≫ 

Zvezda i Partizan zavise od Olimpijakosa i Dinama: Borba za 2 kluba u LŠ ili tavorenje u 3. rangu!

Pred srpskim klubovima je ključna borba do maja, kako bi naša zemlja bila na 15. mestu po klupskom koeficijentu, koje donosi mnoge privilegije i izbegava "zarobljivanje" u trećem po rangu evropskom takmičenju

  • 14
Uefa novo takmicenje, Zvezda, Partizan, Olimpijakos, Dinamo Ilustracija: Nikola Jovanović

UEFA je na najnovijoj konferenciji obelodanila da će definivitno od sezone 2021/22 biti uvedeno treće takmičenje za klubove u Evropi - Konferens liga.

To će značiti veću šansu za klubove koji ne igraju Ligu šampiona i Ligu Evrope da zaigraju u Evropi, ali će dva najjača klupska takmičenja biti "zatvorena" za mnoge, pa možda i za naše najveće klubove - Crvenu zvezdu i Partizan, ukoliko ostanu bez titule u Srbiji.

Posebno će vrata Lige Evrope biti zatvorena mnogim klubovima, jer će se stvoriti elitnija liga u odnosu na postojeće takmičenje, gde će moći da učestvuju samo klubovi koji su na 15. mestu rang liste po klupskom koeficijentu.

UEFA je odlučila da umesto dosadašnja dva, napravi i treće takmičenje, ali da izjednači broj učesnika u svakom od njih - po 32!

Tako će se Liga Evrope približiti Ligi šampiona i po formatu takmičenja, a slično će biti i sa novom Konferens ligom.

ŠTA OVO ZNAČI ZA SRBIJU?

UEFA tabela, klupski koeficijent Srbija je trenutno na 18. mestu na UEFA listi po klupskom koeficijentu; Printskrin: UEFA.com

Ključno u celoj priči je da će Ligu Evrope i više ušesnika u Ligi šampiona imati bolje plasirane države prema klupskom koeficijentu, tačnije prvih 15 na rang listi. Srbija je trenutno na 18. mestu iza Hrvatske (17), Kipra (16) i Grčke (15).

Dakle, našem timu je neophodno da do maja 2020. godine, kada se zaključena pristupna lista za sezonu 2021/22, ostvari što bolji rezultat i pretekne pomenute države na rang listi klupskog koeficijenta, kako bismo uopšte došli u situaciju da imamo predstavnike u Ligi Evrope i ono što je još bitnije - da imamo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pošto su i Crvena zvezda i Partizan i dalje u Evropi, Srbija je u dobroj situaciji u odnosu na bolje plasirane Grke (imaju samo Olimpijakos), Kiprane (samo APOEL) i Hrvatsku (samo Dinamo) i može da ostvari bolji plasman od njih ukoliko ove sezone večiti rivali prikupe više bodova.

FK Crvena zvezda FK Partizan Večiti derbi Nedavno su večiti rivali vodili veliku bitku na 161. večitom derbiju, a u Evropi će voditi bitku za srpski fudbal; Foto: MN Press

Od presudnog je značaja da Zvezda i Partizan ostvare što bolje rezultate u Ligi šampiona i Ligi Evrope, kako bi koeficijent bio pojačan do kraja godine. Zvezda ima priliku protiv Olimpijakosa na svom terenu, posle neuspeha u Minhenu u 1. kolu protiv Bajerna.

Partizan je remijem protiv AZ Alkmara u 1. kolu dao doprinos nacionalnom koeficijentu, a to bi crno-beli mogli da nastave protiv Astane na gostovanju u Kazahstanu u četvrtak od 16.50 i već posle 2. kola se Srbija može nadati boljem učinku na tabeli u zavisnosti od ishoda mečeva Zvezda - Olimpijakos i Astana - Partizan.

DUELI ZVEZDE I OLIMPIJAKOSA KLJUČNI

FK Olimpijakos, FK Crvena zvezda, koreografija Očekuje se bratska atmosfera na tribinama Marakane, ali i velika borba na terenu; Foto: MN Press

Pre svega, možda i ključan će biti dvomeč između Zvezde i Olimpijakosa, jer će to biti i direktan duel za 15. mesto na UEFA rang listi klupskog koeficijenta. Prvi je već 1. oktobra u Beogradu od 21.00. Ne samo da će ovo biti verovatno ključna borba za ostanak u Evropi u grupi B, već će od ishoda ovog duela najverovatnije zavisiti i to da li će Srbija doći u mogućnost da igra sa dva predstavnika u Ligi šampiona, ili će većina naših klubova u budućnosti biti zarobljena u trećem rangu evropskog fudbala.

Podsetimo da ukoliko se Srbija ne domogne 15. mesta, iz naše zemlje će samo šampion ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok bi preostala tri kluba iz Srbije igrala Konferens ligu. Ukoliko bismo se domogli 15. mesta, imali bismo dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ, pobednik Kupa bi igrao kvalifikacije za Ligu Evrope, a dva predstavnika bi igrala Konferens ligu.

Od značaja za Srbiju biće i rezultati koje ostvari Dinamo iz Zagreba,

KOJE KLUBOVE TREBA PRATITI?

Pre svega, Srbiji odgovaraju što lošiji rezultati klubova čije su zemlje bolje rangirane od nas do 15. mesta. To znači da nam odgovara loš rezultat Olimpijakosa, APOEL-a i Dinama iz Zagreba.

Zna se da Olimpijakos narednom kolu igra protiv Zvezde u Beogradu, dok APOEL gostuje Sevilji u četvrtak od 21.00, a Dinamo iz Zagreba gostuje Mančester Sitiju u utorak od 21.00.

U ovim utakmicama APOEL i Dinamo nemaju previše šansi, ali bi Zvezdi i Partizanu odgovaralo da do kraja grupne faze imaju što više poraza, a isto važi i za Olimpijakos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gggg

    27. septembar 2019 | 14:04

    A sto otpisujete Skotsku? Jeste malo iza nas ali i oni imaju 2 kluba u evropskim takmicenjima, cak sta vise mislim da ce nas oni i prestici. Nije realno da Zvezda izbori trece mesto, na stranu lozenje i sve ostalo ali prosle godine je Zvezda izgledala cvrsce od ove sada, Partizan je toliko nepredvidiv da to nije normalno, mozemo dobiti Astanu u gostima, a mozemo i izgubiti od nje kuci. Takvi smo bili i 2017. kada smo prosli grupu, ali tada je bio jedan Skenderbeu od koga si realno imao minimum 4 boda, a sada imas AZ i Astanu koji su za dve klase ispred Albanaca. Bilo bi lepo kada bi se sve to izdesavalo da nam se malo i posreci. Treba bas zapeti i motivisati se za evropska takmicenja, ali kako? Kada se vec skoro pa nedelju dana prica o jednom faulu da li je bio ili nije, misli ljudi iz klubova su fokusirane na medije i ko ce koga da zaj*** a ne kako napredovati i kako nadigrati Olimpijakos, Astanu ili AZ.

  • Da

    27. septembar 2019 | 15:22

    Uvek smo mi u druge gladali

  • branko

    27. septembar 2019 | 17:48

    mi smo u kanalu, a ovi umesto da zveknu onu registraciju od kluba AZ, sa igracem vise prime gol, bas sam mislio da ce da ih ometlaju, a nasa grupa je bas kanal, Olimpijakos igra mozda najbolju sezonu u poslednjih deset godina, Bajern je uvek Bajern, Totehem finale LS, u prvenstvu standardno jaki, nisam optimista, Dinamo je po meni napravio mozda i najvece iznenadjenje u Ligi sampiona pobedivsi Atalantu.... bice bas tesko, dobro je da su grobari sad nalozeni mozda i krene u LE, sto se nas tice, mi moramo mnogo bolje i mnogo ozbiljnije...... pisem onako realno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA