≫ 

Mečevi u kojima je proradio luzerski mentalitet srpskog fudbala: AZ, Strazbur, Bordo, Nemci...

Lista je podugačka, prisetićemo se samo nekih

  • 30
Vladimir Stojković Foto: partizan.rs

Ne postoji ništa toliko stresno za ekipu kao kada primi gol u 90. minutu, ili još gore u nadoknadi vremena, još ako je u pitanju gol koji pravi razliku za eliminaciju ili plasman u neko od evropskih takmičenja, onda takav scenario i te kako mnogo da boli poraženi tim i njegove navijače. 

Porazi su, naravno, sastavni deo svake sportske priče, negde se oni baš tako prihvataju, a negde drugde, kao u našem podneblju, stavljaju se u rang apokaliptične tragedije.

Srpski klubovi i reprezentacija su u skorijoj prošlosti bili teško traumatizovani zbog primljenih golova na velikim takmičenjima i velikim utakmicama. Najsvežiji primer je Partizanov "harakiri" u Hagu protiv AZ Alkmara, koji je neodoljivo podsetio na onaj Zvezdin oiz 2005. godine u Strazburu, gde je viđen gotovo preslikan scenario i istovetan rezultat - za bolnu eliminaciju crveno-belih iz Evrope.

Imala je i reprezentacija sličnih momenata i horor veleobrta u kome su bili poražena strana.

Da li za padove naših ekipa u neizvesnim završnicama treba kriviti srpski mentalitet ili snagu rivala, nedovoljnu mentalnu ili fizičku pripremu, ili je po sredi neki šesti faktor, pitanja su koja traže dublju analizu.

Za ovaj put, podsećamo vas na neke od najtraumatičnijih ishoda po srpske klubove i reprezentaciju u protekle dve dekade.

Nemačka - Jugoslavija 2:2 (Svetsko prvenstvo, 1998)

Plavi su vodili sa 2:0 golovima Dejana Stankovića i Dragana Stojkovića Piksija, trijumf bi im obezbedio prvo mesto u grupi i lakšeg rivala u nokaut fazi.

Međutim, najpre je Mihajlović u 72. postigao autogol, da bi Oliver Birof šest minuta kasnije poravnao rezultat.

Jugoslavija je završila kao druga u grupi, a u osmini finala poražena je od Holandije rezultatom 2:1. Nemačka je prošla dalje pobedom nad Meksikom.

Strazbur - Crvena zvezda 2:2 (Kup UEFA/Liga Evrope, 2005)

Navijači Zvezde i danas zadrhte od muke na sam pomen ove utakmice. Crveno-belima je trebala pobeda za evropsko proleće, vodili su sa 2:0 golovima Baste i Đokaja.

Ipak, rezervista Kevin Gameiro je u 78. i 94. minutu raspršio Zvezdine snove. Iako domaćinu ništa nije trebalo. Zanimljivo, za Zvezdu je tada branio Vladimir Stojković kom se skoro isto dogodilo i u dresu Partizana u četvrtak veče.

Crvena zvezda - Bajern 2:3 (Liga Evrope/Kup UEFA, 2007)

Zvezda je bila na korak da u grupnoj fazi Lige Evrope tuče renomiranog rivala. Crveno-beli su u 75. minutu, sjajnim golom Nenada Milijaša, poveli sa 2:1. Prethodno je Koroman bio precizan na početku meča, ali je Miroslav Klose izjednačio nedugo zatim.

Klose je golom u 86. minutu još jednom poravna rezultat, da bi Toni Kros u 90. minutu šokirao krcatu Marakanu i igrače Zvezde koji su izgarali na toj utakmici.

Bordo - Crvena zvezda 3:2 (Kvalifikacije za Ligu Evrope, 2012)

Opet Zvezda i opet Francuska! Za razliku od Strazbura, Zvezda je u ovom meču, posle 0:0 iz prvog, stigla do gola za 2:2 u 89. minutu.

Nikola Mikić se odlično snašao posle kornera, a prethodno je Filip Mladenović u prvom delu postigao sjajan gol za vođstvo crveno-belih.

Međutim, Nikola Maksimović i Boban Bajković su napravili neviđenu glupost i Gufran je u 93. minutu iz penala odveo Bordo dalje.

Partizan - Augzburg 1:3 (Liga Evrope, 2015)

Crno-beli su imali tri boda više od Nemaca i za plasman u nokaut fazu mogli su da izgube jedan razlike ili 2:0. Samo ne 1:3, i preko.

A o porazu niko nije ni razmišljao kada je Abubakar postigao gol u 11. minutu. Ipak, Augzburg je preko Honga Heoa najpre u nadoknadi prvog poluvremena izjednačio rezultat, da bi Veheg u 50. i preokrenuo isti.

Partizanu je i 1:2 odgovaralo, samo nisu smeli da prime gol. A primili su ga u 89. minutu, kada je Raul Bobadilja šokirao Humsku.

AZ - Partizan 2:2 (Liga Evrope, 2019)

Meč koji j odigran u četvrtak veče svakako je u rangu onog koji je Zvezda igrala protiv Strazbura. Vodio je Partizan 2:0, imao igru i igrača više, ali su u finišu meča pali i dozvolilo Holanšanima da  golovima u 89. i 93. minutu ostave crno-bele bez snova o evropskom proleću.

Ukoliko niste ispratili šta se dešavalo, golove sa te utakmice možete pogledati OVDE.

Video: AZ Alkmar golom u 92. minutu raspršio nade Partizana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belisimo

    29. novembar 2019 | 22:38

    Ok. Zvezda je imala padova, ali i uspona...evro kruna je tu. Svetska kruna takodje...a sta ove mukice da kazu😂😂😂. Bobadilja i ovo od sinoc je neprikosnoveno...pardon,neprikosnoven je "indijanac" po imenu ljubim loptu svaki put i zelim da vratim pasos, ali mi se ne da😂😂😂

  • Miile

    29. novembar 2019 | 23:08

    Ma onu Australiju nikako da prežalim....igrali bi polufinale SP...i one penale 90te sa Argentinom....pa Mijatova prečka....

  • RS

    29. novembar 2019 | 22:35

    Reprezentacija je na prvom mjestu ove liste tu su svjetski prvaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA