Novac, koeficijenti, mesto nosioca: Šta sve Partizan može da dobije pobedom nad Astanom?

Crno-beli su već sada nadmašili prošlogodišnji koeficijent, imaju priliku da ga poprave, samim tim obezbede položaj nosioca kroz cele letnje kvalifikacije

  • 4
FK Partizan

Foto: Miroslav Todorović

Novac i čast su svakako bitni, jer Partizan u završnom činu Lige Evrope sa Astanom (Humska - 21.00, RTS, Arena sport) želi da naplati još jednu pobedu, koja će pomoći u nesmetanom funkcionisanju kluba, želi i da dokaže da je samo odsustvo sreće kumovalo ispuštenom evropskom proleću.

Ipak, crno-belima su, gledajući blisku budućnost, bodovi u Evropi jako bitno, jer bi već sada mogao da zauzme pol-poziciju za predstojeće letnje kvalifikacije i obezbedi benefite, koji bi klubu iz Humske omogućili daleko lagodniji položaj u kvalifikacijama.

Setimo se, Partizan je prošle godine imao koeficijent 18,000, samim tim i sigurno obezbeđenu ulogu nosioca u dugom i trećem kolu kvalifikacionog ciklusa, ali se strepelo za plej-of  Lige Evrope, gde je lako mogao da ne bude nosilac, tako naleti na minu i “veže” drugu godinu zaredom bez evropskih takmičenja, što bi bilo katastrofalno za klub.

Kako je taj scenario izbegnut i crno-beli su se domogli grupne faze Lige Evrope, ostvarili su neke veoma zapažene igre i rezultate, samim tim je klupski koeficijent za narednu rundu kvalifikacija znatno poboljšan, a ključevi još boljeg položaja leže upravo u večerašnjoj utakmici, odnosno eventualnoj pobedi nad Astanom.

Partizan, Astana sastav

Očekivana startna postava Partizana protiv Astane; Ilustracija: Nikola Jovanović; Foto: Marko Jovanović

Partizan je već sada ostvario koeficijent 20,000 za narenu sezonu, a ukoliko bi savladao kazahstanski klub vrednost bi skočila na 22,000 (remi donosi 21,000) i već sada bi crno-beli mogli praktično da obezbede apsolutni mir, odnosno ulogu nosioca kroz cele evropske kvalifikacije narednog leta (ukoliko bi igrali kvalifikacije za LE) uključujući i plej-of.

I ne samo to: u grupnoj fazi bi sigurno bilo obezbeđeno mesto u trećem šeširu, a čak je moguće da se sa koeficijentom od 22,000 crno-beli nađu i u drugom šeširu, što podrazumeva još povoljniji žreb.

Što se tiče nacionalnog UEFA koeficijenta i famoznog 15. mesta na rang listi zemalja, koje bi od sezone 2021/2022. garantovalo dva prestavnika u Ligi šampiona i jednog u Ligi Evrope, ispadanjem oba naša najveća kluba iz takmičenja u grupnoj fazi, Srbija je za sezonu 2021/2022 izgubila bitku.

To znači da naša zemlja u leto 2021. godine neće imati predstavnike u kvalifikacijama za Ligu Evrope (osim šampiona ukoliko ispadne u kvalifikacijama za Ligu šampiona), nego će sva tri srpska kluba morati da startuju u kvalifikacijama za novoosnovano treće takmičenje – Konferens ligu (Liga Evrope 2). Ipak, valja se boriti i kada su u pitanju naredne sezone, a eventualni bodovi protiv Astane dobijaju specifičnu težinu.

Zato je bitno da crno-beli večeras savladaju Astanu, zarade novac (570.000 evra), osvetlaju obraz i dokažu da im je bilo mesto u drugoj fazi Lige Evrope, ali pre svega i obezbede povoljan položaj za letnje kvalifikacije, koje će im omogućiti na u Evropi naredne godine dodatno podignu standarde, a na nacionalni koeficijent mogu da dodaju 500 bodova na trenutnih 25.000 i da tako početna pozicija za narednu sezonu i bitku za famozno 15. mesto bude bolja.

Video: Savo Milošević: Umorni smo, ali igramo za čast i bodove!

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA