≫ 

Goreće Lima: Navijači išli kroz ratnu zonu, čeka nas najluđe finale Kopa Libertadores!

Fudbaleri Flamenga i River Plejta od 21 sat igraju za najznačajniji trofej Južne Amerike

  • 1
Stadion Lima Foto: Tanjug/AP, twitter/CONMEBOL Libertadores

Flamengo drugi ili River Plejt peti put? Argentina ili Brazil? Rio de Žaniro ili Buenos Ajres? Najtrofejniji argentinski ili najpopularniji brazilski klub?

Kucnuo je čas!

Sasvim se primaklo veliko finale Kopa Libertadores, u subotu od 21 sat (Arena sport 1) pada odluka ko je najbolji tim Latinske Amerike, a epicentar najvažnijeg fudbalskog spektakla je Lima, koja je "preuzela" organizaciju finala od Santijaga zbog nestabilne političke situacije u Čileu.

River je na putu da ponovi uspeh od prošle sezone kada je u dve burne utakmica finala sa Bokom, od kojih je jedna morala da bude izmeštena u daleki Madrid, odneo najslađi trijumf, ali Flamengo je ove sezone fenomenalan - paklena mašina za demoliranje protivničkih odbrana.

GABIGOL I ŽERSON  SU KLJUČ

Predvođen "starim vukom" Žoržom Žesusom sa klupe Flamengo ove sezone igra spektakularan fudbal. "Rubro-negri" su jednom rukom već zgrabili titulu u Brazilu gde dominiraju na vrhu tabele sa 13 bodova više od prvog pratioca Palmeirasa.

Prvi strelac ekipe i u Seriji A i u Kopa Libertadores je neverovatni Gabriel Barbosa, popularni Gabigol, fudbaler Intera na pozajmici u Flamengu.

Sa 22 gola u prvenstvu Brazila, još sedam u elitnom kontinentalnom šampionatu, profilisao se kao najubojitija pesnica Žesusove mašinerije. Dete Santosa, sa 20 godina je kao veliko pojačanje stigao u Inter, međutim ishitren je to bio potez pa je svoju sreću ponovo našao u Brazilu, prvo u Santosu, a onda i u Flamengu gde je neprikosnoveni napadački lider.

Gabriel Barbosa Gabriel Barbosa (levo) na poslednjem treningu Flamenga pred veliko finale Foto: Tanjug/Ap

Brazilska klima prija još jednom povratniku koji je svoj fudbalski identitet pronašao u Flamengu - Žersonu (22). I njegov put je, poput Gabrielovog, bio turbulentan i veoma sličan. Išao je od Brazila, preko Italije (Roma, Fiorentina), pa ponovo preko Brazila gde je do punog izražaja došao njegov potencijal.

Zanimljivo, Žerson je dete Fluminensea, najvećeg gradskog rivala Flamenga.

Brazilski novinari, u opisu igre Flamenga, vole da kažu da su Žerson i Gabigol kao Ronaldinjo i Deko iz vremena kada su dominirali u Barseloni.

- Ronaldinjo je spektakularan, takav je i Gabriel, ali kada Deko ne igra kako treba, ne igra ni Barselona. Takav je i Žerson. Za dinamiku igre Flamenga, Žerson je definitivno najvažniji igrač - kažu u Brazilu.

Na drugoj strani, ekipa Marsela Galjarda zna kako se uzima trofej i kako se igraju veliki mečevi. Podsetimo, River je i ove, ali i prethodne sezone eliminisao najvećeg rivala Boku Juniors, ove sezone u polufinalu, tako da i taj podatak dovoljno govori o spremnosti "Milionera" da i ove godine odu do kraja.

Upravo je trener Rivera najveći adut kluba zbog svoje filozofije i stalnog rada na sebi kroz studiranje najboljih trenera današnjice.

- On (Galjardo) uzima najbolje iz "knjiga" evropskih trenera. Studirao je Pepa Gvardiolu. Jasno je i na osnovu presinga koji igra River, da je isto tako kopira stil igre Jirgena Klopa. Kao ličnost, daleko je mirniji nego Simeone. Ne nosi "nož u zubima" i ne deli "zapaljivu" filozofiju trenera Atletika. Galjardo je River. Klub, kao što kažu u Argentini, ga je igrački rodio - kaže novinar Sem Keli, dobro upućen u zbivanja u argentinskom fudbalu.

marselo galjardo Foto: Tanjug/Ap

Zanimljivo, i Flamengo i River su već u osmini finala Kopa Libertadores bili na pragu eliminacija: Brazilci su tek nakon penala izbacili Emelek, a River je takođe nakon penal-ruleta bio bolji od brazilskog Kruzeira nakon dvomeča bez golova.

LUDE NAVIJAČKE AVANTURE PO JUŽNOJ AMERICI ZBOG FINALA

Za navijače oba kluba finale Kopa Libertadores je "crveno slovo" u kalendaru, nešto što se ni po koju cenu ne sme propustiti, pa su mnogi bili spremni i na lude akcije ne bi li se obreli u Limi.

Tako su navijači Rivera, uz pomoć klupskih autobusa, krenuli na dug put dug od tri dana preko Bolivije, do konačnog odredišta, a njihov dolazak očekuje se u jutarnjim satima na dan meča. Riverov navijački karavan neće se dugo zadržati u Limi, pošto je povratak i još jedno naporno putovanje, planirano odmah posle utakmice.

Imućniji navijači, koji su sebi imali da priušte avionske karte, već su u prestonici Perua gde je došlo i do manjih čarki dva tabora, istina bez većih incidenata i intervencije policije.

I navijači Flamenga, koji su krenuli na utakmicu imali su poteškoća na putu, i to ozbiljnih pošto su krenuli preko Čileu, gde su ih sačekale paljevine i barikade usled građanskih nemira u toj zemlji.

Stadion "Monumental" u Limi (kapacitet 80.069) - mesto odigravanja finala Kopa Libertadores.

stadion u limi Foto: Tanjug/Ap

PUT FLAMENGA I RIVERA DO FINALA

1/8 finala

Emelek - Flamengo 2:0/Flamengo - Emelek 2:0 (penalima 4:2)

River Plejt - Kruzeiro 0:0/Kruzeiro - River Plejt 0:0 (penalima 2:4)

1/4 finale

Flamengo - Internasional 2:0/Internasoional - Flamengo 1:1

River Plejt - Sero Portenjo 2:0/Sero Portenjo - River Plejt 1:1

1/2 finale

Gremio - Flamengo 1:1/Flamengo - Gremio 5:0

River Plejt - Boka Juniors 2:0/Boka Juniors - River Plejt 1:0

Najtrofejniji klubovi Kopa Libertadores

Independiente (Argentina) - 7 titula (7 finala)

Boka Juniors (Argentina) - 6 titula (11 finala)

Penjarol (Urugvaj) - 5 titula (10 finala)

River Plejt (Argentina) - 4 titule (6 finala)

Estudijantes (Argentina) - 4 titule (5 finala)

Olimpija (Paragvaj) - 3 titule (7 finala)

Nasional (Urugvaj) - 3 titule (6 finala)

Sao Paulo (Brazil) - 3 titule (3 finala)

Gremio (Brazil) - 3 titule (5 finala)

Santos (Brazil) - 3 titule (4 finala)

Kruzeiro (Brazil) - 2 titule (4 finala)...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DušanS

    23. novembar 2019 | 11:34

    Tamo se fudbal igra i voli, a u evropi se koristi za biznis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA