≫ 

Šta je Partizan dobio dolaskom Markovića: Savo ima slatke muke sa 4 opcije u napadu! (FOTO)

Angažovanje brzonogog igrača otvorilo mnoge opcije struci u kombinovanju tima, ali donelo veliki plus i klubu iz Humske i srpskom fudbalu

  • 32
Lazar Marković, Partizan, sastav Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Povratak Lazara Markovića u Partizan i srpski fudbal izazvao je u utorak uveče delirujum među navijačima Partizana, pa i u ovdašnjim medijima, ali su istog trenutka počele spekulacije o tome koja je to uloga namenjena novajliji s obzirom na činjenicu da su crno-beli težili ka angažovanju klasičnog napadača. Pitanje na mestu i svakako za razmišljanje, ne samo onih koji su naklonjeni klubu iz Humske, već i stručnom štabu na čelu sa Savom Miloševićem, koji je, bez sumnje, dobio ozbiljno oružje u napadu za nastavak takmičarske sezone.

Marković je po vokaciji desno krilo, ali je tokom karijere igrao i na levoj strani terena i kao polušpic, odnosno drugi napadač. Dakle, nijedna od navedenih uloga mu nisu strane i na svakoj je uspevao da doprinese, jer se radi o fudbaleru neverovatne brzine, školovanog “od A do Š” u Omladinskoj školi Partizana.

To je upravo ono na čemu je trener Milošević i insistirao kod čelnika kluba iz Humske, širi dijapazon rešenje u igračkom kadru, koji će mu omogućiti nekoliko kombinacija, naravno, shodno rivalima. Ali i dati mogućnost da sačuva igrače za takmičenje na “tri fronta”, jer je prethodnih godina u suženom rosteru upravo to uzimalo danak crno-belima, najčešće u domaćem prvenstvu.

Lazar Marković, Partizan, sastav Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

OPCIJA BROJ 1

Ofanzivni deo Partizana angažovanjem Markovića, uz “starosedeoce” Zorana Tošića, Takumu Asana, Sejdubu Sumu, mlađanog Filipa Stevanovića i Umara Sadika, značajno je dobio na kvalitetu i Milošević će svakako imati slatke muke da složi kockice tima.

U jednoj od opcija sa dva napadača, Milošević bi Markovića mogao da koristi na poziciji levog krila, gde bi u tom slučaju Takuma Asano bio pomeren na poziciju drugog špica, uz Umara Sadika, Zoran Tošić bi pokrivao desno krilo, a ulogu organizatora igre bi u potpunosti preuzeo Bibras Natho, koji bi pomagao Saši Zdjelaru i u defanzivnim zadacima u manevru.

U tom slučaju bi Sejduba Suma i mladi Stevanović čekali priliku sa klupe.

Lazar Marković, Partizan, sastav Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

OPCIJA BROJ 2

U sistemu sa jednim klasičnim napadačem, koji je u Partizanu do sada najčešće i primenjivao, trener Milošević bi i u poslednjoj trećini terena mogao da dobije različito rešenje i to tako što bi Umara Sadika, kao najistureniji igrač, nekada zamenio Takuma Asano. Japanac je i sam priznao da voli kada je blizu protivničkom golu i ta uloga mu nije strana.

U tom slučaju bi Lazar Marković ponovo pokrio levi bok, Tošić desni, a Suma centralni deo terena, uz obavezu da se pojavljuje u završnoj trećini. Naravno, uz drugog plana bi u tom slučaju delovali Zdjelar i Natho, pa i Aleksandar Šćekić kao opcija, u zavisnosti od rivala.

Lazar Marković, Partizan, sastav Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

OPCIJA BROJ 3

Marković se sigurno najbolje snalazi na svojoj prirodnoj poziciji, na desnom krilu, gde je igrao još od mlađih selekcija. Ukoliko Milošević bude poželeo da iskoristi potencijal brzog Čačanina baš na toj strani terena, takođe bi mogao da kombinuje do mile volje.

Jedna varijacija je rotiranje strana sa Tošićem, što će se tokom igre sigurno i dešavati. Druga je da iskusniji fudbaler ostane ponekad na klupi, da Marković potom zauzme svoje mesto uz desnu aut-liniju, Asano ponovo bude korišćen kao levo krilo, a Suma i Sadik kao tandem koji je i do sada dobro funkcionisao.

Lazar Marković, Partizan, sastav Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

OPCIJA 4

Kao igrač koji ima neverovatne fizičke predispozicije, Marković je sposoban da odgovori na krilnim pozicijama, ali mu nije strana ni uloga drugog napadača, ali i igrača koji voli da se kreće između linija protivnika, ulazi s krila u centralni deo terena, jer odlično čita igru.

Imao je slične uloge u Benfiki, Liverpulu, Fenebahčeu i sigurno mu ne bi predstavljao problem da odgovori zadacima i kao drugi najistureniji fudbaler na terenu. U percepciji gde bi Marković sa Umarom Sadikom bio najbliži golu rivala, Asano (Stevanović) i Tošić bi igrali na krilnim pozicijama, Natho bi bio “mozak” napada iz centralnog dela, Zdjelar (ili Šćekič) osigurač ispred odbrambenog bloka.

Lazar Marković Foto: MN Press

HUMSKA JE PONOVO U MODI

U svakom slučaju angažovanje Lazara Markovića će sigurno podići kvalitet Partizanovog tima, ali i srpskog fudbala generalno, dok će struci i Savu Miloševiću doneti širi spektar rešenja i konkurentnost u takmičenju. Naravno, biće potrebno malo vremena da se fudbaler fizički pripremi i uđe u ritam tima, jer je dugo bez takmičarskih mečeva, no, Markoviću “fizika” nikada nije predstavljala problem.

Angažovanje igrača je svakako veliki plus i za Partizan, jer je posle Bibrasa Natha, Takume Asana, pa i Umara Sadika još jedno zvučno ime odabralo crno-beli dres i to je odjeknulo i u ovdašnjim i u evropskim medijima (posebno na Ostvrvu). Do skora su igrači u širokom luku izbegavali dolazak u Srbiju, izgleda da se ta praska polako menja, Humska je ponovo u modi...

VIDEO - Asano i na slobodan dan "kida" u teretani: Partizanov Japanac "cepa" trbušnjake kao Ronaldo

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GROBAR PODGORICA

    4. septembar 2019 | 14:31

    Partizan mora da igra sa dva špica, pošto se klubovi u glavnom brane kad igraju protiv nas. Savo mora da igra stalno gu formaciju jer jedino tako možemo biti efikasni. Mi nemamo sklanjalicu kao mala zvezdičica.

  • LALE

    4. septembar 2019 | 14:33

    Sta se dobilo??? Decko ne igra fudbal vec dve godine!!! Niko ga nije hteo u Evropi,pa ajde u Partizan?! Pokupili ga sa splava...sta se radi u nasem fudbalu!!! Bruka i sramota...

  • Objektivan

    4. septembar 2019 | 14:04

    Sa ovom formacijom bez centralnog veznog Partizanu će i Surdulica dati gol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA