Partizanovo "STOP" za Zvezdinu inicijativu! Vazura: Nećemo veći broj stranaca, štetimo našoj deci!

Večiti rivali moraju da budu motor srpskog fudbala, da stvaraju igrače iz škola, za klub i reprezentaciju, a ne da ih “guše” sa osam stranaca i sprečavaju da se razvijaju i igraju

  • 64
Miloš Vazura, Zvezdan Terzić Foto: Milena Đorđević

Inicijativa Crvene zvezde o povećanju broja stranih fudbalera u našoj ligi sa trenutnih četiri na osam igrača sa stranim pasošima, koja je nezvanično pokrenuta pismeno, o čemu ste već mogli da čitate na Telegrafu, ali i usmeno tako što su pozivani pojedini klubovi, naišla je otpor u Partizanu koji je apsolutno protiv takve ideje.

U Humskoj smatraju da bi toliki broj inostranih fudbalera naštetio srpskom fudbalu, stvaranju igrača, kako u klubovima, tako i u reprezentativnim selekcijama na svim nivoima.

Sve je, očito, počelo posle poraza crveno-belih u 161. derbiju, kada su na stadionu “Rajko Mitić”, nezadovoljni epilogom i prikazanim na terenu, prvi put javno progovorili o ideji koja im je “naprasno” sinula.

- Zvaničan stav Partizana na nezvaničnu inicijativu Crvene zvezde o promeni pravila i povećanju broja stranaca je – protiv! Pismo koje je cirkulisalo i stizalo na adrese klubova u Srbiji nije potpisano, ali vrlo dobro znamo čija je to ideja i stav, znamo i da je bilo poziva, kao i čime je sve to inicirano – kaže generalni direktor Partizana Miloš Vazura za Telegraf.

- Pre dve godine smo smanjivali broj stranih igrača da bi pomogli našem fudbalu, a sada odjednom želimo da dupliramo njihov broj. Složićete se, pomalo je paradoksalno.

___ Zvezdini stranci bili su nemoćni u 161. večitom derbiju; Foto: MN Press

Navedite razloge zašto je Partizan protiv povećanja broja stranaca?

- Trend u celom regionu, ne samo u Srbiji, svakako je smanjivanje broja inostranih fudbalera kako bi se proizvodili igrači, a od čega korist imaju i kluvovi i reprezentativne selekcije. Povećanjem broja stranaca ugrozili bi se i manji klubovi i Omladinske škole, koje “proizvode” igrače i u koje se svakako s razlogom ulaže. Partizan ima najbolju školu na Balkanu, čemu u prilog i veliki broj talentovanih igrača u svim selekcijama naše zemlje, odnosno petorica prvotimaca iz škole koje smo prijavili za takmičenje u Ligi Evrope.

Miloš Vazura Miloš Vazura u loži Partzana; Foto: Marko Jovanović

- Klubovi poput Partizana i Crvene zvezde moraju da budu “motor” srpskog fudbala, da stvaraju igrače iz sopstvenih škola, za klub i reprezentaciju, a ne da ih “guše” tako što će dovesti osam stranaca i sprečiti svoju decu da se razvijaju i igraju. Otuda smatramo da, ako se predlog zvanično pojavi pred organima takmičenja, treba povesti javnu debatu u koju će svi da se uključe.

Klubovi, treneri, selektori, funkcioneri, Fudbalski savez Srbije...

Može li se o predlogu uopšte raspravljati usred sezone?

- Ne vidim kako, jer je takmičenje već počelo i apsolutno je protiv pravila da se odredbe sada menjaju usred polusezone. Takođe je nemoguće i od januara, jer su klubovi već oformili ekipe shodno postojećim pravilima. Dakle, ako predlog i bude istaknut, treba da postoji debata i da se dobro sagledaju posledice ideje, a za to svakako ima vremena. Kako god bude, ponavljam – Partizan je protiv povećanja broja stranaca, jer to samo šteti klubovima, našoj talentovanoj deci i srpskom fudbalu u globalu – zaključuje Miloš Vazura.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milivoje vrati se

    30. septembar 2019 | 15:18

    U sred sezone bi da menjaju pravila i to samo iz razloga što imaju baš toliko stranaca!!! I to ajde da traže da se poveća na 5 ili 6 nego baš na 8.... Krojite pravila kako vama odgovara.... Nema šanse!!!

  • NESA CZBG

    30. septembar 2019 | 13:04

    Zvezdaš sam ali... SRAMOTA BRE ZA SRPSKI FUDBAL AKO SE OVO DOPUSTI

  • Rosa

    30. septembar 2019 | 13:51

    Pre 2 godine svi se slazu da maksimalno 4 stranaca zbog mladih i nasih fudbalera, a danas kad Zvezda ima 10 stranaca i ne moze sve da ubaci u ligi i ne ide joj kako treba odmah traze da se menjaju pravila...kao da nije dovoljno sto se za njij na 18m sudi penal. Budite iskreni, ovo je stvarno previse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA