≫ 

I Hrvati imaju "svoj TSC": Orban u Osijeku, najavio napad na titulu i prekid dominacije Dinama!

Premijer Mađarske obišao hrvatski klub u koji je njegova zemlja uložila sredstva

  • 3

Premijer Republike Mađarske Viktor Orban u sredu je posetio Fudbalski klub Osijek, što je sa velikom pompom ispraćeno u našem komšiluku, jer je reč o čoveku koji je najzaslužniji za ulaganje, razvoj i dobre rezultate kluba sa Drave poslednjih godina.

Podsetimo, Osijek je u poslednje tri godine "prodisao" na krilima mađarskog kapitala, u tom periodu je u klub ušlo više od 15 miliona evra, što je samo jedna od nekoliko velikih investicija Mađara u inostrane klubove, kao što je kod nas slučaj sa TSC-om iz Bačke Topole. Na inicijativu Orbana mađarska država je investirala i u klubove iz Slovenije, Rumunje i Slovačke, a očekuje se i da finansijska injekcija krene i prema Ukrajini, prema tamošnjim klubovima koji, u većini slučajeva, dolaze s područja u kojima u živi veliki broj Mađara.

Bačka Topola, Viktor Orban Viktor Orban prilikom otvaranja Akademije fudbala "TSC" Bačka Topola Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Orbana je u Osijeku ugostio predsednik kluba Ivan Meštrović.

- Zahvaljujem što ste me ovako lepo dočekali, počašćen sam što svedočim ovako velikom klubu i izgleda mi da je on to zaista postao. Oni koji ne znaju, ovde sam bio već pre deset godina, upoznao sam tada trenere i klupske čelnike gledajući utakmice mlađih kategorija. Onda je to bio puno manji klub nego što je danas, izgledalo je kao da nema neku perspektivu. Bilo ga je uistinu teško održati. No preporuka je ipak bila ostvariti saradnju na nekoj višem nivou da se opet napravi veliki klub kakav Osijek i zaslužuje - rekao je Orban na početku obraćanja na "Gradskog vrtu".

Potom je Orban pojasnio kako su se stvari dalje razvijale.

- U početku nisam baš mislio da će to uspeti, no neke stvari sam brzo spoznao. U Hrvatskoj se mlađe kategorije puno brže razvijaju nego u Mađarskoj i mladi igrači mnogo ranije dospevaju do prvog tima. Stoga smo angažovali dva vaša trenera da nam pokažu kako trebamo raditi. Tada sam video da ta saradnja može imati perspektivu i da su Hrvati puno otvoreniji za saradnju nego što sam mislio. Bilo je važno pristupiti na način da se vidi i prepoznaje da vam nismo uzeli klub, nego da mu želimo isključivo pomoći. Nije lako naći pravi modus takvog funkcioniranja, stoga posebno želim zahvaliti svima koji sudeluju i daju svoj doprinos u svemu. Posebno zahvaljujem gospodinu Meštroviću jer ovde prvenstveno mora biti na čelu hrvatski vlasnik - rekao je Orban.

Orban je prihvatio viziju koju su mu ponudili inicijatori projekta i tvrdi da sve ide u dobrom smeru.

- Počeli smo zajednički razvijati ovu priču, a mogu reći da sam postao i navijač NK Osijeka. Posebno me zanimaju mlađe kategorije, a Hrvati imaju urođeni talent. I zato je škola fudbala najvažnija u svemu. U početku sam mislio da biste trebali izgraditi kamp, ali mi je onda Ivan predstavio ideju novog stadiona. Smatrao sam da će to biti puno teže nego što zapravo jeste, no želja je ovde stvoriti jedan vrlo ozbiljan klub - tvrdi mađarski premijer.

Osvrnuo se predsednik mađarske vlade i na ambicije i ciljeve NK Osijeka u doglednoj budućnosti.

- S ovim novcem kojima sada klub raspolaže nije realno biti prvak Hrvatske, no Ivan mi je rekao da je to u cilju u skorijoj budućnosti. Neka svi vide da se niko ljudima u klubu ne želi petljati u posao, to su već mogli zaključiti i sami navijači i građani Osijeka. Kada bude napravljeno sve što je potrebno, može se razmišljati o tituli prvaka. Ako ste prvi, onda su tu i novci i zadovoljstvo i sreća, to mora biti cilj kako bi se stavio šlag na tortu. Uveravam vas da i dalje jako volim ovaj klub. Siguran sam da ljudi ovde rade vrlo dobar posao i samo ih trebamo pustiti da to i dalje čine. Kroz dve-tri godine moglo bi biti vrlo izgledno da Osijek pomrsi račune i onima koji su trenutno ispred njega jer će se i ekipa tada još i više pojačati. Sve sa pažnjom pratim, velike su stvari dosad napravljene i verujem da će Osijek sljedeće sezone ostvariti novi iskorak u Evropi - optimista je Orban.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. novembar 2019 | 17:01

    Sve je ovo "Vise od igre" i "Vise od sporta".!!??

  • dex

    28. novembar 2019 | 17:10

    eto ti sad logike? ne moze privatizacija Zvezde i Partizana dok ovamo madjari javno ulazu novac u neke klubove i tj gde su madjari

  • Косингас

    28. novembar 2019 | 18:33

    Иван Мештровић је иначе из Винковаца, играо је за Динамо. То вам је као када би рођени Чачанин и бивши играч Борца био председник Слободе из Ужица. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA