Hoćeš da pobediš, ali ne psuješ brata: Legenda Delija o rađanju bratstva s Grcima uz poruku pred meč

Delije se nadaju da neće biti nemilih scena

  • 19
Delije, Gejt 7 Foto: MN Press

Navijači Crvene zvezde i Olimpijakosa imaće još jednu veliku epizodu bratstva u Ligi šampiona, prvi put u zvaničnom meču!

U košarkaškoj Evroligi su dueli redovni, ali je u fudbalu situacija drugačija, odigrano je nekoliko prijateljskih utakmica, sada je na red došao okršaj u zvaničnom takmičenju, i to najjačem.

Zvezda je u prvom kolu Lige šampiona izgubila od Bajerna sa 3:0, Totenhem i Olimpijakos su remizirali sa 2:2, pa ova utakmica ima veliki ulog za dalje takmičenje.

Inače, nekadašnji lider severne tribine Zoran Timić Tima je za klupski kanal objasnio kako je rođena ljubav između dva kluba.

FK Olimpijakos - Asteras, FK Crvena zvezda Printskrin: Youtube

- Sve je počelo 1980. protiv Panatinaikosa u Atini, na našu tribinu došla je grupa Olimpijakosovih navijača, njih 10-ak. Tad su prvi kontakti napravljeni, još nije bilo pravog prijateljstva, više su došli da podrže rivala svog rivala. Međutim, kasnije je bilo pojedinačnih kontakata viđenijih ljudi. Nije se posebno razvijalo, ali je tinjalo. Tek posle 10-ak godina bilo je ozbiljnije, 2000. je to krenulo jače, sada je jedno od najjačih navijačkih prijateljstava u Evropi sigurno.

Marko Pantelić je igrao za oba tima i vrlo dobro zna kako je "zapaliti" najvatreniju tribinu golovima za titulu.

- Grci nas doživljavaju kao velike prijatelje, braću, navijači Olimpijakosa i Zvezde se nazivaju braćom, o tome možemo pričati samo u superlativima. Titulu sam slavio pevajući pola na grčkom, pola na srpskom, to moraš da doživiš, ne može se opisati - kaže Pantelić, dok Timić na poseban način doživljava utakmice u Pireju.

- Ja Olimpijakos osećam kao da je Zvezdina sekcija u Atini. Kao da sam svoj na svome, pesme su nam u poslednje vreme slične. Mislim da smo srodni po načinu na koji navijamo. Uzimamo jedni od drugih ono što valja.

Pantelić je imao priliku i da bude deo bratskog spektakla u igračkim danima.

- Ono na šta sam najviše ponosan, ogromno mesto zauzima u srcu, prijateljski meč koji sam organizovao za 39. titulu Olimpijakosa, Zvezda je bila gost, bukvalno sam ja došao i putovao sa celim štabom i timom u Pirej, tamo sam bio domaćin Zvezdi, proslavili smo, a posle je Zvezda osvojila Kup u Kruševcu.

Timić je na kraju poentirao filozofijom Delija, jer je bilo neslavnih trenutaka u prošlosti kada je dobar deo stadiona navijao protiv Olimpijakosa.

- To je deo cele priče, prijatelj je neko kad je dobro i kad je loše. Hoćeš brata da dobiješ i u šahu, ali nećeš da ga psuješ. Prijatelj je tu i kad se dobija i kad se gubi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    1. oktobar 2019 | 11:07

    Po prvi put u zivotu cu navijati za olimpijakos. Nekako su mi drazi grcki nego srpski romi.

  • milan

    1. oktobar 2019 | 13:25

    terza doneo pravilo da olimpijakos igra bez stranaca a zvezda sa 11 stranca

  • Ujka Zitko PFK

    1. oktobar 2019 | 11:56

    Ne pomazu gaspROM pare,ne pomaze stara slava.. 🤣🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA