≫ 

Mogu li crno-beli kao Savo 2000. protiv Solskjera? Reprezentacija je tada poslednji put bila na Euru

Tada pod imenom Jugoslavija, naša selekcija je zabeležila jedinu pobedu na Euru: aktuelni trener Partizana je bio strelac jedinog gola, dok se aktuelni menadžer Junajteda ispromašivao

  • 3
Savo milošević, ole gunar solskjer Foto: youtube/Ford Cosworth 1973

Fudbalska reprezentacija naše zemlje u širokom luku "zaobilazi" evropska prvenstva poslednje dve decenije, a i naredno nam izmiče posle neubedljivih izdanja u kvalifikacijama, pa polako "napadamo" i treću deceniju bez Eura.

Poslednji put kad smo gledali naše fudbalere na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta bila je sada već davna 2000. godina, još smo se zvali Jugoslavija, a Belgija i Holandija bili su suorganizatori takmičenja, koje nam nije ostalo u lepom sećanju.

Prvo kolo, i odmah šok: gubili smo od Slovenije 3:0, ali smo izvukli bod nakon čuvenog veleobrta u režiji Miloševića (dvostruki strelac) i Drulovića, a onda je došla i jedina pobeda, i to protiv Norveške 1:0, kada je Milošević pogodio "u buketu" igrača pred golom Mirea.

Taj meč je posebno zanimljiv iz današnje perspektive zbog toga što je na drugoj strani gol Ivice Kralja napadao Ole Gunar Solskjer, aktuelni trener Junajteda, koji će u četvrtak uveče (Arenasport 19) ponovo "na crtu" Miloševiću, sada kao adut na klupi "Đavola".

Dvojica napadača ostali su verni svojim ulogama na terenu i sada kao treneri. Obojicu odlikuju ofanzivne ideje, "guranje" lopte napred, pa se u Humskoj može očekivati dopadljiva igra "na gol više".

Jugoslavija je meč sa Norvežanima igrala u sastavu: Kralj, Komljenović, Đukić, Saveljić, Đorović, Jugović, Jokanović, Stojković, Drulović, Mijatović, Milošević. Igrali su još: Nađ, Kežman, Govedarica.

Norveška je imala ove adute: Mire, Hegem, Egen, Bragstad, Bergdolmo, Bake, Skamelsrud, Mikland, Iversen, Solskjer, Flo. Igrali su još: Bjernebi, Karev i Strand.

Taj meč, sem po majstorijama igrača utakmice Dragana Stojkovića i golu Miloševića, pamti se i po jednom od najbržih crvenih karotona u istoriji Eura u režiji Mateje Kežmana. Naš napadač je ušao u igru u 87. minutu, a samo minut kasnije isključen je zbog pogibeljnog starta na sredini terena, direktno u gležanj norveškog fudbalera.

Ostalo je istorija: Jugoslavija je u narednom meču poražena od Španije 4:3, u osmini finala naletela je "na minu" protiv holanđana koji su nas ispratili kući rezultatom 6:1, uz još jedan gol Miloševića koji je tada podelio prvo mesto na listi najboljih strelaca šampionata.

Video: Trening Partizana pred večerašnju utakmicu sa Junajtedom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA