≫ 

Jedna od najvećih legendi SAD fudbala je Srbin: Nekadašnji igrač Zvezde ispred Anrija, Ibre, Runija!

Predrag Radosavljević - Preki našao se na 18. mestu najboljih i najuticajnijih igrača MLS lige u njenoj istoriji

  • 17
Predrag Radosavljević Preki, Vejn Runi, Zlatan Ibrahimović, Tijeri Anri

Foto: Guliver/Andy Lyons/MLS/Getty Images, Tanjug/AP, Profimedia/AFP

Od kada je osnovana MLS (Major League Soccer) liga 1995. svake godine je sve atraktivnija i produktivnija, pa tako od nekadašnje "Meke" igrača za okončanje karijera polako postaje i fabrika fudbalera za Evropu. 

Tako ugledni portal ''90min'' napravio listu od 50 igrača koja su najviše doprinela razvoju amričkog šampionata, a na visokom 18. mestu našao se i jedan Srbin Predrag Radosavljević - Preki. Na ovom spisku nema igrača tipa Andrea Pirla ili Frenk Lamparda koji su velika imena, ali nisu mnogo vremena proveli u ligi, pa samim tim joj nisu mnogo ni doprineli.

Na listi se još nalaze igrači poput Zlatana Ibrahimovića, Tjeri Anrija, Vejna Runija, Robija Kina, Lendona Donovana, Migela Almirona... ali i jedan Srbin - Preki.

Ko je Predrag Radosavljević - Preki

 

Amerikanci ne zaboravljaju šta je Preki doneo njihovom fudbalu. Bio je pionir moderne i prve profesionalne lige, a pre toga je postavljao nezamislive standardne, zbog kojih je zaigrao i za njihovu reprezentaciju.

Predrag Radosavljevic Preki, Kanzas Siti

Preki (levo) u dresu Kanzas Sitija; Foto: Guliver/Getty Images/Ed Zurga

Predrag Radosavljević je rođeni Beograđanin, a fudbalsku karijeru je započeo u mlađim kategorijama Čukaričkog, ali u seniorski staž ulazi u dresu Crvene zvezde. Nije se mnogo naigrao na Marakani, svega dva nastupa za dve i po sezone pa sa 23 godine, prvog dana 1986. odlučuje se za odlazak u daleku, i tada fudbalski amatersku Ameriku. Ni slutio nije da će tamo postati legenda.

Amerika tada nije imala profesionalnu ligu na otvorenom, već su se sve utakmice igrale u zatvorenom, a tu je Preki bio ’’tata-mata’’.

Pet godina je prvo sa velikim uspehom nosio dres Takoma Starsa za koje je na 247 utakmica postigao 209 golova.

Uspeh je još veći kada se zna da Beograđanin rođen 1963. igra na poziciji veziste sa ofanzivnijim dejstvima, a ne napadača.

U tom periodu Preki je tri puta zaredom igrao na Ol-staru i dva puta, 88. i 89. proglašavan je za najboljeg fudbalera lige.

Kako je bio velika zvezda 1989. aplicira za Američko državljanstvo kako bi mogao da zaigra za reprezentaciju zemlje koja ga smatra herojem i idolom.

U Americi je igrao još i za Sent Luis Storm za koje je postigao neverovatna 103 gola na 91 utakmici. Nakon toga sledi poziv koji mu menja život u potpunosti.

Te 1992. Preki dobija poziv da se vrati profesionalnom fudbalu na otvorenom i to ni od koga drugog nego od engleskog prvoligaša. Srbin dolazi u kolevku fudbala i oblači dres Evertona. Mediji su to dočekali sa dosta skepse međutim, za dve sezone u kojima je odigrao 46 utakmica i postigao četiri gola Preki je ostavio dobar utisak.

Predrag Radosavljevic Preki, Everton

Preki u dresu Evertona; Foto: Guliver/Getty Images/Chris Cole

Vraća se u Ameriku 94. i to samo kako bi pokazao da je prerastao tu ligu jer je na 32 utakmice postigao 67 golova pa je povratak u Englesku bio sasvim očekivan.

Obukao je dres Portsmuta za koji je odigrao dobru sezonu međutim, usledio je poziv iz Amerike koji se nije mogao odbiti.

Preki je bio pozvan da kao najveća legenda dvoranskog fudbal bude akter istorijske prve profesionalne lige na otvorenom u Americi pod nazivom MLS liga (Major League Soccer).

Srbin se vraća 1996. i oblači dres Kanzas Siti Vizardsa u kojima i završava karijeru 2005. godine. U tom periodu samo je jednu godinu proveo u dresu Majami Fjužna, a sve ostalo je predvodio Kanzas sa 71 postignutim golom na 218. utakmica.

Početak profesionalnog fudbala značilo je i formiranje profesionalne reprezentacije Amerike, koja nije mogla da se zamisli bez Prekija. Kao američki državljanin za njihov nacionalni tim igrao je pet godina, a odigrao je 28 utakmica na kojima je postigao četiri gola.

Predrag Radosavljevic Preki u dresu reprezentacije Amerike

Preki u dresu reprezentacije Amerike; Foto: Guliver/Getty Images/Andy Lyons

Od 2006. se bavi trenerskim poslom prvo u Čivasu, potom u Torontu, Sakramentu, Sent Luisu da bi od prošle godine obavljao funkciju pomoćnog trenera Sjetla.

U zvaničnom izboru Preki je zauzeo 18. mesto najboljih fudbalera svih vremena u MLS ligi koju je igrao već kao veteran.

50 najboljih u MLS ligi svih vremena

 

U pedeset najboljih uspeli su da se ''uguraju'' Vejn Runi i Zlatan Ibrahimović koji zauzimaju 49. odnosno 48. mesto. nekadašnje zvezde Evropskog fudbala nisu dugo boravile u MLS ligi, došle su u poznim godinama tako da nisu imale neke veliki uticaj na ligu, stoji u obrazloženju.

U prvih 50. nisu uspeli da se ''ušunjaju'' igrači tipa Andrea Prilo i Frenk Lampard koji u svakoj Evropskoj listi se nalaze sigurno među 10, 20 najboljih, ali nisu bili dovoljno dugo na američkom tlu da bi ostavili trag.

Zlatan Ibrahimović

Foto: AP/Tanjug

Na 40. mestu je Američki napadač Žozi Altidore, možda poznatiji igračima Fudbal Menadžera. Više je obećavao na igrici nego što je zapravo uradio u stvarnosti. Umeo je da zablista u pojedinim trenucima, ali nije uspevao da ima kontinuitet pa se zbog toga zadržao u MLS-u, a ne u Evropi.

Zimus je iz Atlante u Njukasl za 24 miliona evra prešao Migel Almiron i on se nalazi na 36. mestu. Sa Žosefom Martinezom, koji je na ovoj listi na 29. mestu, vodili su Atlantu do najvećih uspeha u istoriji kluba prošle godine. Bili su nerešive enigme svih protivničkih odbrana.

Legendarni američki zadnji vezni Majkl Bredli zauzeo je tek 32. mesto. Za Toronto igra već pet godina od kada je iz Rome stigao za 7,4 miliona evra.

Na 21. mestu je jedan od najtalentovanijih Italijana kome se predviđala blistava karijera u Juventusu, ali taj epitet nikada nije opravdao Sebastian Đovinko.

Iako mnogi kritičari Tjerija Anrija svrstavaju u jednog od najbljih napadača sa kraja prošlog i početka ovog veka, na ovoj listi zauzeo je 20. mesto.

Tijeri Anri

Foto: AP/Tanjug

Na odličnom 18. mestu je beogradski Amerikanac Predrag Radosavljević Preki.

Ispred Prekija su legende kao što su Karlos Valderama na 14. mestu i David Vilja na 13.

Možda i najpoznatiji fudbaler koji je ikada igrao u MLS-u je Dejvid Bekam. On je verovatno i pokrenuo celu ''lavinu'' dolazaka fudbalera iz Evrope u Ameriku međutim, popularni Beks je ''tek'' četvrti na ovoj listi jer mu nedostaju trofeji, stoji u obrazloženju postala ''90min''.

A trofeji ne nedostaju Robiju Kinu i legendarnom kapitenu američke reprezentacije Lendonovu Donovanu.

Nakon odličnih igara u Liverpulu i Totenhemu Kin je rešio da 2011. pređe Antlantik i da svoj legendarni status proširi i na Ameriku. U tome je u potpunosti uspeo i na ovoj liti zauzeo je drugo mesto.

Robi Kin, Lendon Donovan i Dejvid Bekam, Los Anđeles Galaksi

Foto: Guliver/Getty Images/Noel Vasquez

Međutim neprikosnoven je ipak Lendon Donovan koji je gotovo ceo ovaj vek proveo u MLS-u. Nekadašnji fudbaler Leverkuzena, Bajerna, Evertona u Americi je prvi put seniorski fudbal zaigrao 2001. kada je tri godine igrao kao pozajmljeni igrač Leverkuzena. Dres LA Galaksija prvi put oblači 2005. i nosi ga sve do 2009 kada je pozajmljen Bajernu. Potom je još dva puta bivao pozajmljen Everotnu i još jednom je napustio Ameriku kako bi se otisnuo u Meksiku.

Iako je karijeru prekidao tri puta, prvi put 2015., potom 2017., a onda i na početku prošle godine, nakon dva povratka u LA Galaksi, sada je na početku 2019. rešio da pomogne malenom  Sokersu.

Top 10 igrača u istoriji MLS-a:

10. Toni Meola

09. Edi Poup

08. Marko Ečeveria

07. Dvejn de Rosario

06. Džef Agus

05. Džejmi Moreno

04. Dejvid Bekam

03. Kris Vondolovski

02. Robi Kin

01. Lendon Donova

Video: Legendarni Mijat o meču Hrvatske i Jugoslavije koji je zapalio Maksimir

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    29. oktobar 2019 | 15:38

    Igrao sam u par navrata protiv Prekija mali fudbal na turnirima po gradu ... prejak igrač, nisam igrao protiv jačeg .

  • Pele

    29. oktobar 2019 | 14:43

    Da je bio dobar nebi otišao u tada Amaterski Američki Fudbal . Ma da ni danas Američki fudbal nije na nekom svetskom nivou

  • MUKTE

    29. oktobar 2019 | 16:25

    srbolub srba stamenkovic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA