• 8

Otac je sa 13 godina golim rukama sahranio najbliže: Potresna ispovest bivšeg trenera Partizana

Avram Grant podsetio je na sve užase progona Jevreja

  • 8

Izraelski trener, Avram Grant, progovorio je o strahotama koje je pretrpeo njegov otac tokom holokausta.

- Kada dođete u moje godine shvatićete da više neće biti nikoga koji će mlađoj generaciji ispričati šta se dogodilo. Zato je to tako važno jer dolazimo kraju ere onih koji su preživeli holokaust - napomenuo je Avram Grant, izraelski stručnjak i bivši trener Čelsija i Partizana.

U razgovoru za CNN, otkrio je strašne događaje koji su se događali za vreme Drugog svetskog rata i govorio je o strašnim posledicama prouzrokovanih ratom.

– Kada sam imao 15 godina, sedeo sam s prijateljem na balkonu svog doma i čuo kako otac vrišti i viče – rekao je Grant, koji je dodao kako ni u Hičkokovim filmovima nije čuo nešto toliko strašno.

poljska, aušvic, holokaust, logor, zid smrti

Izraelci i dalje vode borbu protiv nacizma Foto: Tanjug/AP

Bio je to šok za mene. Otac mi je vikao, a ja sam pitao majku šta se događa. Ona je bila smirena i samo ga je pomazila, a otac se vratio na spavanje – nastavio je Grant, koji je tog dana odlučio da proba da shvati odakle snaga njegovu ocu da nakon takvog pakla ostane srećna i optimistična osoba.

Grantov otac 1941. godine je uspeo da pobegne iz okupirane nacističke Poljske, i to kada je imao samo 13 godina. Proteran je sa ostatkom porodice na sever Rusije, gde su se temperature spuštale do minus 40 stepeni. Preživeli su samo otac Meir i brat.

– Moj je otac golim rukama zakopao roditelje i sestru, morao je sam da iskopa grob – otkrio je potresan detalj Grant.

– Imao je 13 godina. To je sve zbog mržnje. Zbog toga sam uvek otvoren za razgovor o tome.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    А јер ти знаш где се налази Палестина? Јер ти знаш колико палестинске голоруке деце дневно убијају твоји земљаци миротворци?

  • Vkja

    Strasno sta moze da se desi pojedincu a generalno gledajuci jevreje su vekovima proganjali mucili i ubijali onda se oni smire prodje neko vreme udju u sve slore drustva i pocinju podrivati, da bi se sto vise obogatili,

  • Gojko

    Moji su ispod Kozare, selo Palančište. Ustaše su opkolile selo i počele da kolju i pale kuće. Zaklali su mi dedu, babu, njihovu ćerku i zeta, četvoro njihove dece. Prvo su klali najmlađi decu, da se iživljavaju nad roditeljima. Deca su vrištala, a majke su ih hrabrile da ne boli i da to nije ništa. Moj otac je bio u partizani a, a stric se spasao tako što je ušao u jasle i pokrio kukuruzovinom. Ustaše su odveli stoku i zapalili kuću i štalu. Nisu imali vremena da čekaju da se vatra razgori. Stric je pobegao u šumu. Posle rata su otkopali zaklane. Pošto su bili zatrpani u ilovaču, nije došlo do raspadanja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima