≫ 

Đenova dovela fudbalskog revolucionara na klupu: Italijanski Brazilac koji igra ''bez'' golmana

Tiago Mota započinje trenersku karijeru sa neobičnim pogledom na fudbal i taktikom 2-7-2

  • 4
Tiago Mota fudbalska taktika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Shaun Botterill/Getty Images

Nakon osvojenih svega pet bodova u osam utakmica uprava Đenove je rešila da se zahvali Aurelio Andreazoli i da za novog šefa struke postavi ''kontraverznog'' trenera i nekada odličnog zadnjeg veznog Tijaga Motu.

Nekadašnji igrač Barselone, Atletiko Madrida, Intera i PSŽ-a, koji je godinu dana igrao i za Đenovu, upravo će u uvom italijanskom klubu započeti svoju trenersku karijeru.

Italijanski mediji prenose da je klub sa obale Ligurskog mora dogovorio sve sa Brazilcem, nakadašnjim reprezentativcem Italije, da pokuša da spase klub ispadanja pošto se trenutno nalazi na pretposlednjem mestu.

Tijago Mota, Havijer Zanite, Vesli Snajder, Inter Tijago Mota bio je deo jedne od najsjajnijih generacija Intera u istoriji kluba; Foto: Guliver/Getty Images/Claudio Villa

Po okončanju igračke karijere leta 2018. počeo je sa trenerskim poslom u u19 selekciji Parižana i tada je doneo revolucionarni pogled na fudbal i taktičke zamisli do sada nikad viđene.

Gvardiolina ''tika-taka'' je donela revoluciju, ali ono što donosi Mota je na granici genijalnosti i propasti.

Do medija je krajem prošle godine došla informacija da Brazilac igra u formaciji 2-7-2 sa novom vrstom golmana, odnosno sa 11 igrača u polju i bez čuvara mreže.

Tada su novinari Gazete dolo Sport napravili razgovor sa Brazilcem koji im je objasnio svoju filozofiju.

Ne volim te brojeve u sistemu, oni mogu da budu obmanjujući, to su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stoni fudbal, pa da su igrači fiksirani za jedno mesto. Oni se stalno kreću - započeo je Mota razgovor.

Ćavi Ernandes Foto: AP/Tanjug

Da formacije ništa ne znače objasnio je i primerima.

Možete da budete izuzetno ofanzivni i u formaciji 5-3-2, ali i da budete defanzivni u sistemu 4-3-3. Sve zavisi od kvaliteta igrača i njihovog ponašanja.

Vodeći se ovom mišljom Tijago Mota je rešio da implementira novu formaciju 2-7-2 koju je isprobavao na utakmicama U19 PSŽ-a koje je vodio.

Možda i ne bi bila toliko čudna formacija da zapravo u njoj nije 11 igrača u polju?!

-Ne fali golman, da se razumemo. On je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač odbrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru napred, a napadači su prva linija odbrambenog pritiska na rivala.

Tiago Mota fudbalska taktika Ilustracija: Nikola Jovanović

Sličnu filozofiju igre, bivši italijanski reprezentativac, vidi u taktici Pepa Gvardiole i Mančester Sitija.

- Bez sumnje Gvardiolin Siti. Protiv Mančester Junajteda postigli su gol posle 44 dodavanja. Taj gol sam pokazao i mojoj deci - ispričao je krajem prošle godine Tijago Mota za Gazetu delo Sport.

Promocija novog trenera očekuje se ovih dana, a biće vrlo zanimljivo čuti da li će i u Seriji A igrati ovom taktikom i kakve rezultate će ona dati.

Sigurno je upravo zbog toga i pozvan pa će biti veoma zanimljivo gledati Đenovu ove sezone.

Jedno je sigurno, bićemo svedoci ili novoj istoriji fudbala ili potpunom promašaju i propasti nekada odličnog igrača kao trenera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA