≫ 

Srbija posle 18 godina i 36:6 ponovo protiv Luksemburga: Šta se to promenilo, osim imena Orlova?

Nacionalni tim Srbije prvi put od osamostaljenja igra protiv Luksemburga

  • 16
Luksemburg - Srbija Printskrin: Youtube/sp1873

Luksemburg i Srbija - 19 godina posle na terenu ove malene zemlje (20.45, Nova S), odnosno 18 godina kasnije od poslednjeg susreta između dve pomenute selekcije! Od tada, svašta se promenilo!

Najpre ime, jer je te 2000. i 2001. godine protiv Luksemburga igrala SR Jugoslavija, dok će sada i Orlovi, prvi put od osamostaljenja Srbije, igrati protiv ove reprezentacije.

Međutim, nije se samo ime promenilo! Promenio se status dva nacionalna tima. Kod Luksemburga - nabolje, dok kod Srbije baš i nije takav slučaj.

Od ekipe koja je svojevremeno služila za sigurne bodove i ''nabijanje'' razlike, Luksemburg je stigao u situaciju da je posle četiri kola u grupi bolje plasiran od Orlova. Oba tima imaju po četiri boda, ali je gol razlika na strani večerašnjeg domaćina.

Nije ovo više onaj Luksemburg kao nekada, kojeg su naši klubovi i selekcije lako pobeđivali. Imaju ozbiljne igrače, za velike klubove. Biće ovo ozbiljna borba, ali ako želiš rezultat, a mi želimo, moraš malo da se napneš - rekao je Tumbaković na konferenciji za medije.

Ljubiša Tumbaković, Aleksandar Mitrović Tumbaković i Mitrović na konferenciji za medije Foto: Telegraf.rs

Onaj stari Luksemburg je bio redovna mušterija našeg nacionalnog tima. Odigrali smo ukupno 11 utakmica, uz 10 pobeda Jugoslavije i samo jedan remi. I to onaj u oktobru 1971. godine u okviru kvalifikacija za EP.

Za Jugoslaviju su tada igrali Ilija Petković i Nenad Bjeković koji se i sada nalaze u ekspediciji FSS. Podsetimo, Petković je predsednik FS Beograda, dok je Bjeković potpredsednik FSS.

Zanimljivo, Petković je bio selektor ekipe koja je poslendji put igrala protiv Luksemburga. Na stadionu Žosi Bartel bilo je 2:0 za Plave, golovima Miloševića i Jokanovića, dok je na Marakani bilo 6:2 za naš tim. Doduše, selekciju je tada vodila tročlana komisija - Vujadin Boškov, Dejan Savićević i Ivan Ćurković. Po dva gola su dali Milošević i Kežman, po jedan Jokanović i Mijatović.

Gol razlika je ubedljivo bila na strani Plavih koji su dali 36, a primili samo šest pogodaka. Od kojih dva u tom poslednjem meču.

Prvi smo odigrali 1948. godine na Olimpijskim igrama. Jugoslavija je slavila sa 6:1 golovima Branka Stankovića, Prvoslava Mihajlovića, Rajka Mitića, Stjepana Bobeka i Željka Čajkovskog (dva). Zanimljivo, Luksemburg je vodio na poluvremenu.

Zatim 1964. i 1965. godine u sklopu kvalifikacija za SP. Pobeda kod kuće od 3:1 i u gostima od 5:2. Milan Galić i Dragan Džajić su postigli po dva, a Džemaludin Mušović jedan gol na starom Municipalu.

Pobeda od 2:0 u gostima i 0:0 u Beogradu viđeni su u kvalifikacijama za EP 1972. godine, potom i dva puta po 5:0 u kvalifikacijama za SP 1980. i 1981. godine. Za Jugoslaviju su tada igrali Safet Sušić, Zlatko Vujović, Pižon Petrović, Dragan Pantelić...

Davne 1985. godine Plavi su dva puta po 1:0 dobili Luksemburg u okviru kvalifikacija za SP, i to u razmaku od manje od dva meseca. Gudelj je bio strelac u Beogradu, a Fadilj Vokri na Municipalu.

I., kao što smo već rekli, Luksemburg je tada bio ekipa za ''oštrenje sečiva'' pred neke naredne bitke.  Doduše, može i sada da bude.

Može, ukoliko gledamo iz ugla nekog novog početka i prilike da Tumbaković jasno iskristališe stvari pred plej-of Lige nacija koji je na programu u martu sledeće godine, Jer, to nam je jedina šansa da odemo na EP.

(Izveštač Telegrafa iz Luksemburga - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo vas posmatram

    10. septembar 2019 | 09:13

    koga bre reprezentacija zanima ? Pa ni RTS-u niste bitni, ne prekidaju Surdu zbog vas

  • Davor

    10. septembar 2019 | 09:31

    "Nije ovo više onaj Luksemburg kao nekada, kojeg su naši klubovi i selekcije lako pobeđivali. Imaju ozbiljne igrače, za velike klubove" Citam ovu izjavu vec peti put i opet neverujem sta citam! Pa na sta smo mi spali gospode boze!

  • Sasa 13

    10. septembar 2019 | 10:13

    Promenio se odnos igra a prema dresu reprezentacije na prvom mestu su im klupski dresovi pa drugo sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA