≫ 

Ušli smo u najmodernije fudbalsko carstvo Srbije: TSC ima čudo, "večiti" konačno dobili konkurenciju

Telegraf je bio na licu mesta - u Bačkoj Topoli. Zavirili smo baš u svaki kutak "ganc" novog zdanja. Svedočili pedantno doteranim travnjacima, besprekorno održavanim prostorijama, naišli na stručno osoblje sastavljeno od profesionalaca "do koske" - uverili se na licu mesta zbog čega o Fudbalskoj školi "TSC" pišu i evropski mediji.

  • 51

Fudbaleri TCS-a iz Bačke Topole pojavili su se "kao poručeni" u superligaškom ambijentu, "prodrmali" ligu. Osvežili "zagađen" vazduh.

Kakav su samo bum napravili odmah po ulasku u najviši rang: proveli su najveći deo vremena na prvom mestu! Hit su sezone, uz rame vodećim klubovima elite, mada je sve to samo vrh ledenog brega ambiciozne organizacije koja svoju snagu crpi iz fascinantne fudbalske Akademije - po mnogo čemu jedinstvene u Srbiji.

Ono što je svojevremeno, tamo negde pre dve decenije bio Partizanov "SC Teloptik" kao značajan kvalitativni iskorak u odnosu na ostale klubove, što se posle odrazilo i na trofejni niz crno-belih, to je danas ovaj super moderni kompleks.

Slobodno možemo reći - nešto najbolje što se desilo srpskom fudbalu.

TSC Bačka Topola Upravna zgrada sa sobama za smeštaj igrača, centralni stadion, četiri pomoćna terena Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Centralni hol objekta sa maketom novog stadiona u središtu prostorije. Okolo su štafelaji sa fotografijama Akademije u izgradnji po etapama - od postavljanja temelja do završnih radova Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Jedan od pet terena (prirodna pofloga) u Akademiji TSC-a Foto: Mateja Beljan

Za ovo pravo "malo čudo", koje je pre 13 meseci (27.09.2018) izniklo usred rita severnobačke ravnice, najzaslužnija je država Mađarska, njen fudbalski savez sa izdašnom donacijom od 9.5 miliona evra. Iznad svih, premijer Viktor Orban, koji je, podsetimo, čak i ličnim prisustvom i "presecanjem vrpce" uveličao otvaranje kompleksa čiji su kapaciteti širokogrudo dati na raspolaganje najtalentovanijim dečacima iz Bačke Topole i okolnih sela, Karađorđeva, Krivaje, Bajše, Njegoševa, Stare Moravice, Malog Iđoša, Sivca, Crvenke, ali i, sve češće, ostalih udaljenijih delova naše zemlje.

Svi sad hrle u TSC, to je u modi!

Pruža se prilika nekim novim Žigićima, Tadićima, Kaluđerovićima, najznamenitijim imenima iz ovih krajeva, igračima koji su se u nekadašnjem AIK-u (danas TSC-u) fudbalski opismenili.

Bili smo u Topoli. Videli. Zavirili baš u svaki kutak "ganc" novog zdanja. Svedočili pedantno doteranim travnjacima, besprekorno održavanim prostorijama, naišli na stručno osoblje sastavljeno od profesionalaca "do koske" - uverili se na licu mesta zbog čega o Fudbalskoj školi "TSC", po staroj narodnoj da se "dobar glas daleko čuje", u superlativu pišu čak i ugledni evropski mediji.

Konstatovali smo i ovo čitajući upravo njih, a pošto smo i sami videli o čemu je reč - škrti su stranci bili u pohvalama.

- Naravno da prijaju komplimenti ako nas spominju u društvu nekih velikih klubova. Sem toga, pisali su isto, bila je statistika ekipa koje nemaju poraz u prvih deset kola. Mi smo tu bili na šestoj poziciji... Jako je to lepo, prijaju ti komplimenti - sa ponosom o uspehu seniora kaže naš domaćin, prvi operativac Akademije, direktor Sabolč Palađi, i sam nekada fudbaler, danas desna ruka predsednika, "alfa i omege" projekta Janoša Žemberija.

TSC Bačka Topola Direktor Akademije Sabolč Palađi Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Potpisani dresovi nekadašnjih fudbalera TSC-a (nekadašnjeg AIK-a iz Bačke Topole) Nikole Žigića i Dušana Tadića krase jednu od prostorija u Akademiji Foto: Mateja Beljan

Iz perspektive nekoga ko "se zakleo" u dugoročni uspeh, Palađi je svestan da "ono pravo" tek dolazi u narednim godinama, da ovo nije projekat "kratkog roka", ipak ne beži od činjenice da su uspesi i seniora i juniora (elitna omladinska liga), već stigli.

- Prijaju, kažem, komplimenti, ali mi idemo iz utakmice u utakmicu. Ne možemo da se zadovoljimo samo ovim rezultatima koje smo postigli. Što se tiče seniora, imamo još nekoliko utakmica do kraja polusezone, pa ćemo da vidimo gde ćemo biti. Ono što je bitno je da moramo završiti jesenji deo sa što više bodova, pa ćemo na osnovu toga postaviti nove ciljeve.

TSC Bačka Topola Tvorac modernog fudbala TSC-a: Trener seniora Zoltan Sabo Foto: Mateja Beljan

Zasad, seniori zaista briljiraju, nadmašili su i najsmelija očekivanja u debitantnskoj sezoni među najboljima, a kako bi u budućnosti bilo još bolje i kvalitetnije, tu je Akademija sa svim svojim kapacitetima, ponovićemo, jedinstvenim u Srbiji. Radi se kvaliteno, profesionalno i posvećeno, uz stalni pedagoški nadzor dečaka, čiji je zadatak samo da treniraju.

Za sve ostalo, tu je, kao svima prvi na usluzi, gospodin Palađi i grupa njegovih predanih saradnika, ljudi od poverenja, stručnajka, koji brinu o školi kao o svom najdražem čedu.

- Velika nam je čast što nam je sve ovo dato, ali je i velika odgovornost na nama da opravdamo poverenje i uloženi novac, da podignemo akademiju, podignemo je na još viši nivo, da formiramo što veći broj igrača - nestrpljivo "prebira" po vremenu budućem Palađi.

TSC Bačka Topola Unutrašnjost Akademije u rangu je hotela sa pet zvezdica Foto: Mateja Beljan

Obilazeći ovu svojevrsnu "fudbalsku palatu" videli smo samo zadovoljna lica, od čistačica, preko zaposlenih u marketingu, trenera, sve do onih zbog kojih sve ovo postoji - igrača.

Dečaci, pubertetlije, kao da sanjaju gde su dospeli, u kakvim uslovima rade.

- Ovde su momci koji su srednjoškolci, nismo hteli da se "spuštamo" u osmi razred, mada nam već nude decu, ali mislim da je to čupanje od roditelja. Ko je daleko, neka sačeka upis u srednju školu. Oni čekaju samo momenat upisa - i ove reči direktora najbolje ovore o popularnosti i sve većoj navali koja vlada za ulazak u TSC "fudbalsko carstvo".

Sada je sve mnogo lakše, TSC raste, a brojnost dečaka konstantno se uvećava...

- Tek smo na početku. Pre dve-tri godine smo se bazirali samo na okolinu, nismo mogli da izguramo neki kvalitet, pošto je ova naša okolina što se tiče fudbala, onako, baš na niskom nivou. Sem ovog kluba ostali nisu bili sređeni. Krenuli smo sad sa dovođenjem igrača, to su omladinci i kadeti, koji su dovedeni da prave razliku, s tim da je 2005. generacija dečaka iz okoline, dok su ovi stariji uglavnom dovedeni iz drugih mesta, zbog igranja kadetske i omladinske lige.

TSC Bačka Topola Dečaci upisani na Akademiju imaju najbolje uslove za boravak i treniranje u Srbiji Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Dečacima je na raspolaganju prostorija za zabavu gde "ubijaju" vreme uz video igrice Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Sobe u kojima borave mladi fudbaleri TCS-a opremljene su po najvišim standardima Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Kompleks terena u Akdemiji TSC: Tri sa veštačkom travom, po jedan sa prirodnom i hibridnom podlogom Foto: Mateja Beljan
TSC kola Službena kola na usluzi zaposlenima u TSC Akademiji, dar od sponzora Foto: Telegraf.rs

Pojava ovakvog fudbalskog projekta mnoge asocira na neke ranije u Srbiji koji su kratko egzistirali, nisu se održali. Danas su gotovo nestali sa mape. Pričamo o Jagodini, užičkoj Slobodi, Kuli, Smederevu, kragujevačkom Radničkom.

Otud i bojazan da ovaj san u Topoli možda i ne potraje, da je ovo samo početni zanos.

- Nije bilo sistema tamo, u Srbiji se generalno slabo sistmski radi u fudbalu - vidi problem Palađi, ali TSC, sigurni su ovde, neće upasti u tu zamku. Sa ovakvom školom fudbala to je praktično nemoguće. Zapravo, sa entuzijastima koji je trenutno vode, kojima je svaki novi dan izazov i usavršavanje, planiranje i pogled u sutra.

Neizostavno je u ovoj priči pomenuti tesnu saradnju fudbalske škole "TSC" i starijeg brata - Akademije "Ferenc Puškaš" u Felčutu (Mađarska), kojoj, kako kaže naš sagovornik, ne može da nađe manu. Otud i veliko zadovoljstvo što se igrači, struka i menadžerski deo tima "TSC" obučavaju upravo tamo, a onda stečeno znanje, iskustvo i nove ideje implementiraju u Bačku Topolu.

Podsetimo da Akademija "Puškaš" stoji iza Fudbalskog kluba Videoton, čiji je najpoznatiji i najmoćniji navijač mađarski premijer Orban.

- Što se tiče Puškaš akademije, nekako gledamo da u ovaj naš fudbal unesemo malo drugačijeg sistema. Puškaš akademija je akademija gde je sve na svom mestu, gde sve jako lepo funkcioniše. Mi samo želimo da u takve okvire stavimo ove naše igrače, što će nam sigurno doneti još bolje rezultate. Imamo sjajnu saradnju sa Fudbalskim savezom Mađarske, ali takođe je i dobra saradnja sa FSS, od koga smo na poklon dobili jedan veštački teren manjih dimenzija koji će kooristiti naši najmlađi igrači, početnici.

TSC Bačka Topola Tačno ispod kupole Akademije nalazi se prostorija za predavanja i sastanke, u kojima aktivno učestvuju i fudbaleri sa svojim prezentacijama Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Naravno, fitnes centar i mini-teretana nalazi se u sklopu trening centra. Na novom stadionu, koji će biti izgrađen za godinu dana, planira se još jedna veća Foto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Direktor Fudbalske škole u razgovoru sa novinarima Telegrafa Foto: Mateja Beljan

Dok smo obilazili grandiozni objekat, prekinula nas je dečja graja. Mališani iz lokalnih vrtića su, kaže Palađi, gotovo svakodnevna pojava ovde pošto brojni vrtići iz Bačke Topole i okolnih mesta organizuju obilazak Sportskog centra "TSC-a". Za klince je to dan koji se pamti za čitav život. Atrakcija poput nekog svemirskog broda ili dvorca.

Pohvale stižu sa svih strana, ono što je sigurno: ravnodušnih na prizor iz Bačke Topole - nema. Od domaćih fudbalskih aktera, pomenusmo i onih van granica naše zemlje, ali je najlepše kada vas uzdižu momci svetskog kalibra, koji su potekli iz Topole. Uramljeni dresovi Nikole Žigića i Dušana Tadića krase glavnu prostoriju za sastanke, a njihove reči odzvanjaju...

Ovaj sportski centar, ovaj objekat, za razliku od mnogih koji su oni videli i trenirali, ima dušu. To su nam rekli i Dušan i Nikola - kaže Palađi.

Tadić i Žigić su redovni u Topoli, svrate kad god imaju vremena.

- Oni su naši dragi gosti. Mi smo njima rekli da i njima treba ovo da bude druga, treća kuća, da kad god imaju vremena dođu kod nas. Imamo jako dobre odnose sa njima, i oni su ti preko kojih sve više i više male dece se bavi fudbalom. Mi dajemo akademiju, dajemo neke bolje uslove, a oni su ti koji nam daju primer kako treba da se stigne iz Bačke Topole u neku Valensiju, englesku Premijer ligu ili Ajaks. Oni su putokaz, mi dajemo uslove. Nadamo se da će i oni jednog dana imati naslednike u tim momcima koji su trenutno u akademiji.

TSC Bačka Topola Još jedna soba za razonodu mladih fudbalera, za one kojima dosade igrice tu je "stari dobri" stoni tenisFoto: Mateja Beljan
TSC Bačka Topola Maketa novog stadiona TSC-a, koji se gradi u blizini fudbalske škole, a završetka radova planiran je za godinu dana Foto: Mateja Beljan

Zvezda i Partizan će najvećeg konkurenta za titulu u narednim godinama imati upravo u ekipi iz Topole. Takav zaključak se jednostavno nameće posle "ture" kroz sportski centar, upoznavanjem sa planovima kluba, ambicijama, razvojem...

- Postoje neki klubovui koji su tu, poput Zvezde i Partizana, izuzetno cenjeni duže vreme, a mi ćemo se protiv svake ekipe predstaviti u najboljem svetlu. Želimo da igramo fudbal, nismo ušli u Superligu da bismo se branili, pa ako damo jedan gol - super. Pokazali smo to već protiv Čukaričkog, Vojvodine, Partizana... Utakmica sa Zvezdom nam tek dolazi. Mislim da imamo dobru igru, dobre igrače i dobre ljude što nam je jako bitno. Nama je cilj da postignemo što bolje rezultate. Sad, da li ćemo uspeti da preskočimo naša dva velika kluba, to će vreme pokazati, ali da želimo da igramo lep, dobar fudbal, za gol više, to je cilj. Ako tako bude, možda i dođemo do cilja koji ste pomenuli - da budemo najbolji u Srbiji.

Za kraj, ostaje nam da zaključimo, da konstatujemo šta je od svega što smo videli u Akademiji iz Bačke Topole najbolje: ova priča je tek počela...

U narednim danima sledi još priča sa našeg gostovanja u Bačkoj Topoli: o novom stadionu, jedinstvenoj hibridnoj podlozi na kojoj trenira prvi tim, a razgovarali smo i sa trenerom seniora, najprijatnijim iznenađenjem sezone - Zoltanom Sabom. 

(M. Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fkcz 🇷🇸

    9. oktobar 2019 | 19:46

    Zdrava prica! Ovo treba savez da podrzi sa jos ulaganja! Ako moze Orban da ulaze u njih, moze i FSS... Orban je zaludjenik za fudbalom, poseduje Ferencvaros a sad ulaze i u TSC (nezvanicno njegovi klubovi) pogledajte im grbove, skoro identicni ali podrzavam bilo koji razvoj fudbala u Srbiji! I treba da postoji takav klub gde Srbi i Madjari igraju zajedno i druze se, cak zajedno navijaju na tribinama! Mada je svakako tamo super situacija sa odnosima, ovo je jos poboljsava... 💪👍🇷🇸⚽️🇭🇺

  • Vlada

    9. oktobar 2019 | 19:09

    Ako hvala Bogu, neka se deca razvijaju. Zajebite vi politiku, ko je uložio pare i šta očekuju. Digli suna noge celu fudbalsku Srbiju

  • Ja

    9. oktobar 2019 | 17:36

    I onda odu u Surdulicu gdje ih pokradu ali onako uestoko!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA