≫ 

Čudesni preokret u nadoknadi, crveni kartoni i nestvarni Barbosa: Flamengo je šampion Južne Amerike!

Zbog ovakvih završnica se voli fudbal

  • 12
Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Flamenga osvojili su titulu šampiona Kopa Libertadores pobedom nad argentinskim River Plejtom 2:1 u finalu odigranom na Nacionalnom stadionu u Limi.

Flamengo je meč rešio u tri minuta, spektakularnim preokretom i osvojio titulu u ovom takmičenju posle punih 38 godina i generacije koju je predvodio Ziko.

Brazilci su odigrali najskromniju partiju sezone u najvažnijem meču i podsetili su na boksera staklene brade i ogromnih bicepsa, jer su u finale ušli sa najboljim strelcima takmičenja - Gabrijelom Barbosom (sedam golova) i Brunom Enrikeom (pet).

Ovu dvojicu su do 90. minuta potpuno neutralisali Enco Perez i Havijer Pinola, a River je pokazao da je taktički tvrđi i tehnički disciplinovaniji tim, te je sve do završnice imao pobedu u džepu!

Tada je usledila maestralna rola, do tog trenutka nevidljivog Gabrijela Barbose, koji je sa dva gola rešio meč.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

Flamengo je u prvo poluvreme ušao maksimalno "nabrijan" da pobedi. Visok presing na polovini rivala, dodavanja iz prve i brzo osvajanje terena u prvim minutima bili su lažan signal da je Flamengo spreman da ugrozi vladajućeg šampiona Kopa Libertadoresa.

Desetak minuta je trajala inicijativa tima koji vodi Žorž Žezus, dok je River vrebao prilike iz kontri.

Videlo se da se igrači Marsela Galjarda munjevito transformišu iz odbrane u napad, ali tek što je River preuzeo loptu po isteku desetog minuta postalo je jasno koliko je zapravo Flamengo nesiguran pozadi.

Rafael Santos Bore je u 15. minutu tu nesigurnost kaznio golom. Naćo Fernandez je prošao desno, u padu centrirao po zemlji, Matijas Suarez je krenuo na tu loptu i zbunio nekoliko igrača Flamenga što je lopti omogućilo da stigne do Santos Borea.

Kolumbijac se nije dvoumio, šutirao je po zemlji iz prve i River je poveo sa 1:0. Od tog trenutka pa sve do kraja poluvremena Flamengo nije sastavio "tri smislena pasa" u napadu, a odbrana je u više situacija delovala dezorjentisano.

Argentinski klub to nije kaznio novim golom, mada je imao nekoliko šansi. Ponajbolja je možda bila ona iz 37. minuta kada je Ezekijel Palasios šutirao sa tridesetak metara, a lopta je "prozujala" tik pored stative gola na kom je stajao Dijego Alveš.

Flamengo je pokazao znake života u uvodnim minutima drugog dela. Već u 47. Gabrijel Barbosa šutira sa mesta gde se spajaju linije kaznenog prostora u okvir gola, ali je Armani lako odbranio.

Kao i u prvom poluvremenu, to je bilo kratkog daha pa je River ubrzo preuzeo inicijativu udarcima Palasiosa i Suareza. I baš kad se najmanje očekivalo, u 57. minutu se desio trk Enrikea po levom krilu.

Enrike je ubacio pas u sredinu za De Araskaetu, ovaj je promašio loptu, ona je stigla do Gabrijela koji pogađa De La Kruza u ruku, ali sa prekratke udaljenosti.

Lopta se odbija još jednom, a Ribeiro šutira po zemlji i golman River Plejta mu brani zicer. Sudija Esteban Ostojić je konsultovao VAR sobu i odlučio da elemenata za penal nema.

Ta šansa je bila izolovani incident, River je nastavio da napada bolje, pa je trener Flamenga Žorž Žezus u igru uveo Dijega u igru u 66. minutu umesto Žersona.

Dijego ništa nije promenio, jer su napadi Flamenga i dalje bili bezidejni. Naćo Fernandez je imao još jedan dobar udarac pored gola u 68. minutu. Sve do finiša delovalo je kao da River krstari ka pobedi.

Preciznije, do 89. minuta. Tada je De Araskaesta dobio loptu sa leve strane kroz odbranu, u padu je ubacio do pred gol gde je bio Barbosa koji je sa tri metra bio sam i neometan da izjednači na 1:1.

I baš kada su se u četiri minuta dugoj nadoknadi svi pripremali za produžetke, usledio je novi šok za River! Pinola, koji je celu utakmicu odigrao doktorski, glavom greši i u svom kaznenom prostoru spušta loptu Barbosi praktično na nogu u 93. minutu.

Barbosa to koristi i svojim drugim golom na utakmici i devetim u takmičenju rešava pitanje pobednika, kompletira preokret i ostavlja Argentince u potpunoj neverici.

Do kraja meča je bilo još varnica na terenu, igrači Rivera nisu mogli da se pomire sa porazom, pa su crvene kartone dobili Ezekijel Palasios i upravo Barbosa, ali se ishod nije menjao, a Flamengo je po drugi put postao šampion.

Tok meča:

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

90+6 minut - KRAJ! Flamengo je šampion Južne Amerike!

90+5 minut - Kakva završnica! Crveni kartoni za Barbosu i Palasiosa!

90+3 minut - GOOOOOOOOL! BARBOSAAAA! Novi gol za Flamengo posle greške dvojice igrača Rivera u odbrani i Brazilci vode!

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

89. minut - GOOOOOOOL! Pravo niotkuda Gabrijel Barbosa daje gol za 1:1! Enrike je ubacio kroz odbranu za De Araskaetu, ovaj je u padu vratio sa leve strane u sredinu pred gol, tamo je bio Barbosa koji je bez problema sa tri metra zatrese mrežu.

87. minut - Ne dopuštaju igrači u crveno-belim dresovima bilo kakav opasniji napad Flamenga koji i dalje ne može da se poveže u napadu.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

81. minut - Palasios na liniji šesnaesterca, ostavljen sam i šutirao je u bliži ugao sa desne strane, golman Flamenga Dijego Lopez bi verovatno bio savladan, ali je Palasios promašio.

79. minut - Šut Prata sa 25 metara rano u tranziciji, River Plejt bez gola, a Lukas Prato bez epiteta heroja i čoveka koji je rešio finale.

77. minut - Makazice De Araskaete, udarac sa 16 metara, pa ubacivanje na Bruna Enrikea: brazilski tim pokušava da napadne.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

74. minut - Filipe Luis šutira iz daljine pošto Flamengo ne može da probije odbranu ekipe River Plejta. Lopta leti preko gola, pa nema opasnosti po čuvara mreže argentinskog tima.

72. minut - Slobodan udarac i centaršut za Flamengo, iskontrolisali su to pred svojim golom igrači Rivera.

68. minut - Dobar šut Naća Fernandeza, lopta pored gola!

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

67. minut - Opasan prodor Suareza pa pas napamet ka sredini peterca, iako se Santos Bore izdvojio izvan pet metara. Propala je šansa za River.

64. minut - Flamengo i dalje bez prave igre, dva centaršuta nisu pronašla svoju metu. Dijego ulazi u igru, Žerson izlazi van, a Žorž Žezus shvata da mora drastično nešto da menja u organizaciji napada.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

57. minut - Flamego promašio zicer! De Araskaeta je posle prodora i dodavanja Enrikea promašio loptu na petercu, stigla je do Gabrijela koji je pogodio u ruku De la Kruza, a onda je Armani odbranio zicer Ribeiru! Oglasila se i VAR soba da bi se proverilo da li je penal zbog igranja rukom, ali je bila kratka distanca, De la Kruzove namere nije bilo i nema ni jedanaesterca.

54. minut - Palasios opet šutira izdaleka, solidan udarac, pored gola. Sve se u poslednjih nekoliko minuta odvija na polovini Flamenga.

50. minut - Suarez šutira sa distance, ništa strašno po Dijega Alvesa.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

47. minut - Gabrijel Barbosa dobija loptu na ivici kaznenog prostora i šutira iskosa: prvi udarac ka okviru gola i prvi znaci pretnje u drugom delu za brazilskog velikana

46. minut - Bez promena u timovima na startu drugog poluvremena

Prvo poluvreme:

Brazil Soccer Flamengo Fans Foto: Tanjug/AP

45+3 minut - Bez uzbuđenja u finišu, lopta je išla od jednog do drugog šesnaesterca, odbrana River Plejta je ostala sigurna i rezultat se do poluvremena ne menja - River vodi 1:0.

42. minut - Deo igre kada Flamengo drži loptu, ali ne može da ozbiljnije zapreti rivalu. Ovakva igra savršeno odgovara Riveru.

37. minut - River vuče kontru po desnom boku, Bore u sredini dobija pas i prosleđuje loptu Palasiosu, a dvadesetogodišnjak se sa trideset metara odvažio na šut koji je prozujao pored desne stative gola Flamenga!

32. minut - Novi prekid za Flamengo i žuti karton za Miltona Kaska, ali nova neiskorišćena šansa za Flamengo iako su imali "skraćeni korner". Na drugoj strani su crveno-crni ispali posle duge lopte kroz sredinu, ali nisu kažnjeni.

26. minut - Dobar šut Suareza, poslao je loptu sa tridesetak metara, ona se od noge protivnika odbila u korner, ali bi bila veoma neugodna da je išla u okvir.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

21. minut - Suarez opasno prodire po levom krilu, ubacuje do peterca gde njegov saigrač nije najbolje zahvatio loptu i propala je nova šansa za River.

20. minut - Demoralisano deluju na terenu igrači Flamenga, mada pokušavaju da napadnu kao na početku utakmice. Bilo je jasno da im je konstantno držanje lopte bilo zona komfora, pa im je sad napad verovatno jedina nada.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

15. minut - GOOOOOOOL! Rafael Santos Bore dovodi River Plejt u vođstvo 1:0! Naćo Fernandez je sa desne strane u padu praktično iz očaja poslao loptu do kaznenog prostora, ona je nekim čudom prošla pored više igrača sve dok nije stigla do Borea, a Kolumbijac je bio neumljiv, po zemlji udesno za vrlo bitan gol.

13. minut - Sabrao se River i organizovao dva napada, a Flamengo se nesigurnije oseća kada rival ima loptu. Matijas Suarez se dobro ubacio po desnom krilu, Rafinja je kasnio u ofsajd zamci, ali Suarez nije pronašao De La Kruza na petercu.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

8. minut - Prljav potez Pinole, laktom je udario Enrikea u leđa i Flamengo je dobio faul. Uigrana kombinacija nije prošla, kao ni lopta do kaznenog prostora.

5. minut - Sudar Bruna Enrikea i golmana Franka Armanija, prilikom centaršuta ka šesnaestercu Rivera. Čuvar mreže argentinskog tima je gore prošao, ali se brzo pridigao i nastavio meč.

Argentina Brazil Soccer Copa Libertadores Foto: Tanjug/AP

3. minut - Agresivno su krenuli igrači Flamenga od prvog minuta i igraju presing već od sredine protivnika.

1. minut - Počelo je veliko finale na Nacionalnom stadionu u Limi u Peruu!

Uoči meča:

Mada su u taboru Flamenga prepustili ulogu favorita River Plejtu, činjenica je i da su igrači Žorža Žezusa - Gabrijel Barbosa i Bruno Enrike najbolji strelci dosadašnjeg dela takmičenja sa sedam, odnosno pet golova.

S druge strane, River se uzda u iskustvo od prošle godine kada je osvojio trofej pobedom nad svojim "večitim rivalom" Bokom Juniors, ali i u to što je argentinski tim podizao trofej četiri puta u protekle 33 godine.

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA