Najdugovečniji selektor na svetu: Dubok naklon za Oskara, 200 puta je predvodio Urugvajce!

Oskar Tabarez ispisao je istoriju svetskog reprezentativnog fudbala

  • 1
Oskar tabarez, selektor Urugvaja Foto: Guliver/Getty Images/Julian Finney

Selektor reprezentacije Urugvaja, Oskar Tabarez ušao je u istoriju svetskog fudbala jer je čak 200. put sedeo na klupi svoje selekcije, što nijedan drugi selektor nikada nije dostigao.

Urugvaj je u prijateljskoj utakmici igrao protiv Čilea 1:1.

Klupski fudbal je jedno, ali reprezentativni, gde nema toliko utakmica na godišnjem nivou, i da se u njemu bude toliko uspešan i istrajan, da se dođe do 200 odigranih, tačnije vođenih utakmica, je velika stvar.

Popularnog Učitelja ni bolest zbog koje se otežano kreće i uvek sa štakom, ne sprečava da radi ono što najviše voli i što najbolje zna, čak ni u 72. godini života.

Oskar Tabarez Oskar Tabarez 2014. godine; Foto: AP/Tanjug

Uveo je revoluciju u tamošnji fudbal i savez jer je zahtevao da sve selekcije igraju isti sistem 4-3-3, što se pokazalo kao dobar potez, a kruna toga došla je na Mundijalu 2010. godine.

Na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, ekipa predvođena Suarezom, Forlanom i Kavanijem uspela je da dođe do polufinala, ali nesrećno je izgubila utakmicu za treće mesto od Nemačke.

To prvenstvo je ostalo upamćeno i po čuvenoj Suarezovoj intervenciji rukom na gol liniji u 120. minutu četvrtfinalne utakmice protiv Gane, koju je sa klupe vodio Milovan Rajevac. Zahvaljujući tom potezu reprezentacija Urugvaja došla je do izvođenja penala, a onda i do pobede i ulaska u polufinale.

Na prethodnom Mundijalu Urugvaj je zaustavljen u četvrtini finala od, kasnije će se ispostaviti, novog prvaka sveta Francuske. To je bilo treće uzastopno SP na kojem su igrali Urugvajci.

Od trofeja ima osvojen Kopa Amerika 2011.

Učitelj je prvi put na klupu Urugvaja seo 1988. godine i zadržao se dve sezone sve do ispadanja od Italije u šesnaestini finala Mundijala 1990. na kojem su Azuri bili domaćini.

Na klupu se vraća 2006. i aktivan je do dana današnjeg. U prvom mandatu sakupio je 56 utakmica, a u ovom drugom 154 zaključno sa prijateljskom utakmicom protiv Perua odigranu 16. oktobra.

Nažalost nije uspeo da u svojoj 200. utakmici zabeleži i 100. pobedu pa je tao ostao na 99 trijumfa, 48 remija i 53 poraza.

Pre utakmice od saveza je dobio prigodan poklon.

Tabarez ne namerava još da stane, naredne godine ga očekuju Kopa Amerika i postavljanje nekih novih rekorda kojima će se teško iko ikad više i približiti.

Oskar Tabarez na svojoj prvoj utakmici na klupi Urugvaja i na 200:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kutinjo

    17. oktobar 2019 | 09:11

    Selektori fudbalske reprezentacije Srbije like this😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA