≫ 

Raka Đurović analizirao sporne odluke na mečevima večitih: Zvezda oštećena više od Partizana!

Sudijski ekspert smatra da Zvezdi dosuđen nepostojeći penal, onaj koji je postojao nije sviran, uz crveni karton za igrača Napretka, dok je protiv Partizana suđen nepostojeći penal, ali nisu dva čista

Sudijski ekspert Raka Đurović o spornim situacijama Zvezde i Partizana Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Telegraf/MN Press

Mnogo bure podiglo se posle još jednog kola Superlige, a to je kao što je obično, najčešće slučaj posle utakmica večitih rivala. Zvezda je pobedila u 97. minutu u Kruševcu, dok je Partizan u 97. minutu poražen u Humskoj od Voždovca.

Otišlo je dotle, da je Partizan poslao i dopis UEFA sa snimcima meča iz Kruševca.

Obe utakmice obilovale su spornim detaljima, a na društvenim mrežama nastao je pravi rat navijača Zvezde i Partizana.

Telegraf je pokušao da iz neutralnog ugla sagleda sporne detalje sa utakmica oba večita rivala, pa smo tim povodom pozvali Raku Đurovića, sudijskog eksperta i doskorašnjeg člana Sudijske komisije FSS.

On je do detalja analizirao četiri sporne situacije sa meča Napredak - Zvezda, kao i tri sa utakmice Partizan - Voždovac. I prema njegovom mišljenju bilo je propusta sudije i na štetu i u korist Zvezde, kao i na štetu i u korist Partizana.

On smatra da je Zvezdi suđen nepostojeći penal, da je gol Degeneka opravdano poništen, ali i da nije sviran penal nad Benom u 1. poluvremenu, kao i crveni karton za igrača Napretka. Sa druge strane, ističe da je protiv Partizana suđen nepostojeći penal, ali i da Voždovcu nisu svirana dva čista jedanaesterca.

Sporne situacije sa Zvezdine utakmice

Poništen gol Degeneka bio je prvi momenat za koji su se bunili u Zvezdi, ali Đurović smatra da je gol opravdano poništen.

Video: Zvezdi na startu utakmice u Kruševcu poništen gol

- Opravdano je poništen gol, jer kada lopta pogodi igrača u zid, nakon što je udarac upućen ka golu, onda se računa da igrač iz živog zida nevoljno igra loptom i nema kontrolu nad njom. Ona se odbija do saigrača igrača koji je izveo slobodan udarac, a on je u trenutku kada je upućen udarac bio u ofsajdu i smatra se da je bio u nedozvoljenoj poziciji u takvoj situaciji.

Drugi momenat bio je u 10. minutu kada je Ben udaren u kaznenom prostoru u glavu. Za razliku od situacije iz drugog poluvremena, kada je Ben iscenirao penal, u ovoj situaciji je on postojao, smatra Đurović.

Video: Ben ostao da leži na travi, šta se ovde dogodilo?

- To nije pokušaj dobijanja bolje pozicije ili pokušaj da sprečite protivnika, pa načinite običan prekršaj. Ovo je klasično nesportsko ponašanje i to najteži vid, namerno udaranje protivničkog igrača u predelu glave. To se smatra prekršajem i ako je igra u toku i kazneni udarac, a obavezno i isključenje igrača. U toj situaciji je Zvezda oštećena, u prethodnoj nije.

Ima li potrebe da komentarišemo penal nad Benom?

Video: Nevidljivi penal za Zvezdu, Ben nije bio precizan

- Nema potrebe.

Igrači Napretka su se bunili i kod faula za gol Marina u sudijskoj nadoknadi, smatrali su da je bio kontrafaul?

- Ja na onom snimku ne vidim da je napadač napravio faul. Najčešće, kada su dva igrača u duelu, i jedan pokušava u poluskoku da skloni loptu, a drugi zamahom pokušava da je izbije, obično onaj koji zamahuje napravi faul. Po onome što je snimak pokazao, ne može se reći da je kontraprekršaj - ističe Đurović.

Sporne situacije na meču Partizan - Voždovac

Penal za Voždovac koji je sviran u 25. minutu posle duela Stojkovića i Stanisavljevića izazvao je opšti haos u Humskoj i kraći prekid meča. Đurović smatra da su se igrači Partizana, na čelu sa Stojkovićem opravdano bunili u toj situaciji.

Video: Pogledajte sporan penal za Voždovac kojim je poveo protiv Partizana

- Mislim da se Stojković iskreno bunio i da je u pravu, ali je vraški teško bilo sudiji da to vidi iz pozicije gde se nalazio. Imamo dva snimka, jedan nas dovodi u dilemu da je prekršaj klasičan, a drugi pokazuje da nije bilo kontakta. Ja imam utisak da igrač Voždovca nije ni iscenirao pad, već da se sapleo o travu, kad je hteo da odnese loptu spoljnim delom stopala.

Ali, Đurović smatra da je Voždovac bio oštećen kod situacije kada su Pavlović i Stanisavljević bili u duelu u kaznenom prostoru.

Video: Zahvat Pavlovića i obaranje protivničkog igrača: Da li je Voždovac oštećen za penal?

- Ima elemenata za prekršaj. E, tu nije udaranje, kada je u pitanju disciplinska mera, tu bih se ogradio, pitanje je da li je uopšte i za žuti karton. Ali na nedozvoljeni način sprečavate protivnika da se normalno kreće, a pošto je u kaznenom prostoru, ima elemenata za penal. Mogao je sudija mirne duše da dosudi kazneni udarac - smatra Raka Đurović.

On smatra da je u samoj završnici Voždovac oštećen za još jedan penal, kada je Natho igrao rukom u kaznenom prostoru.

Video: Trenutak kada Natha pogađa lopta u ruku: Voždovac oštećen protiv Partizana i u drugom delu meča?

- Po mom mišljenju je Voždovac oštećen, jer je bila ruka. Da biste ovaj detalj lakše pratili, navešću primer kada se izvode prekidi po sredini gola, a kada se nalazi živi zid unutar kaznenog prostora. Dosadno je već koliko sudije opominju igrače da smeju eventualno jednom rukom da štite lice, a druga ruka kada vas pogodi je igranje rukom jer pokrivate prostor. Ne želite da igrate, ali vas pogodi.

- Analogno s tim, kada probate da izbijete neku mrtvu loptu, koja je zajedniča, probate da uklizate i ne uspete, a ta lopta vas u toj situaciji kod centaršuta pogodi ispod lakta kada se savije, onda nije prekršaj. Ali kada uklizavate ispred samo da biste pokrili prostor, onda svako pogađanje lopte u ruku je igranje rukom. Da li vi želite da igrate ili ne, vi pokrivate prostor rukama i tu se smatra da je u pitanju igranje rukom. To je tipična situacija. A razlika je samo metar uklizavanja. Metar bliže nije, metar ili dva, da ne pričamo dalje - jeste ruka. Ovo je po mom mišljenju ruka - zaključuje Raka Đurović.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.Suma

    7. oktobar 2019 | 15:36

    Sve vise i vise se uvlaci Partizan u overtrogodisnje muljeve zvezde.zeleda se i ruke i obraz Partizana umaze kako bi kobajagi bili isti.Nekakvi takozvani experti valjaju nebuloze i bjeze od jasne stvari.Greskom sudije Partizan gubi mec..kontatte li sustinu a to je i bio CILJ sudije koji je zna se na cijoj platnoj listiO zvezdi i penalima je besmisleno trositi rijeci..tu treba mjesec godina da se sve napise..jednom rijecjiu S R A M O T A sta radi savez za zvezdu da bi je pokazao kao neku vrijednost i srpski brend sto to nikad nije bilo a i nece sa ovakvim ljudima koji je vode

  • laki partizanovac

    7. oktobar 2019 | 15:07

    Kao prvo, kako se dobija titula "ekspert"? Dalje, ovde se baca fokus na dosuđene i nedosuđene penale ali se zanemaruje mnogo drugih stvari. Zvezdin zadnji napad je krenuo iz izvedenog faula a lopta nije mirovala ( kotrljala se) a to se svugde u svetu vraća osim Zvezdi. Zašto "ekspert" nije prokomentarisao slobodan udarac iz kojeg je Zvezda postigla gol? Da li je sudija tada pogrešio, nije li faul bio za Napredak, e to je sporno a penali, pa to se podrazumeva, samo je pitanje hoće li biti realizovani. Na Partizanovoj utakmici, sudija nedorasatao, izgubio se i kraj, začinio Marinov slobodnjak. brzo će na UEFA listu, ima sve preduslove.

  • Cveće

    7. oktobar 2019 | 14:56

    Dovoljno je pogledati izjavu trenera Napretka i da se čoveku ogadi fudbal u Srbiji. Čovek je ljudski apelovao da se prekine ova lakrdija i dozvoli hiljadama onih koji fudbal igraju i žive od njega, minimum dostojanstva. Zna on da je u nižim ligama situacija još tragičnija i da sve ovo vodi urušavanju fudbala u Srbiji. Ako je i ostalo još nešto da se uruši.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA