• 64

Partizanovo "STOP" za Zvezdinu inicijativu! Vazura: Nećemo veći broj stranaca, štetimo našoj deci!

Večiti rivali moraju da budu motor srpskog fudbala, da stvaraju igrače iz škola, za klub i reprezentaciju, a ne da ih “guše” sa osam stranaca i sprečavaju da se razvijaju i igraju

  • 64

Inicijativa Crvene zvezde o povećanju broja stranih fudbalera u našoj ligi sa trenutnih četiri na osam igrača sa stranim pasošima, koja je nezvanično pokrenuta pismeno, o čemu ste već mogli da čitate na Telegrafu, ali i usmeno tako što su pozivani pojedini klubovi, naišla je otpor u Partizanu koji je apsolutno protiv takve ideje.

U Humskoj smatraju da bi toliki broj inostranih fudbalera naštetio srpskom fudbalu, stvaranju igrača, kako u klubovima, tako i u reprezentativnim selekcijama na svim nivoima.

Sve je, očito, počelo posle poraza crveno-belih u 161. derbiju, kada su na stadionu “Rajko Mitić”, nezadovoljni epilogom i prikazanim na terenu, prvi put javno progovorili o ideji koja im je “naprasno” sinula.

- Zvaničan stav Partizana na nezvaničnu inicijativu Crvene zvezde o promeni pravila i povećanju broja stranaca je – protiv! Pismo koje je cirkulisalo i stizalo na adrese klubova u Srbiji nije potpisano, ali vrlo dobro znamo čija je to ideja i stav, znamo i da je bilo poziva, kao i čime je sve to inicirano – kaže generalni direktor Partizana Miloš Vazura za Telegraf.

- Pre dve godine smo smanjivali broj stranih igrača da bi pomogli našem fudbalu, a sada odjednom želimo da dupliramo njihov broj. Složićete se, pomalo je paradoksalno.

___

Zvezdini stranci bili su nemoćni u 161. večitom derbiju; Foto: MN Press

Navedite razloge zašto je Partizan protiv povećanja broja stranaca?

- Trend u celom regionu, ne samo u Srbiji, svakako je smanjivanje broja inostranih fudbalera kako bi se proizvodili igrači, a od čega korist imaju i kluvovi i reprezentativne selekcije. Povećanjem broja stranaca ugrozili bi se i manji klubovi i Omladinske škole, koje “proizvode” igrače i u koje se svakako s razlogom ulaže. Partizan ima najbolju školu na Balkanu, čemu u prilog i veliki broj talentovanih igrača u svim selekcijama naše zemlje, odnosno petorica prvotimaca iz škole koje smo prijavili za takmičenje u Ligi Evrope.

Miloš Vazura

Miloš Vazura u loži Partzana; Foto: Marko Jovanović

- Klubovi poput Partizana i Crvene zvezde moraju da budu “motor” srpskog fudbala, da stvaraju igrače iz sopstvenih škola, za klub i reprezentaciju, a ne da ih “guše” tako što će dovesti osam stranaca i sprečiti svoju decu da se razvijaju i igraju. Otuda smatramo da, ako se predlog zvanično pojavi pred organima takmičenja, treba povesti javnu debatu u koju će svi da se uključe.

Klubovi, treneri, selektori, funkcioneri, Fudbalski savez Srbije...

Može li se o predlogu uopšte raspravljati usred sezone?

- Ne vidim kako, jer je takmičenje već počelo i apsolutno je protiv pravila da se odredbe sada menjaju usred polusezone. Takođe je nemoguće i od januara, jer su klubovi već oformili ekipe shodno postojećim pravilima. Dakle, ako predlog i bude istaknut, treba da postoji debata i da se dobro sagledaju posledice ideje, a za to svakako ima vremena. Kako god bude, ponavljam – Partizan je protiv povećanja broja stranaca, jer to samo šteti klubovima, našoj talentovanoj deci i srpskom fudbalu u globalu – zaključuje Miloš Vazura.

(Z. Ivković)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. M.

    Zašto inicijativa nije pokrenuta pre utakmice sa Partizanom, ili na početku sezone, već nakon poraza?

  • D. M.

    Zašto baš osam? Zašto ne deset, dvanaest ili šesnaest? Zašto da svi igrači u jednom klubu ne budu stranci? Šta će da urade sledeće godine kada neki drugi klub bude doveo npr. jedanaest stranaca, hoće li Terza ili neko drugi pokretati inicijativu za povećanje broja? Što se mene tiče dovedite ili ti dozvolite koliko god hoćete stranaca, ja bih uvek rađe gledao naše klince, nego neke poluigrače iz inostranstva,jer mali je broj stvarno kvalitetni stranaca i našoj ligi.

  • Br@nko

    Ne znam šta da kažem.Ima mi smisla i jedno i drugo.Možda bi bilo jedino ispravno promeniti pravilo da igrači članica evropske unije se ne tretiraju kao stranci. Drugo ni jedan srpski klub pa i zvezda ni partizan nemaju novca da imaju i strance i naše naj talentovani je fudbalere.To je prilika da drugi manji klubovi zadrže te igrače i postanu konkurentniji u ligi (pod uslovom da se ne namešta,a ako se ne namešta onda ni 11 stranaca ti ne može pomoći).Treće , UEFA ima stroga pravila o broju igrača. Klub mora da registruje odredjeni broj igrača koji su igrali u omladinskoj školi(od 15-21 god.), određeni broj igrača koji su igrali u našoj ligi(od 15-21),i šta preostane su stranci, zato zvezda ove godine je registrovala 23 umesto 25 igrača, a nisu joj falili stranci a ni domaći igrači jer jedan od uslova nije ispunjen.Tako da mora da postoji i omladinska škola a mora i da se igra sa domaćim igračima ako mislimo da igramo Evropu. I četvrto i poslednje zvezda da je igrala sa svih osam stranaca derbi ne bi ga dobila,jer je Partizan bio bolji. P.S veliki sam navijač zvezde.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima