliona evra.

Hari Megvajer, Mančester Junajted Foto: Guliver/Getty Images/Michael Regan

Klub se rešio nepoželjnih, pre svega Aleksisa Sančeza. Iako nije bilo zainteresovanih, skoro do samog kraja prelaznog roka, javo se Inter i doveo ga na pozajmicu. Pre njega je takođe u Inter otišao Romelu Lukaku, nakon višemesečnih pregovora, za 65 miliona evra. Sa Neroazurima se povezivao i Mateo Darmijan, ali je Italijan na kraju rešio da pređe u Parmu za 1,5 miliona evra. Poslednji nepoželjni bio je Kris Smoling koji je za 3 miliona evra pozajmljen Romi.

Kao slobodni igrači klub su napustili Antonio Valensija koji je prešao u LDU Kite i Ander Erera, koji je pojačao PSŽ.

SASTAV NA POSLEDNJEM MEČU: De Hea-Šo-Megvajer-Lindelof-Van Bisaka-Mektomini-Pogba-Džejms-Mata-Rašford-Marsijal

Aron Van Bisaka, Mančester Junajted Foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill

AZ ALKMAR

Holandski klub je jedan od retkih koji su ''pijacu'' završili u plusu. Doveli su četiri igrača za četri miliona evra i nalaze se na 197. mestu po potrošnji ove sezone.

Za po dva miliona evra doveli su 21-godišnjeg vezistu Ajaksa u grupi L i 19-godišnjeg Zakaria Abuklalu iz mladog tima PSV-a.

Iz Sautemptona je kao slobodan igrač stigao zadnji vezni Džodi Klasi, dok je iz japanske Nagoje stigao 19-godišnji desni bek Jukinari Sugavara na pozajmicu sa pravom otkupa.

Može se reći da klub u ovu sezonu ulazi slabiji nego što su bili prošle godine. Za čak 18 miliona evra prodali su Gusa Tila Spartaku iz Moskve. Adam Majer je otišao u Utreht, kao i Nik Olij u Bredu i Rikardo van Rijin u Herenven bez obeštećenja.

Ilijas Bel Hasani je prešao u Cvole, ali visina transfera nije poznata, isto kao i kod transfera Marka Vejinovića u poljsku Arka Gdjniu i Matsa Suntjensa koji je prešao u Genčelberligi.

Golmanu Piet Veltuizenu je istekao ugovor, a četiri igrača su pozajmljena.

SASTAV NA POSLEDNJEM MEČU: Bizot-Wijndal-Vujtens-Vlar-Svenson-De Vit-Kupmeners-Midtsjo-Idrisi-Stens-Boadu 

DANI DE WIT Zakaria Abuklalu; Foto: Profimedia

ASTANA

Nula! Ni jedan cent nije potrošila ekipa iz Kazahstana ovog leta. To ne znači da nisu bili aktivni na tržištu.

Stigla su tri igrača. Kao slobodni igrači stigli su Runar Mar Sigurjonson iz Grashopersa i Žarko Tomašević, koji je stigao kao slobodan igrač jer je bez kluba od marta. Tomašević je godinu dana bio igrač Partizana, ali nije dobio priliku da u sezoni 2012/13 i debituje.

Pored njih dvojice kazahstanski klub se pojačao igračem iz francuskog Tuluza, Firminom Mubeleom, koji je stigao na pozajmicu.

Sa pozajmica su se vratila šestorica igrača od kojih je samo jedan ponovo poslat na još jedno kaljenje.

Pored 19-godišnjeg Sultana Sagnaeva, koji će ostati još godinu dana u Irtišu, klub je napustio Marin Ančić koji karijeru nastavlja u Konjasporu za 90.000 evra.

SASTAV NA POSLEDNJEM MEČU: Erić-Šomko-Šimunović-Postnikov-Rukavna-Sigurjonsson-Maevski-Logvinenko-Tomasov-Rotariu-Mubele (3:0 BATE)

Foto: youtube/Mundial HD720px

PARTIZAN

Ova grupa ima čak dva kluba koji su letnju pijacu završili u plusu. Pored AZ-a, i crno-beli su zaradili više od prodaje nego što su potrošili na kupovinu. Čist profit je 3,56 miliona evra.

Iako su potrošili samo 1,34 miliona evra, doveli su čak 10 igrača, najviše u grupi. Igrači koji su ove godine obukli crno-beli dres imaju zanimljive karijere. Ove godine na stadionu Partizana igraće igrači koji su stigli iz Arsenala, Rome, Fulama i Olimpijakosa, a igrali su i za Liverpul i CSKA.

Milion evra izdvojili su za Takumu Asana, koji je stigao iz Arsenala. Pored njega još samo za dva igrača su plaćena obeštećenja i to su Petar Gigić, koji je doveden iz Mačve za 150.000 evra i Periša Pešukić iz podgoričke Budućnosti za 90.000.

Takuma Asano, FK Partizan, FK TSC Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Iz Rome je doveden Umar Sadik na jednogodišnju pozajmicu za koju je Partizan rimskom klubu platio 100.000 evra.

A onda sledi majstorski posao uprave Partizana. U stilu Juventusa, u Humsku 1 stiglo je čak pet pojačanja za džabe, i to kakva. Iz Olimpijakosa stigao je Bibras Natho, iz Malage Rajko Brežančić, iz Rada Aleksandar Lutovac, tu je i štoper Zete Igor Vujačić. Šlag na tortu došao je u utorak, kada je opremu Partizana ponovo zadužio Lazar Marković. On je nakon isteka ugovora sa Liverpulom i silnih pozajmica, prošle sezone potpisao jednogodišnji ugovor sa Fulamom.

Bibras Natho Foto: Marko Jovanović

U tabor Partizana stigao je još i bivši defanzivac Vojvodine, Dominik Dinga, koji je stigao na pozajmicu iz ruskog Urala.

Što se prodaja tiče, za 3 miliona evra u Šarjah (UAE) prešao je Rikardo Gomeš, Svetozar Marković je pojačao Olimpijakos za 1,5 miliona, dok je Ognjen Ožegović poslednjeg dana prelaznog roka prešao u Darmštat za 400.000 evra.

Lazar Marković Foto: Privatna arhiva

Veliki broj igrača je bez obeštećenja napustili klub, čak 12, izmeđuostalih i Strahinja Karišić, Nemanja Miletić, Armin Đerlek, Jovan Kokir, Veljko Birmančević...

Najvažniji odlazak za navijače Partizana odlazak u penziju kapitena Saše Ilića.

SASTAV NA POSLEDNJOJ EVROPSKOJ UTAKMICI: Stojković-Urošević-Pavlović-Ostojić-Miletić-Zdjelar-Šćekić-Tošić-Asano-Suma-Sadik

RASPORED UTAKMICA:

- 19. septembar: Partizan - AZ Alkmar

- 3. oktobar: Astana - Partizan

- 24. oktobar: Partizan - Mančester junajted

- 7. novembar: Mančester junajted - Partizan

- 28. novembar: AZ Alkmar - Partizan

- 12. decembar: Partizan - Astana

FK Partizan - FK Molde Foto: Marko Jovanović

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa-Prvi

    4. septembar 2019 | 20:44

    Markovica i Asana u spicu upariti..kao Abubakara i Zivkovica..pa na kontre..a Ivanovica kao zadnjeg veznog sa Zdjelarom..zbog svoje cvrste k9nstitucije..bio bi korisniji i povlacio i dalek9 iznosio loptu..

  • Ostoja Zoki

    4. septembar 2019 | 23:32

    Zgaziti ManU !!!!

  • joakim

    4. septembar 2019 | 21:29

    Partizani bolje pazarili ako nista drugo bar jeftinije svaka cast VVV. samo tako nastavite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA